sâmbătă, 25 august 2012

Creeaza iluzia de spatiu in casa ta!


Creeaza iluzia de spatiu in casa ta!


5 idei de amenajare a unei locuinte de dimensiuni reduse.
Exista situatii in care locuintele noastre sunt prea putin spatioase, motiv pentru care, deseori, avem senzatia de sufocare. Camerele sunt mici si prea aglomerate, iar depozitarea diferitelor obiecte devine o adevarata problema. Altfel spus, lipsa spatiului ne da dureri de cap in ideea unei regandiri a spatiului locuibil si tinand cont de cateva trucuri de amenajare atat in ceea ce priveste alegerea pardoselii, a mobilierului, a culorilor, cat si recompartimentarea, practica, a intregii locuinte.
Culorile
Culorile joaca un rol foarte important in decorarea unui apartament. Acestea trebuie alese si combinate in asa fel, incat sa nu creeze impresia de “aglomerat”, dar nici sa ne dea senzatia de austeritate. Combinatiile de culori sunt esentiale.
De aceea, in alegerea lor, este bine sa tinem cont de cateva sugestii, pe care le expunem in continuare:
Intr-un apartament mai putin spatios, nu este indicat sa folositi mai mult de doua sau trei culori. Acestea trebuie asortate atat intre ele, cat si cu mobilierul, pardosalea, decoratiunile de interior si nuantele peretilor si plafoanelor. In acest sens, optati pentru combinatii uni contrastante sau elegante, cum ar fi, de exemplu bej cu bleu. Pentru adeptii combinatilor mai intraznete, se poate apela la bej cu rosu ori chiar la verde deschis (culoarea sezonului) cu nuante pastel de piersica sau alb murdar.
De exemplu, daca peretii sunt zugraviti in nuante de piersica, alegeti o masa de centru in aceeasi nuanta si o comoda asortata. Canapeaua, fotoliile si decoratiunile pot fi in tonuri contrastante cu acestea, ca verde pastel sau rosu. Binenteles, daca optati pentru un tip de decorare mai avangardist si ati folosit doua sau trei culori intr-o camera, cu mobilierul sau accesoriile nu este deloc rea. Se prefera ca peretele care incadreza colturile modulare de mobilier sau dulapul incastrabil sa fie in contrast cu nuanta acestora sau cu un ton mai inchis. Efectul va fi spectaculos!
Pentru pardoseala, fie ca este parchet sau gresie, alegeti aceleasi nuante pentru toate incaperile din casa, obtinand astfel un traseu continuu dintr-o camera inalta si un efect de liniaritate. Cele mai recomandate sunt pardoselile deschise, cu finsaj mat, in nuante uni sau in combinatii dechise (in cazul placilor ceramice) si cele cu finisaje lucios si textura uniforma, care reflecta lumina in camera, realizate din esente de paltin, ulm, cires (in cazul pardoselilor din lemn).
Pentru tavan este indicata culoarea alba, care confera luminozitate camerei, iar pentru pereti preferabile sunt nuantele dechise, pastelate. Daca incaperile nu sunt prea inalte, nu va grabiti sa instalati plafoane false. Acestea vor taia din inaltime. Daca va permiteti insa luxul acesta, puteti incadra tavanul cu unul fals, de preferat cu un ton mai deschis decat restul acestuia. Nu trebuie sa fie pe toata lungimea tavanului; alegeti forme semiovale, rectangulare sau taieturi avangardiste .
Iluminatul discret si natural
Renuntati la traditionalele lustre, lampadare sau veioze. Spoturile incastrate, cu sistem de prindere localizat, directionabile, indreptate catre geamuri sau oglinzi – in camera de zi, baie – ori aplice cu forme discrete – indormitor – vor spori luminozitatea incaperii. Ideale insa pentru living sunt si sistemele de panouri cu fante, surse de neon aflate in spatele panourilor asigurand pe timpul zilei o lumina naturala.
Mobilierul
Este de preferat sa alegeti forme cat mai simple in ceea ce priveste mobilierul. Asortati, de exemplu, ocanapea in culori calde (bej, piersica, cafeniu deschis) cu o masuta de cafea cu cateva corpuri modulare incadrate pe perete.
Depozitarea reprezinta, de cele mai multe ori, o problema in incaperile mai putin spatioase, astfel ca, ingramadind obiecte pe etajere, nu veti face decat sa sporiti senzatia de incarcare. In acest sens, puteti face una sau doua nise in perete, in care puteti aseza un corp de mobilier multifunctional: un dulap cu usi glisante ori piese modulare ce vor exploata la maximum spatiul alocat acestora.
Sisteme glisante de usi si dulapuri
Atat dulapurile, bibliotecile sau alte corpuri de mobilier “masive” cat si usile ocupa un spatiu considerabil intr-o incapere. De aceea,o idee care rezolva in mod fericit problema lipsei de spatiu este inlocuirea acestora cu sisteme glisante, din lemn (de preferabil din esente lucioase) sau sticla mata. Acestea vor permite utilizarea spatiului pe toata inaltimea camerei, servind spatii de depozitare a diverse obiecte “ascune”, eliminand in acest fel alte piese de mobilier.
Recompartimentari
idei amenajare locuinta
Daca vreti insa sa faceti transformari esentiale, atunci puteti trece la recompartimentarea apartamentului prin regandirea acestuia intr-un mod functional. Cel mai eficient “truc” este eliminarea unui perete despartitor, cum este cel dintre bucatarie si sufragerie sau zidul dintre sufragerie si balcon. Veti putea transforma astfel doua camere intr-un living spatios, conferandu-le un plus de luminozitate si aerisire. Elegant ar fi ca peretele despartitor sa nu fie totusi eliminat in totalitate; la moda sunt semiperetii din sticla. Intre cele doua incaperi, puteti amenaja un minibar, incadrat pe o parte sau pe ambele parti de pereti din sticla, taiati clasic, drept sau in diferite combinatii.
SURSA: REVISTA DOMUS

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu