Daca in 2011, economia si-a gasit “colacul de salvare” in exporturi, in 2012, s-ar putea ca “naufragiul” sa fie la ordinea zilei.
Potrivit analistilor, daca “icebergul” datoriilor suverane va lovi marele “Titanic european”, pasagerul de clasa a III-a Romania ar fi printre primii care se va ineca.
SURSA :http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/cosmarul-guvernantilor-romania-ar-putea-avea-in-2012-soarta-titanicului-68404/2012 se anunta a fi anul iesirii din criza a Romaniei. Presedintele Basescu, premierul Boc si pedelistii sai isi frecau mainile de bucurie, nu demult, uitandu-se la prognozele FMI si ale altor institutii financiare straine care ne vedeau printre tarile cu cel mai mare potential de crestere economica in 2012.
Dupa trei ani de criza profunda, Romania urma sa iasa la liman, coincidenta sau nu, intr-un an in care sunt programate atat alegeri locale cat si parlamentare.
Numai ca intre timp,
pe scenariile pozitive a inceput sa se aseze praful. Privind cu ingrijorare la situatia Greciei si, in general, a crizei din zona euro, economistii incep sa ia in calcul si un posibil scenariu negativ, in care economia ar reintra in recesiune.
Iar autoritatile par sa se fi trezit din “betia” prognozelor pozitive. Presedintele Basescu le-a spus ministrilor, luni seara, ca trebuie sa fie constienti ca in 2012 s-ar putea ca economia sa creasca cu 2,2-2,5% fata de 3,7% in prognozele FMI.
In aceeasi zi, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, afirma, intrebat fiind despre scenariul majorarii salariilor si pensiilor in 2012, ca “Romania va trebui sa isi revizuiasca prognoza de crestere economica si atunci sigur ca vom vedea care este spatiul fiscal pentru cheltuielile din 2012."
Marti, Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, venea cu date concrete. “Prognoza de crestere economica pentru 2012 va fi revizuita in jos, de la 3,5-4% la 2,5-3,2%”, declara acesta intr-o conferinta de presa.
Premierul Emil Boc a declarat, marti seara, la
TVR, ca Romania isi va revizui prognoza de crestere economica pentru 2012 dupa vizita delegatiei FMI din octombrie.
Fondul Monetar International a anuntat, tot marti, ca isi mentine, pe moment, estimarile privind cresterea economica a Romaniei de 3,5% in 2012. Expertii FMI atrag insa atentia ca avansul economic incetineste la nivel global, iar riscurile sunt tot mai importante.
De ce scade economia?De ce s-a trecut de la optimism la pesimism atat de repede? Sunt mai multe motive. Unul dintre acestea este dat de scaderea exporturilor.
"Avem tot mai putine contracte pentru piata europeana. Ce mai sunt acum sunt comenzi realizate inca de anul trecut sau in prima parte a anului", spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Exporturile scad pentru ca
occidentalii, speriati de revenirea crizei, consuma tot mai putin. Fie ca vorbim de consumatori, firme si state, mai toata lumea vorbeste, in prezent, de austeritate. Asta se traduce, cel mai simplu, prin reducerea cheltuielilor.
Cristian Ionescu, country manager al agentiei de rating Coface Romania, estimeaza ca daca exporturile vor scadea in perioada urmatoare, Romania nu va mai avea niciun motor de crestere. "Vor avea de suferit toate ramurile economice, de la productia auto si echipamente, la cea de electronice de la Nokia si agricultura", a spus Ionescu.
“Exporturile scad,
BNR vrea sa blocheze consumul prin inasprirea accesului la credite, iar la capitolul bani europeni, ne-am dovedit incapabili sa ii atragem. In aceste conditii, din ce sa mai creasca economia?”, se intreaba analistul economic Cristian Dinulescu.
“Investitiile publice raman la nivel teoretic, pentru ca statul s-a dovedit incapabil sa stranga mai multi bani in economie, altfel decat sa creasca impozitele. Abia daca are bani sa traiasca de pe o zi pe alta», a explicat acesta.
Potrivit analistilor de la Capital Economics, daca economiile vest-europene vor pune frana, industria romaneasca va avea de suferit. Iar
daca Grecia va da faliment, Romania va fi printre tarile cele mai grav afectate.
Potrivit
analistilor de la Nomura, in cel mai rau scenariu, Guvernul de la Bucuresti ar urma sa nationalizeze bancile elene din Romania, pentru a evita falimentul acestora. De unde bani? Bineinteles din acordul de tip preventiv cu FMI, CE si Banca Mondiala.
In aceste conditii, dincolo de scaderea puternica a productiei industriale, ca urmare a reducerii exporturilor, de sugrumarea consumului intern prin inasprirea creditarii, Romania ar putea fi nevoita, in 2012, daca nu mai devreme, sa plateasca “oalele sparte” pentru criza din Grecia. Iar daca criza bancara s-ar extinde, de exemplu, si in Germania, Franta si Austria, sistemul bancar romanesc ar avea nevoie de perfuzii. Asta ar insemna un nou acord de imprumut extern?
Ce ne-ar putea salva? “In primul rand, ar trebui ca Bruxelles-ul si BCE sa gaseasca o solutie pentru criza datoriilor suverane, pentru sustinerea monedei euro”, spune analistul
Ilie Serbanescu.
“Ma indoiesc insa ca se va ajunge la un consens. Cu cat se amana falimentul Greciei, cu atat consecintele sunt mai grave”, a mai spus acesta.
O alta solutie pentru a rezista in fata vicisitudinilor crizei este
sa absorbim mai multi bani europeni si sa ii investim in economie. Autoritatile par sa fi inteles macar acest aspect, dovada ca au infiintat un minister al Afacerilor Europene care va gestiona acest domeniu. Va reusi Leonard Orban sa atraga banii europeni? Ramane de vazut. Pana una alta, nivelul absorbtiei nu depaseste 3%.
In al treilea rand, autoritatile spera ca, pe fondul mentinerii fiscalitatii la acelasi nivel ca in 2011, sa atraga noi investitii straine. In plus, se asteapta la o performanta agricola cel putin similara celei din 2011.
In acest an, pe fondul productiei bune din agricultura, Comisia Nationala de Prognoza tocmai a modificat estimarile de crestere economica in sus, de la 1,5 la 1,7%. Guvernul si FMI spera un avans de 1,9%.