luni, 25 august 2014

cum curat alpacaua , argintul bronzul

Tacâmurile din argint sau alpaca, vase de lut sau de cristal, ibrice si vase din arama si aluminiu, sfesnice si candelabre, candele de argint, bronz si alama, aurite sunt pregatite de sarbatoare. Metodele de a le curata sau lustrui pentru a le reda stralucirea de altadata sunt multe si, de obicei, sunt mostenite odata cu obiectele. Iata câteva metode ce nu dau gres.

Vasele de bucatarie din lut nu mai crapa pe foc daca sunt unse în prealabil cu un catel de usturoi înmuiat în untdelemn. Ulcioarele si canile din lut devin impermeabile daca sunt umplute cu lapte clocotit si lasate sa stea peste noapte. Clatiti-le a doua zi si vasele vor fi etanse.

Piesele din ceramica emailata sau portelan (farfurii, cani, platouri) se protejeaza perfect, izolându-le între ele cu foi de hârtie cerata, evitând astfel riscul de a se ciobi. Paharele de cristal ramân stralucitoare daca se spala cu apa calduta în care s-au dizolvat doua lingurite de otet si una de sare grunjoasa. Se agita de mai multe ori solutia respectiva în pahar si apoi se clatesc cu apa rece.

Bronzul se curata cu apa în care se dizolva putin sapun. Argintul înnegrit îsi recâstiga luciul daca scufundati obiectele respective într-un vas cu apa în care ati încalzit o folie de aluminiu. Obiectele de argint îsi recapata stralucirea daca sunt frecate cu un cartof fiert. De asemenea, pot fi curatate cu pasta de dinti fara apa sau cu praf de creta amestecat cu o lingurita de otet. Argintul se mai curata cu suc de lamâie. Se clateste cu apa calda, apoi se sterge cu o piele de caprioara.

Daca argintul s-a oxidat se foloseste un tampon de vata sau bumbac, foarte fin, îmbibat în funingine. Bijuteriile de aur si platina se pot curata astfel: se pun în alcool alb, iar dupa câteva ore se scot si se perie pe toate partile (inclusiv pietrele pretioase montate) cu o periuta înmuiata în alcool; dupa care se sterg cu o bucata de piele de caprioara si se lustruiesc.

Cuprul murdar se curata printr-o singura badijonare cu o pensula înmuiata în suc de lamâie. Frunzele proaspete de urzica sau partea verde a prazului fac sa straluceasca arama si alpacaua. Stralucirea obiectelor din metal va fi mai durabila daca la final le lustruiti cu hârtie de ziar.

Obiectele de aluminiu se curata bine si capata un luciu deosebit daca sunt frecate cu o cârpa înmuiata într-o solutie de borax, obtinuta prin dizolvarea a 30 g de borax la 1 litru de apa, la care se adauga 10 g de amoniac. Solutia trebuie sa fie fierbinte, iar dupa curatare se clateste bine cu apa fierbinte. Obiectele din alama se curata bine daca sunt frecate cu creta pisata în care se pune putina zeama de lamâie ori putin otet sau cu tarâte de grâu îmbibate cu otet. Dupa ce se curata se sterg cu o cârpa moale unsa cu putin ulei vegetal.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu