vineri, 6 iulie 2012

case ieftine


Foarte probabil, din cauza situatiei economice grele, realizarea unorproiecte case  eficiente si construirea unor case ieftine(eventual case prefabricate) sa fie o alegere castigatoare a dezvoltatorilor imobiliari.

Stim cu totii ca in frenezia dinaintea crizei dezvoltatorii vindeau case cu pret  si peste 1000Euro/mp construit. La banii astia, cumparai, e drept si terenul din jurul casei, dar chiar scazand pretul parcelei, pretul net al costructiei ramanea tot peste 500-800E/mp.
Ce vremuri, era profitabil pentru toti cei implicati: agent imobiliar, dezvoltator, constructor vanzator sau producator de materiale, proiectant, banca (sau cel putin asa credea ea atunci). A trecut. Trebuie sa ne adaptam la noile condtirii iar asta inseamna o alta abordare. Vom aveacase mai ieftine odata cu schimbari in mentalitatea clientului si a celora care construiesc.  Din feedbackul pe care il avem de la cilentii  pentru care proiectam, sau cu care discutam pot se pot distinge urmatoarele tendinte:
1. Din 2008, pana in prezent am observat o mutare clara a interesului  clientilor de laproiectele de case  cu suprafata intre 160-200mp catre proiectele cu suprafata 100-120mp. Ma bazez atat pe proiectele contractate de catre clienti in biroul nostru cat si de vizualizarile pe care le-au facut vizitatorii site-ului www.catalogdecase.ro. Explicatia este simpla: mai mic inseamna mai ieftin, atata ne permitem.
2. Clientii sunt mai receptivi la tehnologiile noi, daca acestea conduc la reduceri de pret. Acum cativa ani, o discutie cu un potential client despre case de lemn, sau case de amvic se intampla destul de rar. Oamenii doreau pur si simplu case din caramida, aceasta insemnand “traditional’”, “solid”, “durabil”,  celalalte tipuri de structuri pentru case fiind privite cu retinere (sunt bune, dar nu pentru casa mea :) ). Este evident ca zidaria clasica este inca in topul preferintelor, dar din ce in ce mai multi clienti  fac calcule comparative referitor cat costa dincaramida vs. amvic, sau caramida vs. lemn. Anul trecut am facut cateva case de lemn si deamvic, pentru clienti convinsi ca aceasta este solutia care face casa mai ieftina de executat.
3. Clientii sunt mai selectivi cu alegerea proeictantului si executantului. Este normal, exista multa oferta pe piata si multi dintre ofertanti sunt “disperati”. Acestia “arunca” preturi despre care nici nu putea fi vorba acum 3 ani. Pe de alta parte, clientii au mai multa rabdare atunci cand cauta, sunt mai bine informati si drept urmare isi negociaza mai bine contractele.
4. Bancile nu se mai arunca sa finanteze “cai verzi pe pereti”. La obtinerea unui credit, dosarul este analizat mai atent, iar in cazul imobilelor existente evaluatorul bancii este mai “zgarcit” in a estima valoarea de piata (a imobilului care va fi ipotecat). La un moment dat bancile vor trebui sa inceapa sa dea credite (acum creditarea este la ralanti) pot spune ca  abia atunci vom avea o imagine a pietei imobiliare post criza.
Sunt mai multe feluri in care pot construi case ieftine. Probabil unde dintre solutiile “magice” pentru reducerea pretului pe metru patrat ar fi industrializarea procesului de constructie a caselor.

Avantajele caselor prefabricate:

1. Cea mai mare parte din lucrare se executa in fabrica. Productivitatea este mare, controlul calitatii este mai bun decat pe santier, procesul de productie nu depinde de vreme.
2. Montajul se realizeaza foarte rapid iar, calitatea este usor monitorizata. Toate aceastea inseamna printre altele costuri mai mici.
3. Avem de-a face mai mult cu un produs decat cu o constructie. Casa pe care clientul o doreste poate sa existe in curtea fabricii pentru a fi vizitata, asemeni unui automobil in showroom. Atat pentu banca cat si pentru client asta inseamna certitudine, adica riscuri mai mici la acordarea creditului si siguranta ca bugetul alocat este suficient pentru finalizarea casei.
4. Niste case prefabricate tip ar fi realizate dupa proiecte studiate atent astfel incat sa satisfaca o plaja cat mai mare de clienti. In plus din considerente de marketing macar, casele trebuie sa aiba un aspect cel putin decent. Este foarte posibil ca astfel de case sa fie mai functionale si sa arate mai bine decat multe din constructiile realizate in ultimii ani in Romania.

Dezavantajele caselor prefabricate:

1. Dupa cum spuneam mai sus, majoritatea isi doreste case de caramidaCasele prefabricateinseamna case de lemn, de beton, in nici un caz de zidarie.
2. Ca orice fabrica, o “fabrica de case” are nevoie de un flux continuu de lucru pentru a fi profitabila. Evident, daca produci mai mult, poti sa vinzi mai ieftin.
3. O casa este privita ca o investitie de importanta majora, pe care o faci odata in viata. Astfel clientii vor sa adapteze, sau sa personalizeze casa astfel incat sa corespunda dorintelor si nevoilor proprii, iar acest lucru este mai greu sau imposibil de realizat la un produs de serie. Se pot face case prefabricate si “custom made” dar cu siguranta vor fi mai scumpe decat unele produse in serie.
p.s. Cautand in Google sa gasesc o imagine sugestiva pentru articolul acesta, am dat peste mii de poze cu case americaneCasele  din lemn (uneori case prefabricate) reprezinta un procent covarstior din casele americane. Slide-ul animat este luat din Wikipedia si prezinta o casa care se construieste in Germania.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu