vineri, 4 martie 2011

Proiect Guvernare pentro o noua Romanie

Mai daunazi navigind pe net am descoperit un articol ce mi s-a parut foarte interesant

O ideie deosebita care cred ca merita sa fie impartasita si altora , poate , poate....

Proiect "Guvernare 2.0"

  Autor : Stefan B.

    Va propun o alternativa la sistemul de guvernare actual. In primul rand voi incepe prin a scoate in evidenta de ce sistemul actual este ineficient.
1) Sistemul politic actual bazat pe reprezentare (adica cei multi voteaza la fiecare 4-5 ani o persoana care sa le reprezinte interesele ) clar nu functioneaza.Iata de ce:
a) Lipsa de altruism - este "natural" sau "probabil" ca o persoana ajunsa in pozitia sa aiba acces privilegiat la resursele societatii , aceasta persoana va "uita" sa reprezinte societatea , si va lua avantaj de pozitia acaparata.
b) Sistem social piramidal - vand in vedere punctul a) , este nejustificata creerea de catre societate a unei clase elitiste, careia ii sant puse la dispozitie accesul la resursele existente cu buna noastra credinta ca acele "elite" vor administra resursele spre binele comun. Buna noastra credinta nejustificata, a dus de fapt la creerea unui grup de interes, care are ca ingrijorare principala mentinerea sistemului care le acorda accesul la resurse . Astfel am dezvoltat 2 grupe sociale: elitele, care incearca prin manipularea
"statului" mentinerea dominatiei si accesului la resurse , si noi ceilalti.
     Bunastarea pe care am vazut-o in 2008 probabil ca este cel mai bun rezultat pe care acest sistem il poate da. Sistemul elitist probabil ca poate fi comparat cu un parazit benevol. Clasa elitista va fi interesata in a "da" suficient la mase pentru ca aceste mase sa nu se revolte, deci exista un bslans nescris pentru a permite existenta sistemului. Cu cat sistemul elitist se intareste, cu atat poate sa reduca ceea ce ofera societatii.
c)O Romanie finita - Resursele natiunii sant finite. Fiecare cetatean trebuie prin nastere sa dobandeasca automat dreptul de a avea un colt mic de Romanie pe care sa construiasca o casa pentru familia lor. Tot odata , resursele comune sant ale tuturor romanilor, nu a corporatiilor si clientelei policice. Limite de acces la aceste resurse finite trebuiesc implementate pentru a asigura faptul ca Romanii nu vor fi sclavi in propria tara.
d)Adaptabilitate scazuta a sistemului elitist la schimbare - Aici doresc sa scot in evidenta o problema majora a tuturor sistemelor de guvernare actuale, si anume viteza de reactie scazuta a sistemului in raport cu problemele reale. Lipsa altruismului , existenta unui sistem piramidal care pune la dispozitia elitelor vaste resurse si o Romanie finita duce la creerea unei clase sociale care evolueaza intr-un mediu FOARTE diferit de cel al oamenilor de rand. Elitele politice NU vor experimenta aceleasi probleme cu omul de rand, si desigur vor fi ultimii afectati indiferent de problemele cu care se confrunta natiunea.
Preturi mari la alimente sau energie, lipsa locuintelor, infractionalitate ridicata etc etc – ultimii afectati sant politicienii cu resurse financiare, deci reactia la probleme va fi FOARTE inceata. Asta nu este o problema majora daca problemele evolueaza foarte incet. Insa in caz de evolutii rapide, este clar si dovedit faptul ca guvernul este incapabil de a percepe criza si a reactiona la timp.Exemplu – criza financiara care a dat semne suficiente inca din 2007 ca va incepe in 2008 , si cu toate acestea guvernul Romaniei a declarat sus si tare ca nu vom fi afectati .
Totusi in februarie 2009 recunoaste existenta crizei , si se baga in datorii uriase pentru a feri sistemul de colaps. Insa aceste datorii sant o reactie intarziata la criza, si iarasi o dovada a faptului ca politicienii nu inteleg criza: imprumuturile sant facute in baza unor prognoze economice nerealiste.
e)Inompetenta intelectuala - aici nu sant multe de spus, este bine cunoscut faptul ca politicienii nu ocupa functiile publice in baza competentelor, ci a parghiior politice.
2) Schimbarile viitorului
     Avand sistemul politic de mai sus, cum vom rezolva problemele viitorului?
Exemple de probleme ale viitorului
a)imbatranirea populatiei - numar redus de tineri care sa sustina economia viitorului.
b)Diminuarea si apoi disparitia resurselor de combustibili fosili , nucleari, metale , minerale etc - atat la nivel national cat si la nivel global. Ce face Romania pentru a se pregati pentru un viitor fara petrol ? Romania termina petrolul propriu in 8 ani , Uraniul pentru centrale atomice in 20 de ani.(voi reveni cu un document pe aceasta tema )
c)Declinul financiar - avand in vedere o Romanie cu populatie in scadere si in curs de pensionare , cum platim datoriile acumulate pe termen scurt, mediu , lung ? cum platim dobanda la datorie , si dobanda la dobanda? din ce resurse
d) Tehnologia. Ce face Romania pentru a promova progresul tehnologic? ce am facut nou in ultimii 20 de ani dupa comunism? US a evoluat de la calculatoarele 286 de 20 HZ la cele moderne multiprocesor care au 2000 mz / core. Au inventat roboti avansati , au inventat internetul , google, telefoanele mobile etc. Noi am fost doar consumatori. Este un lucru bun pentru Romania? cum stimulam dezvoltarea tehnologica? Daca continuam in ritmul actual, si Vestul continua cu ritmul lor, ce discrepante tehnologice vom avea in 20 de ani?
e) Mediul. Aici nu sant multe de spus, ci doar faptul ca 100 de ani de exploatare fara mila a planetei nu va trece fara efect direct impotriva noastra. Nu sant un adept infocat al teoriei ca emisiile de carbon vor incalzi planeta, dar totusi cred ca vor urma perioade in care clima va avea schimbari majore. Cum vom asigura supravietuirea decenta a populatiei ? Aici am un documentar pe aceasta tema:
http://video.google.com/videoplay?do...story+of+stuff
Intrebarea fundamentala este - ce vitor are Romania cu un sistem politic asa cum il stim, si cu provocarile viitorului ilustrate mai sus?
----------------------------------
Solutia - colaborarea la scara nationala!
----------------------------------
     Unii numesc aceasta idee ca fiind "Guvernare 2.0" . Nu este vorba despre un partid politic de stanga sau de dreapa. De fapt nu prea este vorba de politica deloc!
Guvernare 2.0 este de fapt o colaborare a cetatenilor - o colaborare la scara nationala, in care fiecare persoana ofera idei si sugestii care pot imbunatati viata de zi cu zi a societatii Romanesti. Este bazata pe gasirea si aplicarea solutiilor pentru problemele noastre curente.
     Un ghid scurt al Sistemul Guvernare 2.0
1) Probleme reale , observate sau experimentate de noi zi de zi. Aceste probleme sau sugestii de imbunatatire a unor situatii particulare, ajung sa fie expuse in cadrul comunitatii Online , in sectiunea potrivita (vor fi cam 20 de categorii)
2) Comunitatea incepe sa analizeze problema - cauzele problemei, se defineste problema,se studiaza impactul nerezolvarii acestei probleme,etc. Aceasta analiza va fi simpla precum un forum si este menita sa dea o idee de ansamblu asupra problemei expuse.
3) Solutii - membrii sau grupuri de membrii pot depune proiecte sau idei pentru rezolvarea problemei expuse - rezolvarea poate fi partiala sau totala. Proiectul va fi intocmut dupa o anumita procedura (cea folosita in managementul proiectului din lumea afacerilor - project management )
4) Votul. Solutiile propuse vor fi supuse votului. Pot participa la vot toti membrii care au drept de vot. (vezi mai jos precizarea legata de vot. Toti pot fi membrii dar fiecare membru poate alege doar 3 sectiuni unde va putea vota)
5) implementarea . Se face o lista cu voluntarii care doresc sa participe la realizarea proiectului .Daca sant prea multi voluntari se voteaza . Implementarea proiectului este 100% transparenta, cu raportarea fiecarui pas al proiectului
6) evaluarea ulterioara a proiectului, daca sant efecte secundare , ce a mers ce nu a mers.

     Acum, intrebarea este : chiar daca avem o comunitate online consistenta, proiecte si idei extraordinare : ne va asculta cineva? Parerea mea ca vom fi ascultati in cazul in care acest amalgam de cetateni si idei de imbunatatire - se va organiza in forma unui partid.De aceea am spus la inceput ca nu este vorba de dreapta sau stanga , nu exte vorba de politica in sensul cunoscut. Ci de o colaborare la scara nationala pentru a scoate Romania din ... de acolo de unde este.
     Ce avantaje are un astfel de partid, organizat si centralizat pe proiecte in locul doctrinei clasice, si sistemul erarhic clasic?
     AVANTAJE:
a) Putem avea mii de membrii (sper) in fiecare domeniu, membrii cu puteri EGALE de vot, membrii care nu au sefi si nu depind de jocurile politice. Cine vrea sefi ???
b) Exista cadrul in care pot aparea idei valoroase. Acum pot fi auzite public! Nu va mai fi doar un dosar prafuit pe masa unui birocrat
c) Probabil ca vor exista inca oameni care cauta doar binele propriu, dar cand avem mii de oameni cu pareri diferite , binele propriu va fi automat ajustat de fiecare membru pana se ajugle la o varianta optima , pe care eu o numesc binele colectiv .
d) Evaluare impartiala - avand un sistem deschis si transparent , vom vedea nu doar partile bune dar si cele rele ale fiecarei idei expuse. Toata informatia va ramane online!
e) Fiecare problema poate beneficia de mii de ore de gandire din partea membrilor. Politicienii ar avea nevoie de ani de zile pentru o analiza care poate lua 1 saptamana prin colaborare!
f) Se poate lucra de acasa, in timpul liber. O ora pe saptamana poate fi suficient atunci cand 1 milion de oameni fac la fel!
g) Oameni cu probleme din lumea reala (nu lumea paralela si comfortabila a politicienilor) pot vorbi despre problemele lor.
h) rapiditatea - o problema este adusa in discutie imediat ce apare, fara sa treaca la stadiul de proteste si frustrare generala
i) se creeaza relatii sociale, comunitati si un spirit patriotic. Se revigureaza societatea Romaneasca.
     Partile dificile ale ideii de Guvernare 2.0 ?
a) provocari in privinta managementului proiectelor si comunitatilor online prea mari (se poat organiza grupe de maxim 100 , pentru eficienta comunicarii)
b) unii oameni ar putea fi manipulati usor. De accea am propus ca fiecare membru sa poata alege doar 3 domenii din 20 , pentru a fi siguri ca astfel fortat la o alegere membrul va alege domeniul la care stie despre ce vorbeste.
c) depindem de un sistem online . Trebuie protejat si securizat
d) probabil ca deja aveti alte puncte in vedere!

     Totusi trebuie mentionat - chiar daca unii pot fi manipulati mai usor, totusi faptul ca fiecare alege un numar restrans de domenii va scadea probabilitatea ca acel membru sa fir manipulat. Faptul ca problemele sant expuse pe ambele parti , faptul ca exista transparenta publica totala - va scadea probabilitatea ca cineva sa fie manipulat. Rezultatul final va fi categoric mai bun decat in sistemul politic actual unde nici nu putem sa fim macar manipulati, pentru ca totul se intampla fara noi!
     Mai jos doresc sa expun simplificat modul de functionare al unei astfel de platforme:
1) orice cetatean Roman poate deveni membru
2) exista un numar de departamente - sa zicem 20 Din aceste departamente, fiecare membru sa poata alege 3 in care au "drept de vot" , adica putere de 1 vot
punctul 2) are scopul de a forta membrii sa se evalueze singuri! pentru ca diploma sau experienta in munca pot fi fraudate. Alegerea departamentelor poate fi facuta doar 1 data pe an calendaristic (sa nu schimbe lumea de 10 ori pe zi si sa voteze peste tot)
     Acum, orice membru poate sa vina cu o problema.O pune pe site. Astfel va aparea o noua inregistrare pe lista departamentului respectiv. Ei, cand dai click pe problema
- sa apara o pagina cu butoane ale sectiuni ale probemei -Dosarul problemei , Analiza problemei , proiecte de rezolvare a problemei etc
     Lumea sa poata discuta liber, pune chestiile pro si contra etc la fiecare sectiune- si cine vrea (cei cu drept de vot) , sa depuna proiecte in sectiunea de proiecte. Proiectul
va trebui sa contina toate datele necesare analizei si implementarii etc. (vor fi niste cerinte minime, pasi etc)
3) Votarea solutiilor/proiectelor de rezolvare a problemei - fiecare membru care a ales sa aiba drept de vot in specializarea respectiva, acum poate merge la sectiunea "proiecte de rezolvare a problemei" si vota solutia care el crede ca e mai buna. Se poate vota 1 singura solutie, votul se poate schimba pana la data limita
Primele 3 cele mai bune proiecte, vor intra in competitie pentru runda a 2-a. In runda a 2-a Proiectul cu cele mai multe voturi , este castigator.
4) implementarea. Dupa faza in care proiectul castigator a fost stabilit, se trece la faza de implementare. oricine poate participa la implementare si verifica rezultatul implementarii. Totusi pentru simplicitate, se face o lista cu voluntari, la acordul grupului (sau vot?)

5) Evaluarea post-implementare.
     Vor putea fi alese 3 domenii din urmatoarele:
1) Agricultura si productie alimentara
2) Energie si transporturi de energie
3) Cercetarea si Dezvoltarea tehnologiilor
4) Mediu Inconjurator
5) Transporturi si Infrastructura
6) Sanatate
7) Invatamant
8) Finante si Comert
9) Turism
10) Tehnologia Informatiei
11) Cultura si Religie
12) Justitie si Drept
13) Dezvoltare Sociala
14) Dezvoltarea Afacerilor Mici si Mijlocii
15) Siguranta Nationala
16) Industrie
17) Tineret si Sport

     Sper ca aceast nou document sa dea o idee mai clara asupra ideii de Guvernare 2.0. Ceea ce visez eu este ca noi, oamenii de rand- ne putem organiza si asocia (asa dupa cum si Constitutia permite) iar apoi avand aceasta structura (sigur, poate chiar mai imbunatatita!) putem sa creem un partid politic. Acest partid, odata ajuns la guvernare ar continua modul de management amintit mai sus, iar politicienii nu ar fi altceva decat purtatori de cuvant al membrilor din comunitatea online. Care este doctrina partidului? nu stiu , nu sant eu cel care sa hotarasca . Ce orientare va fi - dreapta, stanga? nu stiu, membrii vor decide! Eu ce vad este o entitate compusa din mii si mii de oameni care vor produce rezultate care cu adevarat sa reprezinte vointa poporului. Ce slogan as face? asta: "daca nu te mai simti reprezentat de politicieni , reprezinta-te pe tine insuti"

P.S. Dezbaterile pe tema Guvernare 2.0 au loc pe forum.
 Autor : Stefan B.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu