luni, 12 septembrie 2011

Românii, jigniţi de francezi în ultimul hal

Românii, jigniţi de francezi în ultimul hal.
Baconschi: Ar fi ridicol să replicăm ironiilor
Îndurăm umilinţa de la Paris cu resemnare. Oficialii de la Bucureşti nu se gândesc să reacţioneze după ce francezii ne-au făcut într-o emisiune de divertisment păduchioşi şi hoţi, iar Bucureştiul este, în opinia lor, o "pubelă". Ministrul de Externe Theodor Baconschi spune că diplomaţia nu are de ce să dea o replică la asemenea jigniri pentru că a fost vorba de o satiră.
Ce crede Baconschi despre batjocura francezilor: Ar fi ridicol să replicăm ironiilor


Ce crede Baconschi despre batjocura francezilor: Ar fi ridicol să replicăm ironiilor
Ministrul Teodor Baconschi a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că nu va replica la ironiile din emisiunea TV "Les Guignoles de l'Info" la adresa românilor, pentru că ar fi "ridicol", ca şi cum "cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor".

"Pentru cine cunoaşte Franţa, Les Guignols este probabil cea mai corozivă emisiune TV de satiră. A replica la ironiile Guignolilor ar fi ridicol. Este ca şi cum cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor. Satira îşi are rostul ei într-o societate liberă şi o practicăm şi noi cu destulă voluptate", a spus ministrul de Externe, întrebat ce reacţie are diplomaţia română faţă de umilirea românilor în emisiunea "Les Guignols de l'Info".

Baconschi a mai spus că aceia care au urmărit atent emisiunea au putut observa că "nu românii erau obiectul satirei, ci doi comentatori sportivi francezi, cunoscuţi pentru accente xenofobe şi care cu ceva vreme în urmă se făcuseră vinovaţi de remarce antisemite".

"Păpuşile care reduceau, fictiv, imaginea românilor la nişte clişee jenante nu proferau o batjocură la adresa României, ci caricaturizau xenofobia. Nu avem aşadar de ce să replicăm Guignolilor, dar rămânem vigilenţi şi vom protesta energic de fiecare dată când imaginea României va fi afectată prin eventuale declaraţii oficiale. În rest, nu le putem cere altor state democratice să limiteze libertatea presei", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, şeful diplomaţiei.

O emisiune umoristică din Franţa i-a prezentat pe români ca păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori, marţi, înainte de meciul dintre reprezentativa franceză şi cea a României, disputat pe Arena Naţională, scor 0-0, în preliminariile Campionatului European din 2012.

În timpul emisiunii televizate "Les Guignols de l'Info", difuzată în data de 6 septembrie pe canalul Canal +, cele două marionete din platou au afirmat că românii sunt cerşetori şi că au păduchi. "Am o gluma savuroasă... Ştii cum se zice la coş de gunoi în români? ... Bucureşti" e altă replică la adresa românilor, rostită în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Nu e prima dată când parodiştii francezi ridicularizează România. În urmă cu cinci luni, pe 16 aprilie, Jonathan Lambert, un cunoscut umorist francez, a reinterpretat "salutul românesc" în cadrul emisiunii emisiunii tv "On n'est pas couchés", transmisă de postul de televiziune France 2, la o oră de maximă audienţă. Privirea umilă, palma întinsă şi tonul rugător au fost elementele prin care Jonatahan Lambert a ilustrat salutul românesc, unul care părea a fi mai degrabă a unui cerşetor oarecare. Gestul francezului a iscat dezbateri aprinse în rândul opiniei publice din cele două ţări, care a catalogat "reinterpretarea" ca fiind defăimătoare pentru poporul român.
 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu