duminică, 22 mai 2011

nu fumatului

Efectele fumatului pasiv


Fumatul pasiv consta în inhalarea fumului de tigara al celor din jur. Fumul de tigara al fumatorilor viciaza mediul înconjurator. Doar 15 % din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul de 85% îl poti inhala chiar tu!

Fumul de tigara contine particule fine si gaze, peste 4000 de substante chimice; multe dintre ele sunt daunatoare sanatatii, cel putin 60 dintre ele sunt cunoscute ca putând cauza cancer. Gazele includ: monoxidul de carbon si gaze otravitoare.

Stiai ca expunerea la fumul de mâna a doua:

Creste riscul de deces prin boli cardiace cu 30%
Creste riscul de cancer pulmonar si provoaca circa 40.000 de decese / an în SUA
Agraveaza astmul alergic si alergiile respiratorii

Efecte ale fumatului pasiv:

Iritatii ale nasului, gâtului si pieptului
Dificultati în respiratie
Tuse ( Raceli)
Stranut
Iritatia ochilor(ochi rosii si lacrimare)
Rinoree
Dureri de cap, ameteli
Greata
Tulburari de concentrare

Daca ai afectiuni cronice cum ar fi : astma bronsic, bronsita cronica sau alergie, fumatul pasiv îti poate înrautatii evolutia bolii. Medicii spun ca fumatul pasiv poate determina îmbolnaviri grave uneori chiar fatale. Cercetarile au dovedit ca sute de nefumatori mor în fiecare an de cancer de plamâni determinat de fumatul pasiv. Riscul cancerului la plamâni este de 50 – 100 de ori mai mare decât riscul cancerului de plamâni prin expunerea la noxe. De asemenea fumatul pasiv poate fi legat si de aparitia bolilor de inima si a deceselor cauzate de infarctul miocardic.

Efectele fumatului pasiv asupra copiilor

Sugarii si copii care nu pot evita fumul de tigara acolo unde ei traiesc si se joaca sunt expusi la diferite riscuri. Sugarii fumatorilor sunt mult mai dispusi la îmbolnaviri prin afectiuni respiratorii si sa mearga la spital în primul lor an de viata decât copii nefumatorilor. Copii cu unul dintre parinti fumatori sunt mai predispusi sa faca infectii respioratorii, otite, decât copii nefumatorilor. Mai multe tigarete fumate acasa creste riscul asupra copilului.

Riscul de a avea un copil cu greutate mai mica la nastere creste din cauza fumatului pasiv

Femeile care în mod constant au fost expuse la fum de tigara în timpul sarcinii sunt predispuse sa aiba copii cu greutate mai mica la nastere. Nasterea prematura e un motiv de a avea un început mai greu în viata.

Daca esti însarcinata nu fuma
Evita locurile unde se fumeaza
Membrii familiei trebuie sa evite sa fumeze în prezenta femeilor însarcinate si a copiilor.
Spuneti-le musafirilor dumneavoastra sa nu fumeze


Beneficiile unei case fara tigari

Petrecem mai mult timp în casele noastre decât oriunde altundeva. Existenta elementelor cancerigene din fumul de tigara provoaca boli grave atât noua cât si copiilor nostri.Acestia sunt cei mai afectati deoarece corpurile lor sunt înca într-o perioada de dezvoltare.Expunerea la aceste substante cancerigene îi pun pe copii în pericol de a contracta boli respiratorii extrem de severe ce pot sa îi marcheze pe viata sau sa le afecteze cresterea normala a plamânilor.

Sistemele de aerisire din case nu pot filtra atât de bine aerul îmbâcsit de fumul de tigara. Suflatul fumului departe de copii, fumatul într-o alta camera sau deschiderea ferestrelor poate reduce expunerea la toxine dar nu îi va proteja de pericolele unei boli de care ei nu sunt vinovati.

Cel mai mare beneficiu este desigur acela ca bolile provocate de fumatul pasiv te vor ocoli desigur combinate cu o grija deosebita în a alege locurile unde sa iti petreci timpul liber.

În casa ta va mirosi mult mai bine
Mâncarea va avea un gust mai bun
Vei petrece mai putin timp, energie si bani pentru a înlatura efectele fumului de tigara asupra perdelelor, peretilor si a mobilierului din casa.
Vei cheltui mai putini bani pe medicamente si spray-uri pentru a ameliora suferintele provocate de fumul de tigara.
Chiar si animalele de casa se vor simti mult mai bine respirând un aer mai curat

Cum sa îti pastrezi casa libera de tutun

Probabil ti se va parea dificil sa spui oamenilor sa nu fumeze în casa ta – desigur oricine doreste ca invitatii sai sa se simta confortabil – totusi daca vei explica pur si simplu motivele pentru care o faci ei ar trebui sa înteleaga în întregime. Spune-le ca de dragul sanatatii familiei tale nu le poti permite sa foloseasca tutunul în casa ta. În caz ca este nevoie ai putea avea câteva gume de mestecat la îndemâna. Daca invitatii doresc neaparat sa fumeze o pot face în afara casei tale eventual pe balcon.

Daca cineva din casa ta fumeaza ar trebui sa fi plin de întelegere si sa îi acorzi sprijinul de care are nevoie pentru a renunta la acest drog. Explica-i faptul ca fumatul afecteaza pe toata lumea nu numai pe cel care fumeaza si încurajeaza-l sa renunte cât mai repede. În orice caz daca fumeaza ar trebui sa fumeze în afara casei fara a afecta în nici-um fel sanatatea familiei.


Beneficiile unui loc de munca fara fum de tigara pentru angajati si angajatori

Pentru angajati

Spune-i patronului problemele legate de fumatul pasiv si ca tu doresti un loc de munca sanatos, fara fum de tigara

Un loc de munca fara tutun ajuta la crearea unui mediu de lucru sanatos si sigur
Eficienta personala precum si sanatatea colectivului se va îmbunatati vizibil
Încheierea unei afaceri se va face mult mai usor într-un spatiu curat si aerisit

Pentru angajatori - creati locuri de munca sanatoase si sigure

Costurile directe pentru sanatate se vor reduce semnificativ
Costurile se vor reduce atunci când fumul, chibriturile, chistoacele si scrumul de tigara vor disparea
Echipamentul de birou, mobilierul, perdelele vor avea o durata de viata mult mai mare
Riscul unui incendiu este mult mai scazut

Problema cu fumul de tigara este ca ajunge peste tot. A separa fumatorii de nefumatorii din aceiasi camera poate reduce niveluil de fum în locurile unde nu se fumeaza dar aceasta nu este destul. Filtrarea aerului, aerisirea sau sistemele de epurare pot reduce dar nu pot preveni expunerea la fumul de tigara al celorlalti. Trebuie sa fim siguri ca nefumatorii traiesc si lucreaza într-un mediu fara fum prin asigurarea si creearea unor locuri publice „libere de tutun”
TIGARA MEA, "PRIETENUL MEU"
Îmi va lipsi probabil... Dar oare regret eu cu adevarat despartirea de ea?

Ce parere ai despre un prieten care se tine scai de tine peste tot pe unde mergi? Dar pentru ca este vulgar si necivilizat, oamenii te trateaza si pe tine ca si când ai fi asemenea lui. El emana un miros specific care te izbeste oriunde mergi. Oamenii sunt convinsi ca amândoi aveti acelasi miros dezagreabil!

El te manipuleaza cu totul. Când îti spune sa sari, sari. Câteodata în timpul unei furtuni sau pe vânt puternic, îti pretinde sa mergi la magazin ca sa-l cumperi. Daca sotia sau sotul ti-ar cere asemenea lucruri tot timpul, i-ai face viata un iad, dar cu un prieten nu te poti certa. Câteodata când iesi în oras la un film sau la un spectacol, el îti cere sa stai cu el pe hol si sa pierzi cele mai importante scene.

Prietenului tau nu-i place nici felul tau de a te îmbraca. Si în loc ca în mod politicos sa iti spuna ca ai un gust îndoielnic, el îti face mici gauri în haine în asa hal încât îti vine sa le arunci. Câteodata îti distruge si mobila ca sa scape de ea. Uneori devine atât de rautacios încât pare ca ar vrea sa distruga toata casa.

El devine foarte costisitor. Nu numai ca se pricepe sa îti topeasca economiile, dar trebuie sa-l si platesti ca sa stea cu tine. De fapt, te va costa multe milioane de lei de-a lungul unei vieti întregi. De un lucru poti fi sigur: nu îti va înapoia niciodata nici macar un ban.

Deseori în excursii îi vezi pe altii cum se joaca sau fac sport si cât de bine se distreaza. Dar prietenul nu te va lasa sa faci lucruri de felul acesta. El nu crede în activitate fizica. Dupa parerea lui esti prea batrân pentru asemenea distractii. Asa ca el practic îti sta pe piept si îti îngreuneaza respiratia. Bineînteles ca n-o sa doresti sa mergi sa te distrezi cu altii daca nu poti respira bine, nu-i asa?

Prietenul tau nu crede nici în sanatate. El este chiar scârbit la gândul ca ai putea trai o viata lunga si productiva. Asa ca de câte ori poate, te îmbolnaveste. El te ajuta sa racesti si sa faci fiecare gripa posibila. El nu doar ca te obliga sa mergi la tutungerie pe timp nefavorabil. E mult mai creativ. El cara tot timpul cu el mii de otravuri pe care ti le sufla tot timpul în fata. Când inhalezi unele dintre ele, acestea îti vor distruge cilii din aparatul respirator, cili care te-ar fi ajutat sa nu te îmbolnavesti.

Dar racelile si gripa sunt numai o joaca pentru el. El se bucura mai ales de boli care va mutileaza lent: emfizemul, de exemplu. Pentru el aceasta e o boala grozava. Odata ce apuci sa contractezi aceasta boala, trebuie sa renunti la toti ceilalti prieteni, la familie, cariera, activitati, la tot. Atunci vei sta acasa si vei avea grija de el, spunându-i ce prieten bun îti este în timp ce te lupti pentru fiecare gura de aer cu disperare.

Dar, pâna la urma prietenul se satura de tine. Nu mai are nevoie de tine. Dar în loc sa te lase în pace sa mergi pe propriul tau drum, el se hotaraste sa te omoare. Si el dispune de un întreg arsenal de arme ascunse în spatele lui. De fapt, el a complotat sa te omoare înca din ziua în care v-ati întâlnit. El îi aduna pe cei mai mari criminali ai societatii si face tot ce-i sta în putinta sa fie sigur ca-l vei întâlni pe unul din ei. Tot el îti suprasolicita inima si plamânii. El îti sclerozeaza arterele care merg la creier, la inima si în alte parti ale corpului. În caz ca esti prea tare ca sa mori de asa ceva, te expune tot timpul la factori care cauzeaza cancerul. El stie ca mai devreme sau mai târziu, va va rapune.

Aceasta este povestea prietenului tau: tigara. Nici un prieten adevarat nu ti-ar face asa ceva. Tigarile sunt dusmanul cel mai de temut din câti exista. Ele sunt scumpe, duc la depenenta, sunt neacceptabile din punct de vededere social si sunt mortale. Gândeste-te la toate aceste lucruri si nu mai trage niciodata nici macar un fum.
Tinerii si fumatul

Realitati

În fiecare zi mai mult de 3000 de adolescenti din SUA fumeaza prima lor tigara si astfel fac primul lor pas pentru a deveni un fumator regulat. O treime dintre acestia vor muri datorita bolilor provocate de fumat.

40% dintre adolescentii care fumeaza regulat au încercat cel putin o data sa renunte.

Fumatul este o boala a copiilor. 89% dintre oamenii care încearca pentru prima data o tigara o încearca pîna la vârsta de 18 ani.

90% dintre noii fumatori sunt copii si adolescenti. Acesti noi fumatori îi înlocuiesc pe cei care s-au lasat sau au murit prematur din cauza bolilor provocate de fumat. Tinerii sunt încurajati sa fumeze prima tigara de catre reclamele si promotiile organizate de companiile producatoare de tigari, de prietenii lor, de preturile mici precum si de posibilitatea de le procura foarte usor unii comercianti ignorînd reglementarile în vigoare.

Nicotina provoaca dependenta; de fapt riscul de a deveni dependent este de unul la trei sau unul la doi în timp ce riscul de deveni dependent de cocaina administrata intravenos este de unu la patru! Mai mult de 80% dintre tinerii care fmeaza un pachet sau mai mult pe zi recunosc nevoia sau dependenta lor de tigari.

42% dintre cei care fumeaza pâna la trei tigari pe zi vor deveni fumatori regulati.

70 % dintre adolescenti declara ca daca ar putea sa aleaga înca o data ar alege sa nu fumeze.

În SUA 1 din 5 morti este datorata unei boli produsa de fumat.

Mai mult de 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat adica mai mult decât cele provocate de alcool, crack, heroina, crime, sinucideri, accidente de masina si SIDA la un loc.

Tinerii nu înteleg sau subestimeaza dependenta produsa de nicotina. Dintre cei care credeau ca peste cinci ani vor renunta la fumat 73% înca mai fumau dupa sase ani!

Cel putin 4,5 milioane de copii având vârste între 12-17 ani fumeaza!


Efectele asupra sanatatii tinerilor

Efectele pe termen scurt includ efecte asupra sistemului respirator, dependenta, precum si asocierea cu alte droguri.

Fumatorii îsi folosesc la un nivel mai scazut plamânii decât cei care nu au fumat niciodata.

Fumatul provoaca boli de inima

Fumatul afecteaza performanta si rezistenta la cei care practica un sport de performanta.

În medie un om care fumeaza un pachet de tigari în fiecare zi traieste cu sapte ani mai putin decât unul care nu a fumat niciodata.

Adolescentii care fumeaza au probleme cu respiratia de trei ori mai des dacât nefumatorii

Adolescentii care fumeaza sunt nevoiti sa mearga mult mai des la doctor decât cei care nu fumeaza.

Tinerii care fumeaza sunt mai dispusi de trei ori mai mult decât nefumatorii sa utilizeze alcoolul, de ori mai mult sa foloseasca marijuana si de 22 ori mai mult sa foloseasca cocaina. De asemenea sunt mai dispusi sa accepte sex neprotejat sau sa rezolve un conflict prin violenta.

Tinerii si tutunul

Mai mult de jumatate dintre fumatori încep sa fumeze înainte de 14 ani iar 90% încep pâna la împlinirea vârstei de 19 ani.

Tutunul si fumul de tigara fac hainele si parul sa miroasa urât. Mirosul gurii este înrautatit si facut si mai dezagreabil prin folosirea tutunului.

Interventia chirurgicala pentru cancerul gurii va poate deforma pe viata înfatisarea.

Evita ziarele si revistele care fac reclama la diferite marci de tigari. Prietenii adevarati nu te vor îndemna sa fumezi. De asemenea, nu folosi nici un produs promotional al companiilor producatoare de tigari: pungi, brelocuri, tricouri, bandane etc.

Fa-ti prieteni, dezvoltati aptitudinile sportive, fi independent - nu dependent, ajuta-i pe altii sa renunte la fumat chiar ACUM!


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu