sâmbătă, 24 septembrie 2011

Cum pastram si curatam obiectele din argint si aur

 
Cele mai valoroase lucruri pe care le avem in casa sunt cele din argint si aur! Acestea nu se strica, nu se devalorizeaza si raman copiilor nostri. As putea spune ca cel mai frumos cadou pe care poti sa-l primesti la nunta sau la aniversarea unei casatorii, este reprezentat de obiectele din argint sau argintate. Acestea nu se demodeaza, nu se strica si vor ramane o vesnica amintire in casa si in familie.
De aceea reprezinta cea mai buna investitie. Si oricate influiente ar aduce moda, obiectele clasice si de valoare intotdeauna au fost extrem de frumoase si binevenite de sarbatori, sau la primirea oaspetilor. Pacat ca in ultimul timp s-a pierdut traditia de a darui si retransmite mostenitorilor obiecte din argint!
Cum procedam pentru a pastra cat mai bine si a curata astfel de obiecte:
Sfatul Verginiei: Aurul si argintul trebuie mereu sa straluceasca.Tacamurile de argint au un loc de cinste intr-o gospodarie, fiind scoase doar de sarbatori, de aceea necesita o ingrijire deosebita.
1.Tacamurile de argint se pastreaza intr-un sertar capitonat cu catifea sau intr-o cutie speciala, captusita cu catifea sau satin.
2. Argintul innegrit in timp, se poate curata daca obiectele din argint se freaca cu solutie de amoniac, apoi se lustruiesc (cu bumbac moale sau piele fina intoarsa)
3. Foarte eficient se va curata argintul cu urmatoarea solutie:
1l de apa
4 lingurite de sare
4 lingurite bicarbonat de sodiu
Se va tine argintul in solutie 10 min apoi se lustruieste cu o bucata de piele intoarsa.
4.Tacamutile de argint vor straluci daca dupa utilizare se lasa in apa clocotita, in care s-a dizolvat o lingurita de bicarbonat de sodiu.
5.Obiectele din argint si aur isi recapata culoarea daca sunt lustrute cu pasta de dinti.
Sfatul Marianei:
In primul rand este bine de stiut ca obiectele de argint se tem de oxigen, daca stau prea mult afara, ele se vor innegri si-si vor pierde stralucirea. Apoi e bine sa retinem ca acestea nu trebuiesc spalate in apa care contine saruri sau metale, pentru ca se vor depune imediat si vor colora obiectele in galben. Astfel daca locuim in zone cu apa specifica, e bine sa curatim obiectele de argint cu apa adusa de la un izvor curat.
Pentru obiectele deosebite din aur, bijuteriile cu pietre, e recomandata curatarea lor la un bijutier, si mai ales slefuirea obiectelor din aur zgaraiate in timp.
Tacamurile argintate se curata extrem de bine intr-un amestec de solutie amoniacala si praf de creta. Praful de creta trebuie sa se dizolve complet, pentru a nu crea zgaraieturi pe suprafata obiectelor. Apoi se clatesc foarte bine in apa calduta sau rece si se sterg cu o carpa uscata.
La fel de bine se curata si obiectele din aur, cu solutie de amoniac amestecata cu apa oxigenata. Acestea se vor tine 20 min in aceasta solutie dupa care se vor freca cu bumbac moale.
Argintul innegrit se mai poate curata, daca punem obiectele in apa fierbinte in care au fiert cartofii! Se lasa pentru 10-15 minute, se scoate, se clateste si se sterge bine.
Solutie de amoniac si apa oxigenata gasim in farmacii, daca sunt foarte concentrate, e bine sa le dizolvam in apa inainte de utilizare.

Special: Tot de la bunica stim ca obiectele din argint preluau energia negativa a semenilor. De aceea e bine sa fie curatate si energetic, macar o data la 6-12 luni. Procedura este urmatoarea: argintul se inveleste in tifon (pentru a nu se zgaraia) si se acopera integral cu sare grunjoasa de mina sau de mare, pentru 3-7 zile. Dupa aceea obiectele se vor scoate, sarea se va arunca, iar argintaria se va curata in apa calduta cu detergent si se va clati sub apa curgatoare.


sursa:http://www.suntgospodina.ro/?p=83

Un comentariu :

  1. salut eu am o mica fabricuta de pasta abrasiva in milano si daka va interesiaza eu am solutia de care aveti nevoie pentru curatarea metalelor pretioase ,si mai putin pretioase cum ar fi de exeplu gentile unei masini sau farurile de la masina ...defapt ori ce se trateaza de metal sau plastic nr meu de contact este 00393476906001.sau mai bine mail kincses.liviu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere