PREPARAREA LESIEI. Din cenusa facem "lesie vie" si "lesie moarta". Lesia vie care este foar te tare o preparam cu apa clocotita, iar cea "moarta" cu apa rece. Punem cenusa intr-un vas si turnam apa clocotita sau rece peste ea, un sfert de vas sa fie cu cenusa, iar restul cu apa. Amestecam bine cu un bat pana la fund apoi lasam sa se limpezeasca si arunca spuma care se face deasupra. Taria cenusei o incercam cu mana, dupa cat luneca de tare. Daca vrem o lesie foarte tare pentru sapun cu ea, punem trei sferturi cenusa si numai un sfert apa.
Lesia limpede o intrebuintam la spalatul rufelor. Este mai buna decat soda, nu ataca rufele, nu aspreste mainile si nu costa nimic. Cu lesie spalam farfuriile si tacamurile, oparim vasle de lemn, spalam vasele de pamant, chiuvetele, dusumelele si tamplaria de lemn, dezinfectam vasele animalelor.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu