vineri, 6 iulie 2012

ponderea caselor din lemn


ponderea caselor din lemn
In Romania, o tara cu paduri intinse pe pe aproape 30% din suprafata ei, doar 25%  dintre casele din mediul rural si 10% dintre cele din mediul urban sunt construite din lemn. Explicatia? Lipsa mainii de lucru calificate, mai ales in zonele de sud ale tarii, spre deosebire de partea nordica, unde mesterii au atins adevarate culmi ale rafinamentului.
Din fericire, in ultima vreme se constata o crestere semnificativa a numarului de case nou-construite din lemn. Explicatiile sunt multiple. Costul de constructie este cu 30- 40% mai mic decat in cazul caselor din zidarie, ceea ce este un argument hotarator atat in vremuri de bunastare, cat mai ales in vremuri de criza. In plus, pe piata au aparut suficient de multe firme care pot asigura o uzinare de buna calitate, de cele mai multe ori completa, a viitoarei case. Suficiente firme pot produce la niveluri calitative corespunzatoare case din lemn la cheie, in care proprietarii se pot muta cel mai tarziu in trei luni de la semnarea contractului cu fabricantul. Nu in ultimul rand, si pe piata romaneasca au aparutfinisaje adecvate caselor din lemn, finisaje care, la cerere, pot face o casa cu structura din lemn sa arate precum una din zidarie.
Casele din lemn, in lume
Pe plan mondial se estimeaza ca, in segmentul de case cu doua niveluri, aproximativ 60% revine caselor din lemn.
Barne din lemn, sau doar cadru?
Trebuie sa facem o distinctie foarte importanta, aceea dintre case construite pe cadru din lemn si case construite din barne de lemn. In primul caz, lemnul este folosit la alcatuirea structurii de rezistenta a casei. Peretii, insa, nu sunt obligatoriu din lemn. De pilda, vechile case taranesti din paianta aveau doar structura din lemn, peretii fiind umpluti cu un amestec de pamant, paie si baligar de vaca. In zilele noastre se construiesc in mod curent case cu structura lemnoasa bruta,  dar cu pereti de tip sandvici (vata minerala cu OSB si placi din gips-carton, sau spuma poliuretanica rigiga).  Acest tip de case este cel mai ieftin, dintre cele construite din lemn. Cele construite din barne sunt mult mai scumpe, la preturi comparabile cu ale celor din zidarie- in mod sigur, cu aproape 50% mai scumpe decat cele cu cadru din lemn! Motivul este simplu: se foloseste mult mai mult lemn, se lucreaza mai greu, e nevoie de o mana de munca specializata. E adevarat ca si termoizolarea este pe masura, insa, daca va doriti o casa din lemn ieftina si buna, ar trebui sa nu va ganditi la barne, in primul rand.
Case uzinate versus case construite pe santier
In varianta clasica, o casa din lemn era construita integral pe santier. Se cumpara tot lemnul necesar, iar dulgherul si tamplarul faceau totul la fata locului, de la cioplirea  si montarea diverselor elemente componente ale structurii si pana la ultimele scanduri ce compuneau astereala acoperisului. Dezavantajele aceste metode sunt evidente: timp lung de lucru, manopera scumpa, expunerea indelungata la intemperii si dependenta fata de acestea, imprecizia pronuntata a pieselor construite etc.  In varianta moderna, o casa din lemn este, intr-o masura din ce in ce mai mare, uzinata. Construirea diverselor elemente componente si imbinarea acestora se face cu ajutorul unor scule specializate, de mare precizie, toate operatiunile desfasurandu-se in spatii acoperite. In acest fel se reduc semnificativ timpul de lucru, costul manoperei si pierderile de material, ceea ce se reflecta simtitor in pretul final al casei. Pe santier ramane sa se faca doar asamblarea casei, operatiune care se va desfasura rapid, in doar cateva luni- o vara este suficienta pentru predarea la cheie a unei case uzinate din lemn.
Casele din placi aglomerate (OSB)
O varianta moderna a vechii case din lemn este casa la constructia careia s-au folosit placi OSB. Acestea sunt obtinute din aschii de lemn de diferite esente, presate si impregnate cu cleiuri speciale si substante ignifuge. Ceea ce rezulta este o placa de greutate mica, flexibila si in acelasi timp foarte rezistenta. Se lucreaza extrem de usor, iar asta se traduce printr-o durata de realizare a constructiei foarte scurta (daca echipa este bine rodata, o casa cu pereti din OSB poate fi gata intr-o luna!). Poate parea suprinzator, dar si calitatile termoizolante si fonoizolante sunt excelente, deoarece intre cele doua straturi de OSB ale unui perete se monteaza vata minerala, unul dintre cele mai termoizolante materiale cu putiinta.
15 cm OSB egal 80 cm caramida
Un perete gros de 15 cm, de tip sandvici, alcatuit din doua „capace” de OSB ce strang intre ele un strat de vata minerala echivaleaza, din punctul de vedere al termoizolarii, cu un perete gros de 80 cm, construit din caramida.

2 comentarii :

  1. Just stopping by to thank you for becoming a follower of my blog. I am now a follower of yours, but my computer is so slow, I don't think I will be able to translate very often here. Have a nice day.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa parearea mea o casa de lemn bine facuta poate sa arete foarte faina.

    RăspundețiȘtergere