marți, 24 iunie 2014

Nu eşti dator nimănui!

Multe dintre soluţiile noastre dau naștere la întrebări și comentarii din partea altora. Membrii de familie, prietenii și chiar străinii întotdeauna au o părere despre cum ar trebui să te comporţi, cum să arăţi, cu cine să comunici și cum să construieşti relații.
Uneori, acești oameni merg atât de departe încât să necesite explicaţii despre alegerile tale personale de viață. Psihologul şi bloggerul popular David William crede că absolut nu trebuie să dai explicaţii atunci când ţi se va cere  următoarele 15 de lucruri.
1. Nu trebuie să explici nimănui situația ta din viață
Dacă eşti căsătorit sau te muţi dintr-un apartament închiriat în altul, sau locuieşti cu părinții tăi, chiar dacă ai peste douăzeci – nu trebuie nimănui să raportezi de ce faci aşa şi nu altfel.  Dacă eşti pe deplin conștient de situația ta din viață, înseamnă că ai propriile motive pentru a te menține așa, și asta pe nimeni nu trebuie să intereseze.
2. Nu trebuie nimănui să explici prioritățile tale de viață
Ai propriile gânduri despre ceea ce poţi face pentru confortul și fericirea celor dragi ţie - asta e prioritatea ta principală. Din moment ce toți suntem indivizi unici, cu valori diferite, vise, aspirații şi prioritățile, o persoană va fi invariabil diferită de cealaltă. Tu eşti o personalitate și nu ar trebui să fii responsabil în faţa altora.
3. Nu trebuie să-ţi ceri scuze dacă nu doreşti
Dacă nu îţi pare rău pentru acțiunile sale, încă mai crezi că cineva a greșit sau nu merită iertare, nu ai nevoie să-ţi ceri scuze. Mulţi oameni încearcă prea repede să-şi ceară scuze pentru a vindeca repede rănile care nu sunt încă gata pentru astfel de “tratament”. Acest lucru poate agrava doar situația. Tu chiar nu trebuie să-ţi ceri scuze dacă nu te simți vinovat.
4. Nu trebuie să te justifici în faţa nimănui pentru timpul petrecut în singurătate
Mulți oameni se tem de a fi de marcă “nepoliticos”, “anti-social”, “arogant”, în cazul în care anulează planurile sau refuză invitații, deoarece au nevoie de ceva timp pentru a fi singur cu sine însuşi, să se relaxeze sau pur și simplu să citească o carte bună. De fapt, astfel de timeout-uri sunt o practică perfect normală şi necesară pentru majoritatea dintre noi. Ia-le cu încredere și nu te deranja de explicații.
5. Tu nu eşti obligat să accepţi convingerile personale ale cuiva
Doar pentru că cineva spune cu pasiune despre convingerile sale, nu trebuie să stai și să dai din cap în semn de aprobare. Dacă nu împărtășeşti ideile lor, nu este bine faţă de tine şi de cei din jur să te prefaci că ești de acord cu ei. Recunoaşte bunătatea altor oameni decât să acumulezi dezaprobare și dezamăgire.
6. Nu trebuie să spui “Da”
Ai tot dreptul să spui “Nu” în cazul în care pentru a fi de acord nu ai nici un motiv bun. Cel mai mare succes în toate domeniile îl ating oameni care stăpânesc arta de a renunța la tot ceea ce nu este prioritatea lor. Acceptă bunătatea altora și fii recunoscător, dar spune cu îndrăzneală “Nu” pentru tot ceea ce îţi distrage atenția de la principalele obiective.
7. Nu trebuie să te scuzi pentru exteriorul tău
Poţi să ai o figură de invidiat sau poţi fi gras, poţi fi înalt sau scund, simpatic sau fără a te evidenţia prea mult, dar nu trebuie să te explici în faţa cuiva de ce arăţi astfel. Aspectul tău este treaba ta, aici eşti obligat doar în faţa ta. Nu lăsa aspectul exterior să determine respectulde sine.
8. Nu trebuie nimănui să explici preferinţele tale alimentare
Există anumite alimente care pur și simplu nu îţi plac din diverse motive – de la gust la impactul lor asupra sănătății tale. Dacă cineva te presează cu întrebarea de ce mănânci (sau nu mănânci) anumite alimente, nu acorda atenție și răspunde că te simti bine mâncând anume aceste produse.
9. Nu trebuie să raportezi nimănui despre viaţa ta sexuală
Dacă eşti într-o relație, nu e treaba nimănui unde, când și cum îți aranjezi viata sexuala. Poţi aștepta căsătoria, având relaţii și chiar experimentând – atâta timp cât primeşti satisfacţie este exclusiv treaba ta.
10. Nu trebuie nimănui să explici alegerea ta personală sau orientarea profesională
Uneori împrejurările te forțează să aleagă între muncă și viața personală. Această decizie nu este întotdeauna ușoară și poţi alege să lucrezi în cele din urmă – nu pentru că nu îţi pasă de familie, ci pentru că această alegere îţi va da securitate în viitor. În orice caz, nu trebuie să explici altora ce ai ales o profesie (sau invers), dacă eşti sigur că faci totul corect.
11 Nu trebuie să explici opiniile tale politice sau religioase
Dacă eşti democrat, republican, catolic, protestant sau musulman – este alegerea ta personală. Nu trebuie să explici credința ta. Când cineva nu poate accepta ceea ce ești – asta e problema lui, nu a ta.
12. Nu trebuie să explici de ce eşti singur
Eşti căsătorit sau nu, acest lucru nu ar trebui să privească pe nimeni. Singurătatea nu este o tulburare de personalitate. Ești liber să alegi, intri într-o relaţie sau nu. Doar aminteşte-ţi: Tu nu înseamnă familie. Nu este nevoie să te lipeşti de nişte etichete sociale inutile.
13. Nu trebuie să te întâlneşti cu cineva doar pentru că ți-a cerut asta
Cineva poate fi dulce și drăguț, dar nu trebuie să mergi la o întâlnire cu el. Dacă simți că nu ai nevoie de această întâlnire, atunci nu merge la ea. Găseşte un motiv pentru refuz și nu-ţi schimba decizia.
14. Nu trebuie nimănui să explici decizia ta cu privire la căsătorie
Indiferent dacă doreşti să te căsătoreşti și să ai copii sau să rămâi, aceasta rămâne o decizie personală. Chiar dacă mama ta afirmă: vreau nepoți, ea ar trebui să trăiască cu alegerea pe care o faci tu în viață, oricât de dificil ar fi.
15. Nu trebuie să explici alegerea ta în relații
Uneori, oamenii fac comentarii nepotrivite cu privire la relaţia ta. Cu siguranță cineva a spus că nu sunteţi “cuplu perfect”, sau că trebuie să cauţi pe altcineva. Cu toate acestea, în această chestiune nimeni nu este responsabil pentru tine, doar tu. Trăieşte viața ta și niciodată nu întrerupe sau nu salva relaţia doar pentru că cineva îţi spune să faci acest lucru. Fă greșeli și învaţă de la ele – aceasta este viața.
sursa:adme.ru

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu