marți, 29 martie 2011

Ce persoane juridice se pot asocia?

Ce persoane juridice se pot asocia?
Pentru ca persoana fizica sa fie asociat al unei societati comerciale, este necesar sa aiba capacitate juridica, sa isi dea consimtamantul la asociere, obiectul societatii sa fie licit (si sa nu fie, bunaoara, o activitate civila sau specifica unei fundatii etc.). De asemenea, este nevoie ca asociatul sa nu se afle in interdictie, incompatibilitate legala (cazul magistratilor si al altor categorii profesionale) etc.
In ceea ce priveste persoana juridica, lucrurile se schimba.
Capacitatea acesteia este supusa principiului specialitatii. Aceasta inseamna ca ea va putea deveni parte in contractul de societate, daca este necesar pentru realizarea scopului pentru care a fost infiintata persoana juridica1.
Asa fiind, persoanele juridice civile fara scop lucrativ (asociatiile si fundatiile), societatile agricole (reglementate de Legea nr. 36/1991), partidele politice si cultele religioase pot participa la constituirea unor societati comerciale daca participarea la actul constitutiv este necesara pentru realizarea scopului persoanei juridice astfel cum a fost stabilit acest scop prin lege, prin actul de infiintare sau prin statut (art. 34 al Decretului 31/1954).
Astfel, jurisprudenta a decis ca o asociatie profesionala fara scop lucrativ poate constitui o societate comerciala, ca o activitate accesorie, legata de scopul principal al asociatiei, DAR constituirea unei asemenea societati comerciale urmeaza a se realiza conform dispozitiilor Legii nr. 31/1990 si nu se rezuma la o simpla modificarea a statutului asociatiei.
Pe de alta parte, o camera de comert si industrie teritoriala nu poate participa ca asociat la o societate comerciala avand un obiect de activitate incompatibil cu scopul pentru care a fost infiintata prin lege.
Deducem ca, daca reglementarile si precizarile de mai sus nu sunt respectate, asocierea poate fi declarata nula la cererea oricarei persoane interesate.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu