Dispar cartile de munca! Ce trebuie sa faci?
- Daca esti in campul muncii dinainte de 1 aprilie 2001, este necesar sa pastrezi cu grija cartea de munca. Inainte de aceasta perioada contributiile pentru pensie se plateau doar de angajator, potrivit unei legi a pensiilor vechi din 1977. De aceea, in cazul in care sistemul pierde inregistrarea cu cartea ta de munca scanata, vei putea oricand sa iti dovedesti vechimea prin prezentarea carnetului de munca atunci cand ajungi la varsta de pensionare.
- Daca ai carte de munca dupa 1 aprilie 2001, contributia la pensie este calculata si inregistrata dupa noua lege. Teoretic, nu mai este necesar sa prezinti cartea de munca, insa nu strica niciodata sa o ai.
Cartile de munca de dinainte de 1 aprilie 2001 au fost scanate si introduse in sistem pentru a face dovada contributiei la pensie.
Odata ce ai primit carnetul de munca vei putea sa verifici daca datele sunt corecte si sa corectezi eventualele erori, care sa fie modificate si in baza de date electronica.
Cum functioneaza sistemul fara carti de munca
Disparitia carnetelor de munca nu inseamna ca nu mai exista contracte individuale de munca. Compania va inregistra noul angajat in registrul de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza. In momentul in care vei pleca la un nou loc de munca, ti se va elibera o adeverinta de vechime.
Vei pastra aceste adeverinte, insa nu trebuie sa le prezinti noului angajator. Totul se va desfasura prin prisma acestui program REVISAL care gestioneaza baza de date.
Angajatorul are acces la istoricul tau profesional?
In conditiile in care, la noul job nu trebuie sa mai prezinti carte de munca/adeverinta de vechime, angajatorul nu iti va cunoaste istoricul profesional. Daca doreste sa afle detalii cu privire la fostele tale locuri de munca (angajator, salariu, perioada de angajare, motivul incetarii raporturilor de munca) va putea face o cerere scrisa catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).
Totodata, si tu poti verifica daca contractul individual de munca a fost inregistrat prin solicitarea angajatorului a unei copii a registrului de salariati, prin verificarea contului de la Casa de Pensii sau printr-o cerere la ITM.
Atat Ungaria, cat si Polonia au testat acest sistem de carti de munca electronice si au revenit la carnetele de munca din motive de securitate (au considerat ca aceste carnete fizice sunt mai sigure decat o baza de date electronica). Ramane de vazut daca la noi lucrurile vor fi mai eficiente. Tu ce parere ai?
sursa :http://www.myjob.ro
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu