miercuri, 27 aprilie 2011

Sa curatam covoarele

Sa curatam covoarele


Daca n-ati facut-o inca , mai aveti putin timp …
Daca vi se pare o corvoada insuportabila , ne-am gandit noi la niste solutii simple si eficiente …

In primul rand trebuie sa alegeti solutia salvatoare in functie de material si de natura petei ; pentru mochete si anumite tapiserii se folosesc produse specifice , insa cele care au dimensiuni mici si nu prezinta caracteristici speciale pot fi spalate la masina automata .

Cum prevenim instalarea petelor dificile ? Putem aplica spre exemplu un aerosol Scotchgard . chiar si pe scaunele tapisate . De asemenea este indicat sa folosim periodic un aparat de curatat cu vapori , pe langa aspirator . O data sau de doua ori pe an se va aplica pe machete o pudra absorbanta , iar pe covoare si canapele se va pulveriza o spuma uscata , iar apoi se vor aspira .
Va sfatuim sa nu bateti covoarele , in special daca sunt din lana , deoarece riscati sa distrugeti urzeala !

Cum scoatem totusi petele ? Indiferent de pata , este important sa actionati rapid si sa tamponati imediat cu hartie absorbanta sau sugativa , dinspre margine spre centru si sa nu frecati niciodata , pentru a nu mari pata respectiva . Nu folositi niciodata apa calda sau sare , deoarece acestea “coc” petele ! Incercati produsul de scos pete pe o tesatura identica sau intr-un loc mai putin vizibil ; nu amestecati niciodata clor sau amoniac , deoarece rezulta un gaz foarte toxic !

Fiti foarte atenti la solventi ! Solventii volatili ( alcool , eter , benzina , eter , acetona ) nu sunt inofensivi . Protejati-va mainile cu manusi din cauciuc , asigurati-va ca animalele si copiii nu sunt in apropiere si aerisiti bine dupa utilizare . Retineti ca doar produsii pe baza de clor nu sunt inflamabili , in cazul celorlalti solventi  nu fumati si evitati orice sursa de foc !

Petele grase ( unt , lapte , ulei , ceara etc.) se vor scoate cu o pudra aplicata pe tesatura uscata , lasandu-se sa patrunda inainte de a aspira . Va recomandam pamantul de Sommieres , care absoarbe grasimile prin capilaritate .
Petele slabe ( ceai , alcool , cerneala , cafea , suc de fructe etc.) se scot cu solventii volatili sau cu solutii de amoniac . Nu varsati direct pe pata , ci aplicati pe o carpa curata , alba , care nu lasa scame . Nu tratati lana cu clor sau amoniac si nici matasea sau cauciucul cu clor .

Cum reimprospatam culorile covoarelor ? Umeziti-le au apa gazoasa sau acoperiti-le cu frunze de tei infuzate , lasati-le sa se usuce si apoi aspirati-le . Puteti folosi de asemenea amoniacul diluat in apa .

Cu atatea solutii la indemana , nu ne mai ramane decat sa va uram spor la treaba !

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu