sâmbătă, 24 septembrie 2011

Curatarea obiectelor din diverse metale

In bucataria sau casa ta si-au gasit loc vesela si obiectele din diverse metale?
Aliminiul, alama, cuprul, fonta, inoxul – toate necesita intretinere deosebita.
Draga gospodina, iti ofer cateva sfaturi:
1.Vesela de aluminiu este practica dar mai putin sanatoasa, de aceea se recomanda evitarea pregatirii hranii in astfel de vase, mai ales daca  ai copii. In caz ca gasesti in bucataria ta astfel de vesela sau diverse obiecte de aluminiu, nu le curata cu un burete de metal! Pentru curatare foloseste burete moale si apa cu otet sau bicarbonat, iar pentru poleirea suprafetei foloseste praful de dinti (sau pasta de dinti). In cazul in care s-a ars ceva intr-o cratita de aluminiu, umple-o cu apa si las-o pe o ora, dupa care varsa apa. Toarna din nou apa si adauga 1 lingurita de sare si o ceapa mare taiata in 8 bucati si o pui 10 min la fiert, astfel se va indeparta  cu usurinta ceea ce s-a ars.

2.Vesela de fonta poate fi spalata cu apa fierbinte si detergenti, aici poti folosi burete aspru. Pastreaza aceas
ta vesela la loc uscat, iar la aparitia ruginii poti prelucra suprafata cu urmatoarea solutie:
-500 ml apa
-1 lingurita de sare de lamie
se freaca bine cu o periuta muiata in solutie, peretele murdar de rugina.
3. Suprafetele din cupru pot fi toxice daca vor capata cocleala, ele se curata usor cu solutie din:
-apa
-sare
-salmiac
-creta
dupa indepartarea coclelii, suprafata se freaca cu creta.
4.Vesela din alama se curata cu un burete muiat in solutie de otet de  80%, apoi se freaca cu creta. Puteti folosi o carpa pe care s-au picurat cateva picaturi de gaz si spirt denaturat. Alama se va curata si cu o pasta formata din otet si sare. Alama terna se tine in zeama de varza murata. Stralucirea alamei se va recapata daca stergi suprafata cu o carpa muiata in ulei de stearina sau cu ceara de parchet. Aceasta vesela e bine daca o  cureti cu o bucata de piele intoarsa in mod regulat.
5.Cositorul astazi se foloseste doar pentru obiectele decorative si poate fi curatat cu o perie moale dupa ce a fost tinut in bere calda sau in solutie de otet si frunze de coada-calului timp de 12 -14 ore.
6. Inoxul este practic si inofensiv, poate fi spalat cu detergenti, apa fierbinte, se poate spala si in masina de spalat vesela, poti folosi si suprafete usor abrazive daca s-a lipit mincarea. Din pacate obiectele din inox capata pete si mici zgaraieturi. Pentru a-l lustrui se foloseste urmatoarea pasta:
-1 lingura de sapun moale de potasiu
-1 lingura de creta flotata
pasta se aplica pe o carpa si se lustruieste bine pina la rezultatul dorit.
7.Masina de tocat carne (partea metalica) se va spala mai usor daca trecem prin ea o bucata  de paine uscata sau un cartof crud. Apoi o spalam cu apa calda si mustar, dupa care stergem cu un buretel muiat in ulei ca sa scapam de mirosul neplacut si pentru a preveni depunerea ruginei. Piesele si cutitele se vor se usca pe servetel de hirtie absorbanta.
8.Robinetele sau clantele se vor curata, daca se sterg cu pasta din otet si sare.
9.Vasele acoperite cu teflon se spala cu burete moale, cu detergent fara substante abrazive (gen tix, creta), pentru a nu zgaraia si deteriora teflonul.
10.Tigaile si formele de copt de care s-a lipit mincarea se vor curata daca torni apa, pui cateva linguri de sare, se inmoaie timp de 2 ore, apoi se da in clocot , apa se varsa si ulterior cureti cu un burete.

Un comentariu :