marți, 6 septembrie 2011

Gerhard Schroedera facut apel la formarea Statelor Unite ale Europei (SUE)

"Criza curenta arata clar ca nu putem avea o zona cu o moneda comuna fara o politica fiscala, economica si sociala comuna", a spus Schroeder, care a adaugat ca "trebuie sa renuntam la suveranitatea nationala". Potrivit lui, Europa poate concura in viitor cu China si SUA doar fiind unita in totalitate. 
 
Fostul cancelar a spus ca actuala Comisie Europeana trebuie transformata intr-un guvern al SUE, supervizat de Parlamentul European. 
 
Solutia unei uniuni fiscale a fost avansata de actualul cancelar german, Angela Merkel, si de presedintele Frantei, Nocolas Sarkozy. Cei doi lideri doresc introducerea unei astfel de solutii in 2012. 
 
Nu este deocamdata clar ce s-ar intampla cu statele membre ale Uniunii Europene din afara Zonei Euro, in cazul in care se va infiinta SUE. Romania si-a propus ca obiectiv trecerea la moneda euro in 2015.
 
Presedintele Traian Basescu a sustinut necesitatea realizarii Statelor Unite ale Europei, el precizand ca acesta este punctul sau de vedere si avertizand ca "numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara".
 
Pentru a se infiinta o astfel de federatie, trebuie ca liderii din UE sa se aseze la masa negocierilor pentru a pune la punct un nou tratat, in locului celui de la Lisabona, pe baza caruia functioneaza acum UE. 
 
Ideea SUE nu este pe placul Marii Britanii, tara care a refuzat sa se alature si Zonei Euro la infiintarea acesteia. 
 
Daca statele membre UE s-ar uni intr-o federatie, aceasta ar deveni cea mai mare economie a lumii, devansand SUA. Produsul intern brut (PIB) al acestei entitati ar depasi 16.200 miliarde de dolari, fata de peste 14.600 miliarde de dolari, cat este cel al SUA.
 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu