miercuri, 14 septembrie 2011

Detector de metale- scheme

Acest detector de metale va ajuta sa gasiti obiecte suficient de mari compuse din materiale cu permeabilitate magnetica relativ ridicata. De asemenea detectorul de metale indica daca obiectul magnetic din interiorul bobinei detectoare are proprietati conductoare bune sau proaste.
Exemple de metale care au bune proprietati magnetice cu o izolatie electrica insemnata sunt feritele, obtinute prin presarea oxizilor metalici. Detectorul nu este potrivit pt descoperirea monezilor ingropate, pentru care nu este suficient de puternic. Chestiile mai fanteziste, cum sunt bombele sau comorile lasate de pirati, sunt insa localizate cu siguranta.
Detectorul de metale este alimentat simetric de la 2 baterii de 9V, fiecare dintre acestea incarcata cu aproximativ 15mA. Bobina detectoare, L1, este parte componenta din oscilatorul sinusoidal construit in jurul tranzistorului T1. In mod normal, frecventa centrala a oscilatorului comandat in tensiune VCO din bucla PLL continuta in IC1 este egala cu frecventa de la oscilatie a lui T1. Aceasta se modifica atunci cand intra un obiect metalic (feros sau neferos) in campul indus de L1. Cand se intampla acest lucru, oscilatorul sinusoidal se dezacordeaza, iar diferenta dintre pinii 6 si 7 al lui IC1 indica diferenta dintre frecventa oscilatorului sinusoidal si frecventa VCO. Aceasta diferenta produce devierea bobinei modile a instrumentului M1. Deviatia acului este o masura a modificarii frecventei, din moment ce directia deviatiei depinde de tipul de material detectat de bobina. Instrumentul folosit aici este cu zero central, de +-50uA.
Bobina consta din 40 spire de sarma din cupru emailat, infasurate pe un sablon din plastic cu un diametru de aproximativ 10 cm. Inductanta astfel obtinuta asigura functionarea oscilatorului la o frecventa aproximativ egala cu cea a VCO-ului inclus in bucla PLL.
Folositi un osciloscop pentru a verifica daca pinul 2 al lui IC1 livreaza semnalul sinusoidal de aproximativ 75 kHz. Ajustati apoi P1 astfel incat fronturile semnalului dreptunghiular de la pinul 4 sa coicida cu varfurile semnalului sinusoidal de la pinul 2. Dupa aceea, anulati indicatia instrumentului rotind P2. Intrucat reglajul de nul “fuge” odata cu scaderea tensiunii bateriei, va fi necesara refacerea din cand in cand, in timpul utilizarii, a echilibrarii de zero.

Schema detector metale

detector metale

Cablaj PCB detector metale

cablaj detector de metale

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu