luni, 20 iunie 2011

cum sa fac ....sfaturi si nu numai

Camera ideala

Te-ai mutat in casa noua si forma incaperilor iti creeaza probleme? Spatiul este prea mic sau dimpotriva, pare gol si neprimitor oricata mobila ai pune ? Ne-am propus sa te ajutam si in aceasta problema frecvent intalnita si dezbatuta si de specialistii nostri in amenajari interioare... iata cateva mici trucuri de efect: 

Camera ingusta si inalta
E lucru stiut ca nuantele inchise apropie peretii, iar cele deschise ii indeparteaza. Dar nu numai culorile in sine au aceasta ultima calitate.
Poti crea senzatia de spatiu si cu ajutorul unor dungi orizontale, late si egale ca dimensiune, realizate pe perete in nuante complementare; sau, si
mai bine, in tonuri diferite ale aceleiasi culori, de la cel mai deschis, la cel mai inchis. Foloseste vopsea-emulsie sau tapet uni pentru a obtine acest efect.

 Camera joasa
Vei compensa absenta inaltimii cu ajutorul unor dungi late, realizate pe verticala (pentru materiale, vezi mai sus).
Un alt mod de a ajunge la acelasi rezultat e sa vopsesti tavanul in alb sau bleu, iar peretii - in culori mai inchise.

Camera prea spatioasa
Nuantele calde de auriu, pruna sau teracota reduc din dimensiunile acesteia si o vor face mai prietenoasa, mai apropiata.

Camera cu o forma neobisnuita, pereti rotunzi
Este preferabil ca atat peretii, cat si tavanul sa aiba aceeasi culoare, pentru ca atmosfera sa fie unitara, armonioasa. Acest efect il obtii si folosind o vopsea - emulsie satinata, intrucat luciul subtil al acesteia reflecta foarte bine lumina.

Camera de mici dimensiuni
Cel mai indicat ar fi sa vopsesti peretii si tavanul in alb, dar poti incerca si alte nuante reci: violet (lila), bleu sau verde-menta. Un covor sau o mocheta de culoare deschisa va intregi aspectul final.

Cum castigam spatiu in interior ?




Cu cat spatiul este mai mic , cu atat mai mult este solicitata ingeniozitatea noastra pentru a-l amenaja asa cum ne dorim . Confortul cotidian ? Depinde de abilitatea cu care cream spatii functionale, punem in valoare coltisoarele intunecate sau amenajam diversele zone de depozitare
  
 Si haideti sa incepem cu …
Bucataria . Bucatariile “la cheie” complete integreaza frigiderul , aragazul , cuptorul cu microunde , hota si chiar masina de spalat vase intr-un singur dulap care se inchide cu un oblon rulant . Pentru o bucatarie personalizata puteti apela la echipamente special concepute pentru  a ocupa cat mai putin spatiu .
Baia . Se poate aplica si aici solutia “la cheie“ , instaland o cabina din plastic turnat ce adaposteste toate echipamentele sanitare , robinetele si accesoriile . Versiunile cele mai compacte ocupa aproape 1m² si nu va mai ramane decat sa realizati bransamentele . Exista de asemenea diverse modele de chiuvete , cazi sau cabine de dus reduse ca dimensiuni , montabile in colturi .
Dormitorul . Diversele tipuri de paturi prezinta si ele elemente ingenioase : pe langa canapelele extensibile puteti gasi paturi rabatabile in dulapuri de perete , paturi suprainaltate sau paturi suprapuse . Paturile suprainaltate permit amenajarea de sertare sub platforma care tine loc de saltea . In privinta paturilor pentru copii , fabricantii de mobilier propun “camere complete” , care contin un birou si spatii de depozitare care ocupa utin spatiu .
Living . Mesele escamotabile sunt cu siguranta mai ingenioase decat cele pliante . In plus , ele pot fi reglate la inaltimea dorita ( ex. atunci cand mancati ) . Exista de asemenea mese pliante ce adapostesc seturi de 4 scaune pliante sau chiar banchete cu latimea de peste 30cm , la care pot lua loc 8-10 persoane .
Spatii de depozitare . In functie de spatiu , gust , imaginatie si buget , puteti allege intre dulapuri la comanda si corpuri modulare adaptabile dupa dorinta . Hainele ocupa frecvent spatiul de depozitare cel mai important intr-o locuinta . O solutie simpla consta in  amenajarea unui dulap in perete , folosind 2 pereti paraleli intre care fixate tije si etajere . Daca nu dispuneti de spatiu suficient , cautati module variabile , compuse de obicei dintr-un modul vertical cu rafturi si o tija reglabila , care ar trebui sa fie suficiente .
Usile dulapurilor pot sa fie montate in balamale , sa gliseze pe sine sau sa aiba forma unor obloane rulante . In general sifonierele au inaltimea de 1,80m , spatiul de deasupra putand servi la depozitarea obiectelor rar utilizate

Bucataria

Bucatarii de vis , amenajate in incaperi imense …

     V-ati gandit bine insa in ce scop doriti sa folositi bucataria ?

                     


Va fi destinata oare exclusiv pregatirii mancarii sau si servirii acesteia ?
Este suficient de spatioasa pentru a putea calca si spala rufe ?

De aceea inainte de a va decide nu uitati sa considerati toate aspectele , pozitive si negative .

Amplasarea frigiderului , chiuvetei si aragazului trebuie sa determine asa-numitul “triunghi de activitati“ . Distanta ideala intre chiuveta si aragaz este de 1-2 m ; o distanta mai mica este insuficienta , iar cea mai mare de 2 m inseamna multi pasi inutili .
  
Desi amplasarea frigiderului se stabileste dupa reguli mai stricte , el trebuie oricum sa formeze un al treilea varf al triunghiului,  echidistant intre chiuveta si suprafata de lucru , in masura in care este posibil .

Chiuveta este ideal de amplasat sub fereastra , iar masina de spalat in apropierea sa . De asemenea este foarte bine sa pastrati o distanta de 50cm intre aragaz si perete , in ideea de a manevra mai usor cratitele si castroanele . Cat despre cuptorul cu microunde , este recomandabil sa fie plasat pe suprafetele de lucru , pentru a usura accesul adultilor si pentru a-l impiedica pe cel al copiilor .

Locurile ramase intre echipamentele standard si perete sunt adeseori suficiente pentru amplasarea unor dulapioare fixe sau mobile , a etajerelor de legatura etc.

Cunoscand faptul ca o bucatarie amenajata corect reduce numarul de kilometri parcursi anual in acest spatiu de la 200 la 80 , este cazul sa reflectati indelung inainte de a porni la treaba  …

efecte luminoase ...

Peretii reflecta sau absorb lumina mai mult sau mai putin , in functie de natura suprafetei lor .Este bine cunoscut faptul ca peretii finisati in culori deschise si stralucitoare reflecta mai multa lumina decat cei in culori inchise si terne , care absorb lumina .

Pentru o iluminare reusita , retineti ca podeaua si plafonul reprezinta aproape 30% din suprafata unei camere ; cu toate acestea , un tavan alb reflecta pana la 90% din razele de lumina , in timp ce pardoseala nu reflecta decat 10% .

De asemenea , sursele luminoase gen lampadare si aplice cu variatoare de intensitate pot multiplica efectele luminoase si pune in valoare elementele interesante ale interiorului .
  



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu