joi, 24 martie 2011

TRATATI-VA CU AJUTORUL …RESPIRATIEI

TRATATI-VA CU AJUTORUL …RESPIRATIEI

                Avertisment : Exercitiile de respiratie, informatiile si sugestiile prezentate mai jos au scop pur educativ si nu inlocuiesc serviciile medicului. Desi exercitiile de respiratie descrise aici nu sunt periculoase, cei care au probleme medicale serioase trebuie sa consulte medicul inainte de a le pune in practica!!!

Respiratia, Ritmurile Ultradiane si Durerile de Cap


                Cei care si-au observat indeajuns de mult respiratia, au observat probabil ca, in general, aerul nu se misca in mod egal prin caile nazale. De obicei, cand nara stanga este mai deschisa, cea dreapta este mai inchisa si vice versa. Acest lucru se intampla deoarece sangele se misca prin cele doua nari intr-un ritm care dureaza aproximativ 1,5-2 ore. Acest “ritm ultradian”, indelung studiat de catre medicina, este in stransa relatie cu functionarea emisferelor cerebrale si poate juca un rol important in procesul de vindecare. Cand nara stanga este mai deschisa, emisfera dreapta este mai activa si invers. Oricine poate folosi acest lucru in beneficiul propriu. De exemplu, putem deschide o nara care este mai congestionata, astfel activand si mai mult emisfera opusa ei, intinzandu-ne pe o parte in pat cu nara congestionata in sus si continuand sa respiram pe nas. Daca nu va simtiti in apele Dvs sau va doare capul, incercati acest experiment timp de 15-20 de minute. Deseori rezultatele sunt multumitoare.

Respiratia, Hiperventilatia si Anxietatea


                Pe masura ce invatam sa ne observam respiratia, multi dintre noi realizam ca si atunci cand stam nemiscati respiratia noastra este mai rapida decat rata “medie” de 12-14 respiratii pe minut(o rata mai mare decat ar fi normal). De fapt, multi dintre noi, “hipervantilam”, adica respiram superficial doar cu varfurile plamanilor. Aceasta modalitate de a respira reduce drastic nivelul de dioxid de carbon din sange. Acest nivel redus de dioxid de carbon face arterele, inclusiv artera carotida care alimenteaza creierul cu sange, sa se ingusteze, reducandu-se astfel circulatia sangelui in corp. Cand se intampla acest lucru, nu mai conteaza cantitatea de oxigen pe care o introducem in plamani pentru ca in corpul nostru va exista oricum o lipsa de oxigen. Lipsa oxigenului va activa sistemul nervos simpatic – “reflexul de fuga si atac” – care ne face irascibili si nelinistiti. O astfel de respiratie ne reduce capacitatea de a gandi clar si ne lasa prada gandurilor si imaginilor obsesive. Unii cercetatori cred ca hiperventilatia ne poate accentua problemele sau conflictele psihologice si ca hiperventilatia cronica este indisolubil legata de temerile si anxietatile noastre. Secretul incetinirii respiratiei noastre nu este incercarea de a o incetini in mod voit ci de a invata cum sa respiram profund, folosind in acest proces si muschiul diafragma, abdomenul si cusca toracica.

Respiratia Diafragmica Va Poate Ajuta Inima


                Cercetarile recente au relevat existenta unei relatii intre respiratia superficiala si atacurile de cord. Dupa cum arata Donna Farhi in “Cartea Respiratiei”(pag.59), pacientii care au suferit un atac de cord au fost invatati cum sa introduca respiratia diafragmica in viata lor de zi cu zi. “Realizand acest lucru”, spune Farhi “ei si-au redus simtitor sansele de a avea un al doilea atac de cord. Un alt studiu a aratat ca toti cei 153 de pacienti care erau internati cu probleme coronariene respirau superficial”. Invatand sa respiram profund putem sa ne ajutam deci si inima.

Relaxati-va Muschii Oculari si ai Fetei pentru o Respiratie Profunda


                Persoanele a caror munca cere o foarte mare concentrare vizuala(iar lista este destul de lunga, mai ales in aceasta era a tehnologiei computerizate) isi pot imbunatati performantele si spori energia relaxand muschii fetei. Acest lucru se poate realiza usor privind pur si simplu in mod frecvent in alta directie decat cea pe care suntem concentrati atunci cand lucram. Acest lucru va ajuta respiratia. Atunci cand muschii fetei sunt tensionati iar ochii concentrati intr-un punct prea mult timp, miscarea diafragmei in timpul respiratiei scade. Astfel scade cantitatea de oxigen pe care o introducem in corp. Mai mult chiar, aceasta respiratie superficiala incetineste curgerea limfei in acest fel reducandu-se eficacitatea sistemului imunitar. Asadar “verificati “ muschii fetei o data la 15 minute pentru a vedea daca sunt tensionati si miscati ochii cat mai des.

Respiratie Constienta pentru Relaxare si Atenuarea Durerilor


                Cei care practica Yoga, Qi Gong, cei care mediteaza si cei interesati de medicina alternativa stiu ca respiratia constienta poate reduce stresul, mari relaxarea si atenua durerea. In cartea “Moleculele Emotiei” cunoscutul medic neurolog Candace Pert arata ca respiratia costienta in timpul meditatiei poate aduce multe beneficii. O astfel de respiratie ne poate ajuta sa “ne angajam intr-o conversatie minte-trup fara prejudecati sau pareri preconcepute si sa eliberam molecule de peptide din creierul mic pentru a regla respiratia”. Secretul pare sa fie simpla costientizare a respiratiei folosindu-ne atentia pentru a ne urmari inspiratia si expiratia, fara a interveni insa in proces. Asa incat daca doriti sa va relaxati, sa reduceti stresul si sa atenuati durerea, incercati sa stati linistiti, in tacere, cateva minute pe zi, doar urmarindu-va respiratia.

Respiratia pentru Imbunatatirea Digestiei


                 Aceasta gen de respiratie este un exercitiu simplu dar eficient care ajuta digestia. Se folosesc mainile pentru a stimula punctele de pe meridianele Splina si Stomac in timp ce respiratia este directionata in abdomen.  Pentru acest exercitiu, asezati-va pe un scaun, tineti spatele drept dar relaxat iar picioarele paralele, pe sol. Asezati-va palmele pe genunchi, cu podul palmei “imbracand” rotula iar degetele orientate in jos. Folositi degetele aratator, mijlociu si inelar pentru a gasi trei scobituri sub rotula unde aceste degete vor ramane pe parcursul exercitiului. Dupa ce ati fixat degetele apasati usor pentru a stimula meridianele, mentinand aceasta presiune pe tot parcursul exercitiului. Simtiti caldura care intra in genunchi prin degete. Pe inspiratie, introduceti energie in Xia Dantien(zona ombilicala). Pe expiratie, simtiti cum abdomenul se contracta in mod natural. Nu fortati. Exersati cel putin 5 minute dupa fiecare masa sau ori de cate ori aveti probleme digestive.

Respiratie pentru Relaxare


                Unii dintre noi incearca sa respire profund atunci cand doresc sa se relaxeze. Din pacate, cei mai multi dintre noi nu stim CUM sa respiram profund. Nu stim cum sa eliberam tensiunile nedorite din abdomen, spate si coaste. Drept rezultat, eforturile noastre de a indeparta stresul prin respiratie profunda provoaca deseori o respiratie superficiala care ne face irascibili si ne tensioneaza corpul.
Exista insa si o rezolvare a acestei probleme. Accentuarea si lungirea expiratiei. Atunci cand suspinam, expiratia este mai lunga decat de obicei. Acest lucru activeaza sistemul parasimpatic. Deci nu aveti de facut decat sa va asigurati ca expiratia este mai lunga decat inspiratia. Nu va apucati sa numarati. Puneti-va constiinta la treaba. Incercati sa simtiti aerul urcand si iesind prin nas. Nu va bateti capul cu inspiratia; ea se va realiza de la sine.

Respiratia Profunda Poate Imbunatati Forma Fizica


                Intr-un studiu publicat in 2 mai 1998, cercetatorii de la Universitatea din Pavia, Italia, au stabilit o rata optima a respiratiei: 6 respiratii pe minut. Pacientii care au invatat sa-si incetineasca respiratia au ajuns in final sa aibe un nivel mai ridicat al oxigenului in sange si au obtinut performante remarcabile la testari. Conform raportului, nivelul scazut al oxigenului in sange, tipic celor suferind de inima, "“poate afecta muschii scheletici si metabolismul si poate conduce la atrofie musculara”. Autorii studiului au concluzionat aratand ca aceste rezultate sunt in concordanta cu alte studii “care prezinta efectele benefice ale antrenamentului muschilor care sustin procesul respirator”.

Respiram Natural Sau Corect?


Respiratie lunga, viata lunga. Respiratie scurta, viata scurta. Lipsa respiratiei = moarte!

                  Istoria "antrenarii" respiratiei este una universala. In Yoga exercitiile pentru obtinerea unui anumit ritm al respiratiei sunt reunite sub denumirea Pranayama. In general este vorba despre o inspiratie urmata de o pauza apoi o expiratie si pauza. In Kundalini Yoga exista ceea ce se numeste Respiratia Focului (o respiratie rapida). In Yoga Tibetana exista o tehnica de retinere a aerului in plamani (apnee) ce produce o puternica caldura interioara. Respiratia este poarta catre sistemele nervoase central si vegetativ. Respiratia poate fi constienta si inconstienta ca atunci cand dormim sau am lesinat. In ceea ce priveste sindromul mortii subite la sugari exista dovezi concrete ca bebelusii "uita" pur si simplu sa respire in somn. E un lucru tragic care explica prezenta, in cultura chineza, a paturilor de familie. Prezenta mamei in acelasi pat in care doarme un nou-nascut poate fi privita ca o masura de prevedere impotriva sindromului mortii subite la sugari. Deoarece respiratia influenteaza sistemele nervoase ale corpului uman, maestrii taoisti au observat ca emotiile influenteaza modul in care respiram. Cand suntem furiosi respiram greu. Cand suntem tristi simtim ca ne sufocam. Cand suntem fericiti respiratia devine usoara. Cand suntem linistiti respiratia noastra este prelunga.
In practica taoista si budista respiratia este de patru feluri:
Respiratia "vijelioasa" - dupa cum ii spune si numele, acest tip de respiratie apare dupa un exercitiu fizic sau dupa o munca grea cand incepem sa gafaim. Acest fel de respiratie poate provoca cu usurinta oboseala.
Respiratia "zgomotoasa" - aceasta respiratie se numeste asa deoarece poate fi auzita si de ceilalti. Acest tip de respiratie apare ca urmare a unor emotii puternice sau a bolii. Respiratia zgomotoasa poate provoca tensiuni in corp si blocaje energetice.
Respiratia "energetica" - aceasta respiratie este atat de usoara incat nu poate fi auzita decat de catre "proprietar". Respiratia energetica poate conduce la o stare de toropeala sau somn.
Respiratia "tacuta" - aceasta respiratie este atat de silentioasa incat nu poate fi auzita nici chiar de catre "proprietar". Aceasta este respiratia adecvata starii Qigong. Doar cand se poate respira in acest fel se poate considera ca s-a ajuns la nivelul de incepator in Qigong!!! Respiratia "tacuta" poate fi experimentata cu usurinta in timpul meditatiei. In stare de meditatie profunda sunetul respiratiei dispare. In acel moment un observator extern nu va mai putea preciza daca persoana ce mediteaza mai respira sau nu. Atentie insa, NU incercati sa va opriti respiratia in mod intentionat!!! Acest lucru poate cauza traume serioase.
"Antrenamentul" respiratiei trebuie sa se desfasoare sub indrumarea unei persoane care a atins cel putin al patrulea stadiu al respiratiei. Nu e de mirare ca mai tuturor elevilor li se da urmatorul sfat cu privire la respiratie in Taiji: "respira natural". Acesta nu e un sfat rau dar nici unul bun. A respira natural inseamna pentru majoritatea incepatorilor sa continue sa respire asa cum fac de obicei. Pentru a incepe cu adevarat "antrenamentul" respiratiei trebuie observate obiceiurile nesanatoase legate de respiratia proprie dar si partea superioara a trunchiului, umerii si regiunea gatului. Lucrul cu respiratia nu implica influnte din afara. Chiar si G.I. Gurdjieff a fost sfatuit de catre profesorul sau sa renunte la toate tehnicile de respiratie pe care le invatase deoarece acestea "ii faceau mai mult rau decat bine". Diferitele etape pe care le parcurge respiratia apar in mod NATURAL pe masura ce se castiga experienta in practica Taiji sau Qigong. Scopul respiratiei este sa aduca vitalitate si oxigen in sange. Dar exista si multe alte aspecte cruciale in ceea ce priveste respiratia: de exemplu ajutorul dat inimii in actiunea acesteia de a pompa sangele, dirijarea emisiei de hormoni endocrini precum si miscarea lichidului cerebral prin sira spinarii. Respiratia libera, fara nici o inhibitie se intalneste rar. Daca aveti norocul sa respirati in acest fel veti resimti valuri de bucurie raspandindu-se incet in tot corpul. Aceasta respiratie este mai intensa chiar decat un orgasm. Pentru a elibera respiratia trebuie sa retraim momentul traumatic al nasterii noastre. Pentru majoritatea oamenilor prima respiratie a fost insotita de durere si teama. De obicei doctorul care asista nasterea loveste cu palma fundul sau spatele bebelusului. Astfel la iesirea din caldura si intunericul pantecului mamei prima respiratie este insotita de un anume soc si de teama. Nu e de mirare deci ca multi dintre noi respiram foarte greu. Prima respiratie isi pune amprenta pe modul de respiratie pe care il folosim uneori toata viata. Daca va numarati printre cei nascuti intr-o piscina, sub apa, sunteti printre putinii norocosi care s-au nascut si au respirat fara durere. De aceea copiii care s-au nascut astfel si carora li s-a permis sa respire pentru prima data langa mama lor fara a li se taia cordonul ombilical vor avea o viata mult mai sanatoasa si mai fericita.  Nu uitati: inainte sa rostim primul cuvant trebuie mai intai sa respiram o data. Iar de cum respiram o data sau de mai multe ori tine si o mare parte din fericirea noastra ulterioara. Sa respiram deci natural dar corect!!!

ARTA RESPIRATIEI CORPORALE SI MICUL CIRCUIT CERESC


                 Putine persoane stiu ca exista o multitudine de stiluri de a respira. Si mai putine stiu cum sa-si imbunatateasca procesul respiratiei. In general fiecare respira in acelasi mod - pe gura sau pe nas. Multi considera ca nasul si plamanii sunt singurele organe care ii ajuta sa respire. Ei uita insa cel mai mare organ al corpului prin care se poate respira ...PIELEA, cu porii si capilarele ei. In practica Qigong-ului respiratia se realizeaza prin piele! Acest lucru se numeste Respiratie Corporala si este asemanatoare modalitatii prin care respira plantele. Neavand nas, plantele respira prin pori. Acest lucru permite, de exemplu, copacilor sa traiasca mai mult decat o fiinta omeneasca. Daca veti practica respiratia corporala in fiecare zi veti beneficia si Dvs. de o sanatate buna si de o viata mai lunga. In practica Qigong-ului lucrul cu respiratia joaca un rol foarte important in vindecare si in atingerea unui standard de viata ridicat. Diferitele stiluri de respiratie duc, in Qigong, la diferite stiluri de viata. Respiratia Corporala este un stil de respiratie de baza. Multe exercitii de Qigong au la baza doar acest stil de respiratie care este extrem de simplu si incredibil de util. Acest exercitiu va poate schimba in totalitate sanatatea si viata. Respiratia Corporala are multe avantaje in comparatie cu respiratia normala. Elimina energia negativa din corp imbunatatind in acest fel sanatatea. Multe boli apar datorita acumularii de energie negativa in corp. Respiratia Corporala este modalitatea prin care aceasta energie negativa este eliminata in mod constant din corp. Respiratia Corporala va poate proteja de influenta energiei negative din jurul Dvs. Majoritatea oamenilor sunt inconjurati de energie negativa provenind de la persoane bolnave, diferite animale, plante moarte, aer poluat, etc. Daca folositi Respiratia Corporala energia negativa din jurul Dvs. nu va va afecta. Cel mai mare avantaj al Respiratiei Corporale este acela de a elimina cu eficacitate stresul, tensiunile si durerea. Obtinand astfel o stare de calm veti putea utiliza energia proprie pentru a-i vindeca pe cei din jurul Dvs. Micul Circuit Ceresc este o tehnica care a fost tinuta in secret timp de mai bine de o mie de ani de cativa maestri de QiGong. Deoarece aceasta tehnica este foarte eficienta impotriva imbatranirii si a multor boli ea se mai numeste si Arta Longevitatii. In China antica, maestrii QiGong si imparatii cautau o cale spre nemurire. La inceputul acestei cautari ei credeau ca exista o substanta care sa-i ajute sa traiasca pentru totdeauna. Au incercat sa amestece anumite materiale speciale pentru a obtine pilule (numite “Dan” in limba chineza). Pilulele obtinute in acest fel erau denumite “Dan extern”. Din pacate ele nu asigurau nemurirea nimanui. Maestrii QiGong si-au dat seama ca era imposibil sa devii nemuritor cu ajutorul unui medicament extern. Ei stiau ca oamenii traiesc datorita Qi-ului (energiei vitale) pe care il au in corp. Oamenii imbatranesc pe masura ce aceasta energie vitala se reduce si mor atunci cand Qi-ul nu se mai afla in corp. Din acest motiv a aparut o metoda de vindecare interna numita Xiao Zhou Tian sau Micul Circuit Ceresc. Scopul ei era sa sporeasca qi-ul intern si astfel sa prelungeasca viata. Bineinteles ca oamenii nu pot trai la infinit dar pot trai mai mult decat in mod normal daca practica Micul Circuit Ceresc. Functia principala a acestei tehnici este imbunatatirea sanatatii. In China se spune ca “de indata ce incepi sa practici Xiao Zhou Tian sute de boli vor disparea”. Micul Circuit Ceresc ajuta la cresterea cantitatii de qi din corp, desface blocajele de pe meridiane si intareste sistemul imunitar. Ca rezultat pot disparea multe dureri cronice, se poate preveni astfel imbolnavirea, se poate imbunatati functionarea creierului, se pot trezi diferite functii latente (al treilea ochi, de exemplu) si prelungi viata. Cantitatea si calitatea vietii depind de energia vitala din organism. Qi-ul din corp poate fi clasificat ca qi primar si qi obtinut. Qi-ul primar provine de la parintii nostri de la care il primim in momentul conceptiei. Se mai numeste si Yuan Qi. Yuan Qi este forta vitala. Pe masura ce imbatranim si il consumam acest qi devine din ce in ce mai slab. De aceea batranii sunt mai predispusi la imbolnavirii decat cei tineri. Micul Circuit Ceresc poate mari cantitatea de Yuan Qi sau cel putin sa previna pierderea acestuia. Qi-ul obtinut provine din aer si hrana. El sprijina activitatea umana dar functioneaza bine doar cand Yuan Qi este indeajuns de puternic. Micul Circuit Ceresc NU are efecte secundare negative. Totusi unele persoane care au probleme de sanatate se pot simti si mai rau practicand aceasta metoda. Acest lucru se intampla deoarece qi-ul actioneaza asupra problemelor de sanatate si astfel simptomele sunt mai evidente pentru o perioada de timp, de obicei pentru cateva zile. Dupa aceasta perioada ele dispar. Uneori pot exista perioade cand qi-ul incearca “din greu” sa desfaca anumite blocaje si sa deschida meridianele. In aceste perioade cei ce practica aceasta metoda pot resimti durere sau disconfort in anumite zone din corp. Aceasta stare dureaza de obicei doar cateva zile dupa care survine vindecarea. Asa cum spun chinezii:” inainte de vindecare apare Marea Durere”. Micul Circuit Ceresc se practica in China de aproape 1 500 de ani. De curand aceasta metoda a fost facuta cunoscuta si publicului larg. Milioane de oameni au inceput sa practice aceasta tehnica si pana acum nu s-au inregistrat probleme datorate practicarii ei. Cu toate acestea se recomanda invatarea acestei valoroase metode de vindecare direct de la un maestru de QiGong.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu