sâmbătă, 24 septembrie 2011

curatirea obiectelor metalice decorative

Scoaterea petelor de pe obiectele metalice

Obiectele confectionate din alama se pot curata cu o pasta preparata din otet si faina amestecata cu o cantitate mica de rumegus de lemn. Cu aceasta pasta se acopera suprafata murdara si se lasa sa se usuce. Dupa indepartarea pastei , locul respectiv se lustruieste cu o bucata de flanela sau de lana uscata.

Garniturile de alama sau de bronz de la usi se pot curata foarte bine , frecandu-se cu o carpa moale inmuiata intr-un ameste obtinut din 5 parti amoniac 10 % , doua parti creta si 10 parti apa ( parti in greutate). Dupa curatire , obiectele se sterg cu o bucata de flanela moale. Se poate folosi , de exemplu , un amestec obtinut din : 50 ml amoniac 10 % , 20 gr creta si 100 ml apa.

Ptele de culoare neagra provocate de alcalii sau acizi se curata prin frecarea locului respectiv cu o bucata de vata inmuiata in otet , dupa care se spala cu apa fierbinte.

Obiectele realizate din cupru se sterg la inceput cu o carpa moale inmuiata in petrol lampnt , apoi se curata cu o bucata de flanela si praf de creta . pentru cele foarte murdare se poate folosi acid acetic 3 % , cu care se umezesc , apoi se freaca cu praf de creta.

Obiectele realizate din otel inoxidabil se curata cu o solutie de sapun in apa , apoi se clatesc cu apa rece , acidulata cu otet ( o lingurita de otet la un litru de apa).

Cele de nichel se curata perfect de rugina si capata o stralucire noua daca se freaca cu un tampon inmuiat in amoniac.

Clantele nichelate si alte obiecte de nichel se curata cu apa fierbinte in care se dizolva sapun .

Bijuteriile , statuietele , vasele decorative etc. confectionate din argint , innegrite in timp , se introduc pentru o ora intr-o solutie ce contine 100 parti apa , 5 parti acid boric si 3 parti sare bucatarie ( parti greutate) . Dupa acest tratament , pentru a le reda stralucirea initiala , se freaca cu o panza presarata cu oxid de magneziu.

De asemenea , obiectele de argint se pot curata cu pasta de dinti sau praf de creta umezita cu otet.

Ramele de oglinzi , casetele etc din argint , oxidate , se freaca cu un tampon ( bumbac sau vata ) presarat cu cenusa de lemne, bine cernuta.

Bijuteriile confectionate din argint filigran isi recapata luciul initial , daca sunt introduse in solutie de amoniac 1:1 , dupa care se clatesc cu apa si se asaza in rumegus de lemn pana la uscare.

Petele de mucegai si rugina se scot cu o solutie calda de otet , apoi se spala cu apa curata.

Petele mai rezistente de pe tacamurile argintate dispar dupa ce le frecam cu sare de bucatarie grunjoasa umezita sau cu apa fierbinte si borax.

De asemenea , pentru curatirea tacamurilor argintate se poate prepara o pasta , folosind un cartof. Se curata cartoful , se fierbe pana devine sfarmicios , dupa care se striveste cu o lingura. Cu pasta obtinuta se freaca obiectele respective pana dispar petele , apoi se lustruiesc cu o piele de caprioara sau cu o bucata de flanela.

Pentru lustruirea obiectelor de argint curatate , se poate folosi o pasta obtinuta din cantitati egale de sapun de toaleta si praf de creta. Se dizolva sapunul in apa , la cald , se adauga creta si se amesteca pana se obtine o pasta consistenta si omogena.

Aurul mat se curata repede cu ajutorul unei solutii preparate din : 6 parti clorura de var , 7 parti bicarbonat de sodiu , 2 parti sare de bucatarie si 60 parti apa ( parti in greutate). Obiectele respective se introduc intr-un vas in care se toarna solutia preparata , incalzita si se lasa doua ore. Se scot din solutie , se clatesc bine in apa si se usuca in rumegus de lemn , apoi se sterg cu o bucata de flanela sau piele de caprioara.

Solutia preparata se pastreaza in sticle bine inchise ; inainte de folosire se agita bine.

Bijuteriile de aur se curata introducandu-le intr-un vas cu apa calda in care se toarna o lingurita de amoniac.

Lanturile de aur se curata foarte bine daca sunt agitate intr-o solutie de apa si sapun , in care se adauga si putin praf fin de creta. la sfarsit , lantul se spala cu apa multa si se usuca.

Pentru curatirea obiectelor aurite se poate folosi albusul ; cu ajutorul unei bucati de flanela inmuiata in albus , se freaca usor obiectul respectiv. Pentru obiectele aurite oxidate se foloseste albusul ( 2-3 albusuri). de asemnea , aceste obiecte pot fi curatate cu otet , stergandu-le cu o carpa umeda. Dupa cinci minute se spala cu apa si se lasa sa se usuce.

Obiectele de zinc se curata prin frecare cu un tampon inmuiat in otet sau cu creta fina pana la obtinerea luciului.

baile de zinc se curata bine cu un amestec de amoniac si nisip fin.

sursa:
www.mesterucasei.com

Scoaterea petelor de pe obiecte decorative

Statuietele , obiectele de arta etc , executate din os se sterg in prealabil de praf , apoi se curata cu un tampon inmuiat in lapte crud , rece.

Evantaiele , statuietele , piesele de sah , piesele de table , mingile de biliard confectionate din fildes se curata cu o solutie alcoolica , o parte alcool etilic si 3 parti apa distilata , sau de ploaie ( parti in greutate) , dupa care se ung cu un strat subtire de ceara de albine.

De asemenea , petele de pe aceste obiecte se pot inlatura cu ajutorul unui amestec format din o parte terebentina si 3 parti alcool sanitar ( parti in greutate). De exemplu , un amestec obtinut din 25 ml terebentina si 75 ml alcool sanitar. Dupa tratament , fara sa se spele cu apa , se expun la lumina.

Clapele de pian , acordeon etc . din fildes , initial se degreseaza cu o carpa inmuiata intr-o solutie de carbonat de sodiu ( 50 gr soda de rufe la un litru de apa ) , apoi se umecteaza cu un amestec obtinut din 10 parti de apa oxigenata 30 % , 3 parti de amoniac 10 % si 10 parti apa ( parti in greutate) dupa care se sterg cu o carpa umeda , moale. Se poate folosi de exemplu , un amestec obtinut din 45 ml apa oxigenata 30 % , 15 ml amoniac 10 % si 50 ml apa.

Dupa degresarea cu soda , clapele de pian se pot curata , de asemenea , cu o pasta obtinuta din clorura de var si apa. Cu aceasta pasta se acopera clapele , se lasa circa 10-12 ore , dupa care se sterg cu o carpa moale , uscata.

Obiectele decorative , pieptenii , ramele de ochelari etc. realizate din baga se curata prin frecare usoara cu un tampon de vata inmuiat intr-un amestec de glicerina ( 15 ml ) , ulei de floarea-soarelui (10-15 ml) si piatra ponce pulbere ( 25 gr). Dupa curatire se lustruiesc cu o flanela curata sau cu o bucata de piele de caprioara. Obiectele de celuloid se spala cu apa si sapun sau cu o solutie diluata de soda si apoi cu apa curata , dupa care se lasa sa se usuce bine.

Statuietele de ipsos se curata cu amidon . Se fierbe amidonul in apa de var , pana cand lichidul capata consistenta smantanii groase. Cu acest lichid se unge obiectul respectiv si se lasa sa se usuce la soare. prin uscare , scrobeala se deprinde singura. Daca mai raman urme de scrbeala , acestea se indeparteaza cu o perie aspra.

sursa: www.mesterucasei.com

Un comentariu :