marți, 19 aprilie 2011

Pupincurist sau lingau

Hmm.. Pupincurist sau lingau ?:) .. Lingau sau pupincurist?
Pare imposibil da-i adevarat: cuvantul "pupincurist" este definit in dex ca Persoana care se da pe lânga o alta persoana pentru a-i fi lui bine. sau la fel de bine se poate defini ca un cuvant compus ce definieste tendinta unei persoane de a lingusi in mod frecvent alta/alte persoana/persoane urmarind anumite interese sau fara o motivatie! 


E imposibil sa nu fi intalnit macar un pupincurist in viata ta de pana acum :D. Un pupincurist se poate ascunde sub identitatea unui elev,  cand se linguseste pe langa un prof sau mai ales dirig(a). 
Dar un ins nu este intotdeauna pupincurist. Daca vrea sa se dea "rotund", sa se bage in seama ca chilotii in cur, enumeratiile pot continua, la o persoana anume, o persoana careia i se da o importanta fara a fi pupincurista, pupincuristul nostru se afirma prin tipete, urlete care sa atraga atentia nu doar subiectului, ci si celorlalti, devenind astfel un pupincurist extrem. Acest lucru se poate intampla cand subiectul principal nu este prin preajma. 

Cum actioneaza un pupincurist?
Dupa un car de ani de studii intense, de observatii, constat ca:
1) din limbajul unui pupincurist nu trebuie sa lipseasca complimentele. Totdeauna un pupincurist va spune subiectului:"Vai da ca bine arati!", "Ce bine iti sta?", "Lasa-ma sa te ajut!", "Lasa-ma sa fac eu chestia asta in locu` tau".
2) pupincuristul iese in evidenta prin actiuni de cele mai multe ori prostesti, care pot afecta fizic si nu numai pe ceilalti din jur. Toate aceste sacrificii sunt facute pentru simplul fapt de a atrage atentia subiectului. 
3) pupincuristul nostru va face orice pentru a intra in contact direct cu subiectul. Cauta orice sa atinga subiectul, absolut orice. 
4) se grabeste sa isi dea cu parerea in orice situatie. Chiar daca e o parere total fara logica, fara niciun rationament. Bine ca macar isi sustine parerea. Isi da cu parerea in fata subiectului, chiar daca e in dezavantajul prietenilor sau colegilor. 
5) el se evidentiaza prin iesiri diametral opuse fata de restu populatiei


Dar daca esti pupincurist ai si unele avantaje,
Avantaje:
1) obtii unele chestii fara prea mult efort..
2) esti simpatizat oarecum de subiect. Nu oarecum, esti simpatizat total.
3) talentul de a cersi mila este evident
4) ca pupincurist nu esti bagat in "aceeasi oala" cu restu turmei.

Tratament:
Din fericire, pupincurismul are si un medicament, însa înainte de aplicarea acestuia si în timpul tratamentului individul trebuie sa dea dovada de însusirea unor valori morale ce i-au lipsit pâna atunci. Iata în ce consta: pacientul trebuie tratat cu multa indiferenta si gesturile acestuia, ce survin ca efecte ale bolii, trebuie înlaturate si a nu fi încurajate în nici un chip cu toate ca acest lucru poate stârni amuzamentul celor din jur si este tentant.

Probabil pupincursimul este intalnit mai mult in instituţiile publice, in birourile "generalilor", in cadrul colosilor economici si mai putin în companiile private. El este direct proporţtonal cu sumele de bani implicate în cazul în care acesta este manifestat. La un nivel mai mic sau mai mare nu se poate fara el. La fel de probabil este legat de fenomenul coruptiei, al spagii. Il intalnim zilnic şi nu conştientizam asta sau suntem parte integranta a fenomenului. Pupincurismul este ruda cu saracia morala si lipsei de coloana vertebrala.

sursa :http://chesti-din-trestii.blogspot.com

Un comentariu :