joi, 2 iunie 2011

Rami Dacia diamante romanesti

Rami Dacia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
 
Rami Dacia (fostă UPS Dacia) este o companie producătoare de diamante sintetice din România, înființată în anul 1974. Rami Dacia este singurul producător de diamante sintetice din Romania și din Europa de Sud-Est[1]. În anul 2006, aproximativ 70% din cifra de afaceri a companiei era generată de producția de diamante, iar restul, din fabricarea de produse abrazive[1]. De asemenea, două treimi din producție era exportată, principala destinație fiind Olanda[1]. Proprietarul companiei este Asociatia Salariaților Rami Dacia[2]. Producția fabricii era de peste 6 milioane de carate de diamant sintetic în anul 2004, scăzând la 2,7 milioane carate în anul 2005[3]. Societatea a fost subordonată Ministerului de Interne până în anul 2005, când a fost preluată de AVAS[3].
În decembrie 2006, compania Rami Dacia a fost privatizată, Asociația Salariaților preluând pachetul de 100% din acțiuni de la AVAS[4]. Întreaga tranzacție a fost în valoare de 8,4 milioane euro, din care prețul pachetului de acțiuni a reprezentat 4,5 milioane euro, 2 milioane euro investiții de dezvoltare, un milion euro în capital de lucru și 830 mii euro, investiții de mediu[4].
Cifra de afaceri

 Istoric

Producția de diamante sintetice în România a pornit de la o necesitate: Casa Poporului, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Metroul din București sau șantierele de construcții de locuințe solicitau scule dintre cele mai performante pentru tăierea și șlefuirea unor materiale dure[3]. Cum importurile erau drastic controlate, soluția era ca aceste scule diamantate să se producă în țară[3]. Tehnicieni și cadre universitare au primit astfel ordinul de a pune la punct in România o fabrica de diamante sintetice[3]. Primele cristale de diamant sintetic au fost obținute în România în toamna anului 1974 iar producția la nivel industrial a început în anii 1977-1978[3]. Ulterior și alte țări din blocul comunist au demarat producția de diamante sintetice, niciuna însă nu a reușit să obțină calitatea atinsă de fabrica românească[3].
Numele de Rami Dacia vine de la „Regia Autonomă a Ministerului de Interne”[5]. După 1990 numele societății nu a mai fost schimbat, datorită notorietății pe care o căpătase de-a lungul timpului[5].

Uzina se afla în cartierul Drumul Taberei, aproape de cinematograful Favorit. „Nimeni nu ştia de acea fabrică. Toţi care lucrau acolo erau securişti. Cei care păzeau până atunci fabrica, aveau pistolete Carpaţi cu încărcătoare de câte şase gloanţe. Era greu să se apere de grupurile de terorişti. Generalul de securitate care era şeful acelei fabrici ne-a deschis seiful şi ne-a arătat produsele finite. Ne-a spus că în fecare an, Ceauşescu avea profit de câteva sute de milioane de dolari", povesteşte Anghel.

Rami Dacia produce anual peste 10 milioane de carate de diamante sintetice, adica in jur de 20 de kilograme. Produsele sint vindute in toata lumea, iar cifra de afaceri a firmei a fost anul trecut de patru milioane de dolari. Diamantele artificiale romanesti au avut de suferit din cauza concurentei chinezesti, care a inundat piata cu marfa ieftina. Societatea este acum in pragul privatizarii. Fostul sef al Securitatii, Mihai Pacepa, scrie in cartea sa „Orizonturi Rosii“ ca fabrica a fost construita in 1974, la dorinta expresa a Elenei Ceausescu.

Singurul producator de diamante industriale din Europa se afla in Romania. Rami Dacia produce anual peste 10 milioane carate de diamant industrial, adica aproximativ douazeci de kilograme. Productia de diamante sintetice a inceput in 1974 si trei sferturi din aceasta se exporta.
Societatea comerciala Rami Dacia produce diamante sintetice, superabrazive. Acestea au mare cautare in constructii si in informatica, unde sint folosite la slefuirea microcipurilor. La nivel mondial exista cinci mari producatori de diamante sintetice. In momentul de fata, liderul producatorilor de diamante sintetice este Element Six din Africa de Sud, dupa care urmeaza divizia de diamante a firmei General Electric, Diamonds Innovation din SUA.

500 de produse

Sub numele de Fabrica de Diamante Sintetice Dacia, specialisti romani din domeniile produselor metalurgice, materialelor refractare si a sculelor ultradure au dezvoltat primele diamante sintetice romanesti. In 1980, Dacia avea peste 500 de produse in portofoliu, care include un domeniu larg de scule diamantate electrodepuse, placi si discuri pe suport flexibil, tije, role, alezoare conice si altele. Fabrica producea azotura cubica de bor, paste diamantate si suspensii (respectiv, DIA-PAST si DIA-GEL).

Un alt domeniu de productie a fost dezvoltarea de noi tehnologii care au permis Fabricii de Diamante Sintetice Dacia sa recupereze metalele pretioase si nobile, cum sint platina, aurul, argintul, rodiul, reniul, paladiul, din catalizatori uzati si reziduuri industriale de la fabricile chimice si petrochimice. In 1998, a fost realizata certificarea ISO-9002, iar in 2004, ISO-9001 pentru sistemul de management al calitatii pentru activitatile de productie a diamantelor sintetice si sculelor diamantate, ca si pentru activitatea de recuperare a metalelor nobile.

Ce a fost

Firma Rami Dacia a fost pusa pe picioare in timpul lui Ceausescu, pe baza unor planuri furate din Africa de Sud de agentii DIE. Certificatul de nastere al fabricii a fost emis in august 1974, sub titulatura Unitatea de Productie Speciala Dacia. Specialistii romani au obtinut primele diamante sintetice la doar doua luni de la infiintarea societatii. In 1988, compania avea 500 de angajati, iar diamantele sintetice se foloseau cu succes la construirea Casei Poporului si a retelei de metrou din Bucuresti. De asemenea, trebuie spus ca, pina la Revolutie, fabrica a fost un obiectiv strict secret si se afla in subordinea Ministerului de Interne, fiind coordonata de fosta Securitate.
Pentru ceilalti doi ofertanti ramasi in cursa, Electroaparataj Bucuresti si Asociatia Salariatilor Rami Dacia, comisia de privatizare a cerut ca, pana la 6 noiembrie, sa aduca completari si precizari la documentele depuse, informeaza NewsIn.

Rami Dacia, unicul producator de diamante sintetice din Europa de Sud-Est, se afla in prima prioritate a planului de privatizare al AVAS pentru 2006. Potrivit AVAS, trecerea in proprietate privata se face prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. Metoda aleasa permite AVAS sa decida, impreuna cu noul investitor, cateva conditii contractuale esentiale pentru viitorul Rami Dacia: pastrarea numarului de salariati, efectuarea de investitii in societate, continuarea activitatii de baza, interdictia valorificarii activelor in scop imobiliar.

Conform grilei de punctaj ce a fost publicata, prin anuntul de privatizare aparut in presa centrala si pe site-ul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, oferta financiara are o pondere de 70%, iar cea tehnica reprezinta 30% din punctaj.

In cadrul ofertei tehnice, AVAS va lua in considerare ofertantii care au cea mai mare medie a cifrei de afaceri pentru ultimele trei exercitii financiare incheiate si o experienta de peste zece ani in activitatea de productie si/sau comercializare a diamantelor sintetice.

Rami Dacia, infiintata in 1974, este singurul producator de diamante sintetice din Romania si din Europa de Est. in jur de 70% din cifra de afaceri a companiei, de peste trei milioane lei in 2005, este generata de productia de diamante, iar restul, din fabricarea de produse abrazive. De asemenea, doua treimi din productie sunt exportate, principala destinatie fiind Olanda.
surse diverse (wal-stret.ro,etc)

Acum in faliment - de ce oare.......?????

5 comentarii :

  1. E IN FALIMENT PTR CA INVESTITORUL BELGIAN FILKENSTEIN A FOST GONIT CA SA FIE LUATA FABRICA DE CATRE OAMENII MUNCII.SI ATUNCI DE UNDE PIATA, DE UNDE CLIENTI, DE UNDE RETEHNORIZARE, DE UNDE CERCETARE, DE UNDE EFICIENTA?Nu e singurul caz, veziTRACTORUL BV,vezi SEMANATOAREA etc.TRAIASCA ILIESCU <TRAIASCA PSD.NOI NU NE VINDEM TARA<DOAR O DISTRUGEM. DOAMNE OCROTESTE-I PE ROMANI

    RăspundețiȘtergere
  2. Mare pacat de aceasta fabrica! mare pacat si de oamenii care au lucrat acolo !caractere deosebite si profesionisti cum rar intilnesti si intr-o firma privata!Am lucrat f.multi ani acolo si am regretat cind cu colegii mei am fost dati in somaj!Sper sa inceapa cit mai curind sa produca si vad anuntul cu angajari de personal.As vrea macar unul din nepotii mei sa lucreze in aceasta frumoasa industrie!

    RăspundețiȘtergere
  3. PENTRU TOTI ACEI OAMENI CARE AU LUCRAT LA RAMI-DACIA SI NU AU UITAT CA IN 2011 S-AU INPLINIT 10 ANI<31 OCT.>DE CIND UN MARE OM,CARACTER,FAMILIST,A PLECAT DIN ACEASTA LUME IN ACEASTA FABRICA!AM SI ACUM ZIARUL CE DESCRIE DRAMA DAR NU AM PUTEREA SA MAI CONTACTEZ FAMILIA GREU INCERCATA!SPER SA APARA ACEST ARTICOL SI SA MAI APARA SI ALTI FOSTI COLEGI DE LA RAMI.

    RăspundețiȘtergere
  4. ninel marascu si carmen pintilie. doi cacati umani au lucrat acolo

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru sa fi rezistat pana acum, ar fi fost nevoie de o nevoie si o oferta clara pentru diamantels Daciei. Cineva ar fi trebuit sa investeasca cel putin 30-40 milione de euro pentru a reconstrui o fabrica rentabila. Ce s-a intamplat cu Dacia s-a intamplat si cu altii din tari cu traditie in investitii industrial si mai bogati.
    Totusi, cineva intelligent si cu talent in a scrie are trebui sa asterne istoria acestei fabrici. Numai cei care am lucrat acolo stim cate pasiuni, cate lacrimi de bucurie sau neputinta, cate nopti, cate idei, cate caractere s-au petrecut prin aceasta fabrica! Daca cartea va fi scrisa fara stupiditatile articolelor aparute pana acum, fara fixisme, fara a scuipa pe cei care au fost pentru a-I pupa in .... pe cei la putere acum, atunci va fi o carte folositoare pentru educatie si un bestseller. Sper sa apuc sa citesc aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere