vineri, 13 aprilie 2012

Soluții ecologice pentru curățenie



Substanţă de curăţat universală
- O jumătate de cană (125 ml) de săpun pur
- 4 litri de apă fierbinte
- Pentru un miros plăcut şi pentru a îndepărta grăsimea, adaugă un sfert de cană (60 ml) de suc de lămâie.
Această soluţie poate fi utilizată în siguranţă, pentru toate suprafeţele, trebuie clătită cu apă şi este, în general, foarte eficientă. Dacă ai nevoie de-o substanţă mai puternică, dublează cantităţile amintite mai sus.
Dezinfectant
Amestecă 50-100 ml de ulei de eucalipt, cu un litru de apă. Amestecul se poate turna într-o sticlă cu pulverizator, dar nu uita să agiţi recipientul pentru a dispersa uleiul.
Împrospătarea aerului
Odorizantele de cameră din comerţ nu fac decât să mascheze mirosurile şi să învăluie căile respiratorii nazale în substanţe chimice, diminuând sensibilitatea la mirosuri prin amorţirea nervilor. Deci, evită aceste produse şi foloseşte în locul lor purificatorii naturali 100%, adică plantele de apartament. Sau, poţi încerca aceste reţete ecologice, pentru a diminua mirosurile şi a da un parfum plăcut în casă:
* Pune bicarbonat de sodiu în coşul de gunoi sau în frigider, pentru a reduce mirosurile chiar de la sursă.
* Dizolvă o linguriţă (5 ml) de bicarbonat de sodiu în două căni (500 ml) de apă fierbinte şi adaugă o linguriţă (5 ml) de suc de lămâie. Toarnă soluţia într-o sticlă cu pulverizator şi pulverizează amestecul în aer, aşa cum faci cu un odorizant de cameră.
* Pune câteva felii de citrice sau nişte scorţişoară într-un vas, adaugă apă suficientă şi lasă să fiarbă la foc mic, timp de o oră sau două.
Detergent de vase lichid
Rade o bucată de săpun pur într-o cratiţă, toarnă apă cât să acoperi şi fierbe încet, la foc mic, până se omogenizează. Pentru a îndepărta grăsimea dificilă şi petele, adaugă şi nişte oţet în apă. Toarnă lichidul obţinut într-o sticlă şi foloseşte-l la fel ca pe orice lichid de vase obişnuit.
Oglinzi, sticlă şi ferestre
Spală-le cu săpun pur şi apă, clăteşte cu o soluţie din 1 parte oţet la 4 părţi apă. Utilizează lavete care se pot spăla şi reutiliza, în loc de şervete de hârtie.
Covoare
Pentru a curăţa bine covoarele şi a le dezodoriza, aspiră, împrăştie bicarbonat de sodiu în orice cantitate, lăsă-l să acționeze  o oră, apoi dă din nou cu aspiratorul. Dacă există pete mai dificile, încearcă să foloseşti sifon rece, sau freacă locul respectiv cu oţet şi apă cu săpun.
Pentru lustruit
Majoritatea soluțiilor pentru lustruit conțin solvenți care dăunează mediului. Spray-urile cu aerosoli sunt ineficiente și conțin gaze dăunătoare.
Pentru lustruirea mobilei: dizolvă o linguriță (5 ml) de ulei de lămâie într-o cană (250 ml) de ulei vegetal. Aplică cu o cârpă curată și uscată.
Pentru lustruirea podelelor: topește 30 ml de ceară de parafină într-un fierbător dublu, adaugă un sfert de litru de ulei mineral și câteva picături de ulei de lămâie. Aplică cu o cârpă, așteaptă să se usuce și apoi lustruiește.
Lustruirea metalelor
Cupru: încearcă suc de lămâie și puțină sare sau înmoaie o cârpă în oțet fierbinte și puțină sare.
Crom: încearcă să lustruiești cu făină albă și o cârpă.
Alamă: încearcă cu părți egale desare și făină, cu puțin oțet pe o cârpă uscată.
Argint: fierbe următoarele ingrediente într-o tigaie mare: un sfert de litru de apă. 15 ml soluție salină,15 ml de bicarbonat de sodiu și o foiță de aluminiu. Scufundă argintul, fierbe-l 3 minute și lustruiește-l cu o cârpă moale. Sau lustruiește-l cu o pastă din cenușă de lemn și apă. Atenție, aceste metode nu trebuie aplicate pe suprafețe placate cu argint.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu