vineri, 22 aprilie 2011

Istoria Anarhiei


Istoria Anarhiei

de Brian Crabtree



      Rejectia autoritatii dateaza de pe vremea Stoicilor si Cinicilor , adica de acum 4 milenii . Totusi , termenii de anarhist , anarhism , anarhie , din grecul "an archos" (fara conducator) au fost folositi in intregime intr-o maniera negativa pana in secolul al XIX-lea .
Proudhon si Mutualistii
Bakunin si Colectivismul
Printul Peter Kropotkin
Miscarea Anarhista
      De-a lungul istoriei americane , exista o traditie in ceea ce priveste Anarhismul , atat violent cat si pasnic . Henry David Thoreau , un scriitor anarhist non-violent , si Emma Goldman , o activista Anarhica , sunt doar doua exemple . Activismul Anarhist , pe de alta parte , a fost sustinut de emigrantii europeni . In anii 1800 , Anarhismul era un model de viata pentru multi . In 1866 , patru anarhisti au fost executati pe nedrept fiid acuzati de implicare in atentatul cu bomba de la Haymarket , un care au murit sapte politicieni . Presedintele McKinley a fost asasinat in 1901 de Leon Czolgosz , anarhist polonez .
       In special incepand din 1917 , Anarhismul a apelat la intelectuali . In 1932 Aldous Huxley scria "Brava Lume Noua" care avertiza asupra unei existente materialistice , fara minte, pe care ar putea-o produce societatea moderna , iar in prefata editiei din 1946 a spus ca doar printr-o descentralizare radicala si o politica strict "Kropotnika ci cooperatista" pot fi evitate periclolele societatii moderne .
      Dupa cel ce-al doilea Razboi Mondial , au reaparut gruparile anarhiste in aproape toate tarile in care au mai existat , in afara de Spania si Uniunea Sovietica . In anii 1970 , Anarhismul a atras mult interes , si adesea grupuri de studenti rebeliau infiintat colectivitati . In Marea Britanie se mai publica inca o gazeta numita "Anarhia" , care aplica principiile anarhiste societatii moderne .
       Anarhismul , desi adeseori confundat cu miscari violente si distructive , nu este ceea ce pare . Cu toate ca unii anarhisti pledeaza pentru o revolutie rapida , violenta , majoritatea au in vedere o societate pasnica , armonioasa , bazata pe ordinea naturala a cooperarii si nu pe un sistem atrificial , corectional , centralizat .

      Inca dinaintea lui Proudhon , activitatea anarhista exista . Primele planuri are unei comunitati anarhice au fost alcatuite de englezul Gerrard Winstanley , care a fondat neinsemnata miscare Digger . In pamfletul sau din 1649 , "Adevarul Ridicandu-si Capul Deasupra Scandalurilor" , scria ca puterea corupe , ca proprietatea nu se poate compara cu libertatea , si ca oamenii poti fi cu adevarat liberi si fericiti numai intr-o societate fara interferente guvernamentale , unde muca su produsele muncii sunt impartite in mod egal (gandire care va deveni funtatia teoriei Anarhiste in anii urmatori) . A condus un grup de sustinatori pe un deal unde au infiintat satul Anarhist , dar acest experiment a fost distrus de opozitia locala . Mai tarziu alt englez , William Godwin , va scrie "Dreptatea Politica" , in care afirma ca autoritatea este impotriva naturii lucrurilor , si ca nedreptatile sociale exista pentru ca oamenii nu sunt liberi sa actioneze conform ratiunii proprii . Printre anarhistii italieni , se remarca atitudinea unui activist . Said Errico Malatesta , in 1876 : "Actiunile insurectionale , destinate afirmarii principiilor sociale prin fapte , sunt cele mai eficate mijloace de propaganda" . Primele actiuni au fost insurectiile rurale , pentru a instiga populatia analfabeta din italia , dar nu au avut succes . Ulterior , acest activism a tins sa imbrace formel individuale de protest ale "teroristilor" , care incercau sa asasineze figuri de marca , pentru a demonstra vulnerabilitatea structurii autoritare , si pentru a servi un exemplu pentru altii prin sacrificiul de sine .
      Intre anii 1890-1901 , a avut loc un lant de asasinate : Regele Umberto I - Italia ; Imparateasa Elizabeta - Australia ; Presedintele Carnot - Franta ; Presedintele McKinley - SUA si prim-ministrul Spaniei , Antonio C Novas de Castillio . Din pacate , aceste acte au avut efectul opus decat cel scontat - au acreditat ideea ca Anarhistul este un distrugator fara minte .
      De asemenea in anii 1980 , multi pictori , scriitori si alti artisti francezi au descoperit Anarhismul si au fost atrasi de acesta datorita tentei individualiste . In Anglia , scriitorul Oscar Wilde a devenit Anarhist iar in anul 1891 scria "Sufeltul unui on sub conducere socialista" . Anarhismul era puternic si in Spania . Primul jurnal Anarhist , "El Povenir" , a fost publicat in 1845 , dar a fost cenzurat . Ramuri ale Internationalei au fost formate de Giuseppe Fanelli in Barcelona si Madrid . In 1870 existau peste 4O.OOO de membri spanioli Anarhisti ; in 1873 , 6O.OOO , organizati in asociatii , dar in 1874 miscarea a fost interzisa si a fost nevoita sa activeze pe ascuns . In anii 1880 si 1890 , Miscarea Anarhista Spaniola avea tendinte de terorism si insurectie . Razboiul Civil din Spania a fost oportunitatea ideala de a pune ideile in practica pe scara mare . Fabricile si Caile Ferate au fost ocupate . In Andalusia , Catalonia si Levante , taranii au pus mana pe pamant . Sate autonome au fost infiintate , precum cele descrise de Kropotin in "Cucerirea Painii" . Folositea interna a banilor a fost abolita , pamantul a fost colectivizat , productia era vanduta sau schimbata in beneficiul intregii colectivitati , si fiecare familie primea o parte care le acoperea nevoile pe care nu si le puteau asigura singuri . Multe astfel de cominitati erau mai prospere decat vecinii lor . Cu toate ca anarhistii spanioli au dat gres , datorita lipsei de experienta in razboi , au resit sa inspire pe multi si sa arate ca Anarhia poate functiona eficient . Cu toate ca doi dintre liderii Anarhisti , Bakunin si Kropotin , au fost de origine rusa , cenzurarea totalitara a reusit sa suprime marea majoritate a miscarilor , si Anarhismul nu a luat amploare in Rusia .
   Un singur revolutionar , N.I. Makhno , taran , a reusit sa ridice insurectia armata si , prin stralucite tactici de gherila , a preluat controlul asupra majoritatii Ucrainei , in ciuda armatelor Rosii si Albe .

      In 1876 , cand a devenit revolutionar , Peter Kropotkin a renuntat la titlul sau de Print si a devenit succesorul lui Mikail Bakunin . A elaborat teoria Comunismului Anarhic : nu numai ca mijloacele de prooductie trebuiau sa aiba o propietate colectiva , dar si produsele ar trebui comunizate , de asemenea . Aceasta revizuia viziunea Utopica a lui Thomas More despre depozite : "De la fiecare dupa putinta , pentru fiecare dupa nevoi" . Kropotkin a scris "Cucerirea painii" in 1892 in care si-a prezentat viziunea asupra unei federatii de grupuri comuniste . In 1899 a scris "Memoriile unui revolutionar" , o lucrare autobiografica , si "Campuri , Fabrici si Ateliere" , care avansa ideea descentralizarii industriei , lucru necesar pentru o societate Anarhica . A dovedit ulterior , cu dovezi biologice si sociologice ca cooperatiile sunt mai naturale decat individualismul ("Ajutor mutual : un factor in evolutie" 1902) . Lucrarile lui Kropotkin completeaza viziunea Anarhistului viitorului , si nu au mai fost adaugate chestiuni importante de atunci .

      "Pasiunea pentru distrugere este tot o pasiune creativa" - Aceste cuvinte descriu pe scurt pozitia lui Mikail Bakunin si a Colectivistilor . Bakunin credea ca Anarhia nu este posibila decat prin intermediul devolutiilor violente , distrugand toate institutiile existente . La origine a fost un nobil , dar a devenit un revolutionar si s-a alaturan Internationalei in anii 1860 , dupca ce a fondat Alianta Social-Democratica si a modificat invataturile lui Proudhon intr-o noua doctrina numita Colectivism . Bakunin credea ca drepturile de proprietate nu erau practice si ca mijloacele de productie trebuiau sa aiba o proprietate colectiva . Se opunea cu inversunare lui Karl Marx , de asemenea membru al Internationalei , si ideilor lui de dictatura proletara . Acest conflict a dus pana la urma la desfiintarea Internationalei in 1872 . A murit in 1987 , dar urmatoarea Internationala fundata de el si Colectivisti in 1876 a avut o viata de doar un an . Mai tarziu , sustinatorii lui au acceptat in cele din urma titlul de Anarhisti .

      In 1840 , aceasta controversata lucrare "Ce ste Proprietatea" , politicianul francez Pierre-Joseph Proudhon a devenit prima persoana care s-a autodenumit "anarhist" . In aceasta carte , Proudhon a afirmat ca legile reale ale societatii nu au nici o legatura cu autoritatile , ci isi au originea in insasi societatea . De asemena a prevazut eventuala dizolvare a autoritatii , si aparitia naturala a ordinii sociale . "Asa cum omul cauta dreptate in egalitate , societatea cauta drepate in anarhie . Anarhia - lipsa unei comduceri - este o forma de guvernamant la care visam in fiecare zi " . A fost un anarhist pasnic ; credea ca in societatea existenta , pot fi create organizatii care pana la urma sa o inlocuiasca . Proudhon s-a nascut in 1809 , taran la origine , fiul unui berar . Lucrarile sale "Ce este proprietatea" si "Sistemul contradictiilor economice" l-a stabilit in comunitatea socialista . Mai tarziu a scris "Principiul federal" si "Capabilitatea politica aclasei muncitoare" . Cu toate ca a declarat in "Ce este proprietatea" ca "proprietatea este furt" , nu a sustinut comunismul si a privit dreptul muncitorilor de a ocntrola mijloacele de productie ca o parte importanta a libertatii . Nu s-a considerat niciodata a fi initarotul miscarii , dar a propus totusi un sistem federal de comunitati autonome .A avut multi sustinatori , dar au preferat sa se autodenumeasca mai degraba "Mutualisti" decat "Anarhisti" . Anarhismul a continuat sa aiba o conotatie negativa . Proudhon si Mutualistii , impreuna cu sindicalistii si socialistii Britanici au format "Prima Asociate Internationala a Muncitorilor" .

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu