duminică, 14 aprilie 2013

Un nou tratament pentru durerile de spate


Tratamentele obişnuite pentru durerile de spate includ antiinflamatoare, injecţii cu steroizi, fizioterapie şi chirurgie, însă mulţi pacienţi nu scapă definitv de durere.
Cercetătorii au dezvoltat însă o nouă metodă care vindecă definitv durerea de spate.
Ptrivit acestora, injectarea de măduvă osoasă în coloana vertebrală funcţionează ca un amortizor, eliminând durerile.
Coloana vertebrală este compusă dintr-o serie de oase care se numesc vertebre, legate între ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros şi rezistent şi un ţesut gelatinos elastic, numit nucleul pulpos. Un disc sănătos este ca un amortizor, care conferă coloanei vertebrale o protecţie la şocurile produse de mişcări ample, cum ar fi fuga, săritul sau ridicarea unor greutăţi. Discurile au rol de amortizare a şocurilor şi de a menţine coloana vertebrală flexibilă. Când aceste discuri se deteriorează î’n urma accidentelor sau a îmbătrânirii, vor ieşi în exterior sau se vor rupe, proces numit hernie de disc.
Dacă inelul exterior este lezat (rănit) prin traumatisme sau slăbit prin îmbătrânire, ca urmare a unor boli degenerative, poate da posibilitatea nucleului gelatinos, care se află sub presiune, să proemine (hernie contenta) sau să iasa din disc (hernie prolabată), ceea ce duce uneori la compresiunea nervilor sau a măduvei spinarii, producand dureri, amorţeală sau slăbiciune în membre.
Grefe de măduvă osoasă sunt tot mai utilizate de către chirurgi pentru a repara ţesutul deteriorat aşa că cercetatorii din Missouri au investigat eficienţa acestei metode în tratarea durerilor de spate.
 Unul din principalele roluri ale m[duvei osoase este acela de a produce, datorită anumitor celule numite celule-suse, elementele diferitelor descendente sangvine (globulele roşii, majoritatea globulelor albe, plachetele etc.). Orice boală a celulelor-suse poate necesita o grefă de măduvă: leucemia (proliferarea de globule albe şi a celulelor lor de origine în măduva osoasa şi în sânge), hipoplazia sau aplazia medulară (insuficienţa sau absenţa producerii diferitelor descendente).
Medicii testate terapia pe 22 de pacienţi care au suferit de dureri de spate cauzate de hernia de disc timp de patru ani. 
Deşi rezultatele au fost amestecate- unii pacienţi au scăpat definitv de dureri, iar alţii nu, niciunul dintre pacienţi nu a raportat o înrăutăţire a durerii şi toţi au avut nevoie de mai puţine medicamente.
,,Rezultatele sunt încurajatoare, iar scopul nostru este să dezvoltăm a metodă sigură şi naturală care să stimuleze organismul să vindece singur ţesutul deteriorat de hernia de disc”, spune medicul Donald Meyer.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu