vineri, 1 aprilie 2011

Contructia unei lunete

   Pentru a putea construi o luneta in primul rand veti avea nevoie de un obiectiv acromat si de cateva oculare care sa va ofere diferite puteri de marire, toate acestea putand fi cumparate de pe Internet.
      Un alt lucru esential este sa stiti distanta focala a obiectivului (punctul in care ajunge lumina refractata de obiectiv) pentru a sti cat de lunga va fi luneta, respectiv distantele focale ale ocularelor ca sa stiti la ce putere va uitati (cifrele care sunt scrise pe ocular in mm reprezinta distanta focala a ocularului). Formula de aflare a puterii de marire este destul de simpla: impartiti distanta focala a obiectivului in mm la distanta focala a ocularului in mm. O valoare caracteristica a obiectivului este luminozitatea care este data de raportul F/D (focala/diametru). Cu cat raportul este mai mic cu atat luminozitatea obiectivului este mai mare, adica obiectivul concentreaza o cantitate mai mare de lumina pe unitatea de suprafata, iar putera separatoare a lunetei este data de raportul dintre 12" la diametrul obiectivului in cm, rezultatul fiind in secunde.
     In randurile de mai jos sunt prezentate partile componente ale unei lunete cat si referiri asupra acestora. Acest sistem de constructie poate fi practicat cu succes la lunete cu diametrul obiectivului pana in 90 mm.
  
 1. Tub PVC - acest tub trebuie sa aiba o lungime putin mai mica, decat distanta focala a obiectivului; acest tub trebuie vopsit pe interior cu vopsea neagra in care s-a amestecat pudra de talc pentru o culoare mata fara reflexii. Deasemeni in locul vopselei se poate folosi o coala de carton care a fost matuita cu tus aceasta fiind rulata in interior.
2. Obiectiv acromat - acesta se fixeaza (daca aveti noroc) prin presare sau se va construi o montura mai speciala pentru a putea fi reglata cat mai riguros axa optica a sistemului.
3. Parasolarul obiectivului - are rolul de a proteja obiectivul de lumini parazite, roua, praf, atingere, etc.
4. Ocular(e) - au rolul de a mari si corecta imaginea, deasemeni acestea vor fi procurate de la magazinele de specialitate.
5. Focuser -deasemeni poate fi cumparat cu cremaliera, sau poate fi confectionat din plastic carton sau duraluminiu de catre un strungar. Pentru a va putea realiza observatiile intr-un mod cat mai placut si usor, acesta trebuie sa fie inclinat la 90 grade (in acest caz focuserul beneficiaza de o prisma sau oglinda secundara inclinata la 45 grade de foarte buna calitate) dar poate fi si liniar cu luneta, in acest caz observarea diferitelor obiecte este putin ingreunata.
6. Oglinda secundara sau prisma.
7. Mersul luminii in luneta.
8. Suport din placaj sau plastic - bucatile de material (patru la numar) pot fi lipite pe tubul de PVC sau incheiate intre ele cu adeziv sau chiar holsuruburi.
9. Cerc din PVC cu diametrul aproximativ de 15 cm, acesta se fixeaza (lipeste) pe suportul (8.). E bine ca aceste cercuri (doua) sa fie taiate cat mai drept posibil: se recomanda taierea la un circular cu masa reglabila.
10. Piciorus de lemn care este fixat de blatul trepiedului (12) acesta avand rolul de fixare si conlucrare (prin intermediul unui surub) cu piciorul trepiedului.
11. Gaura pentru surubul de fixare a monturii 18 (intre ele se poate pune un CD pentru o alunecare mai usoara, asta daca este cazul).
12. Blatul trepiedului - pe el este fixata montura (18)pentru luneta.
13. Placute din placaj sau plastic care vin montate pe piciorul trepiedului pentru o stabilitate mai mare. Este indicat sa se foloseasca 3, 4 astfel de placute.
14. Tija de fixare a piciorului culisant (15) de piciorul fix.
15. Picior culisant.
16. Surub cu piulita fluture pentru o montare si demontare cat mai usoara.
17. Surub cu piulita pentru montarea monturii de blatul trepiedului (12).
18. Montura pentru fixarea si utilizare lunetei.
19. Bucatele din lemn sau plastic care au rolul de a mentine luneta pe montura. Fara aceste bucate, luneta poate sa cada foarte usor de pe montura la cea mai mica miscare.

In randurile si  reprezentarile de mai sus nu am dat dimensiuni ci am lasat aceasta la aprecierea si spiritul dumneavoastra creator.




SUCCES  LA  CONSTRUCTIE!

Un comentariu :

  1. Articolul este scris de mine prin 2003 sunt curios unde l-ai gasit ca nu mai apare pe net de vreo 8-9 ani.

    RăspundețiȘtergere