vineri, 10 mai 2013

Verdict sumbru pentru România


Verdict sumbru pentru România din partea preşedintelui Băncii Mondiale

România a făcut progrese enorme în dezvoltarea economiei, dar în pofida acestor progrese rămâne ţara cu cele mai înalte nivele ale sărăciei din Uniunea Europeană, peste 30% din populaţie trăind cu mai puţin de 5 dolari pe zi, a declarat președintele Băncii Mondiale (BM), Jim Yong Kim.

El s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta şi a subliniat că progresul României în stabilizarea economică este cu deosebire impresionant în contextul mediului extern nesigur şi al continuării crizei din zona euro.
"Cu toate aceste, în ciuda progreselor înregistrate de Guvern, România rămâne ţara cu cele mai înalte nivele ale sărăciei din Uniunea Europeană. Peste 30% din populaţie trăieşte cu mai puţin de 5 dolari pe zi. Aş dori să atrag atenţia asupra persoanelor care trăiesc cu un venit atât de mic, inclusiv populaţia romă de aici, din România, şi din alte părţi ale Europei. Consider că este un imperativ moral pentru toate guvernele să instituie sisteme de asigurări sociale pentru cei mai săraci şi să investească în învăţământ şi sănătate pentru cei care sunt cel mai nevoiaşi", a spus preşedintele Băncii Mondiale, după întâlnirea cu premierul Ponta.
Jim Yong Kim a apreciat faptul că venitul mediu al românilor a crescut de la un sfert din media europeană la aproape jumătate din media europeană, iar veniturile a 40% din populație, respectiv ale categoriilor cu cele mai mici câştiguri, cresc mai repede decât cele ale restului populaţiei.
Preşedintele Băncii Mondiale a remarcat şi faptul că deficitul fiscal a scăzut de la 7,3% în 2009 la 2,5% în 2012, că totalul datoriei publice în PIB este de 35%, în comparaţie cu media Uniunii Europene care este de 83%, iar în ultimii trei ani, creşterea a fost pozitivă, iar inflaţia coboară spre ţinta stabilită de banca centrală.
Premierul Victor Ponta a amintit, la rândul său, că România beneficiază de suportul financiar al Băncii Mondiale pentru modernizarea administraţiei publice şi a sistemului de asistenţă socială. El a amintit însă că au existat şi întârzieri nepermise în implementarea programului susţinut de Banca Mndială privind modernizarea infrastructurii de justiţie, unde gradul de utilizare a creditului de 110 milioane euro este de sub 50%.
Ponta a solicitat Băncii Mondiale sprijinul pentru o analiză a potenţialului sectorului minier din România, dar şi asistenţă pentru înfiinţarea unei unităţi de implementare a politicilor publice la Cancelaria primului-ministru.
"Un prim-ministru este atât de eficient pe cât reuşeşte să implementeze, nu doar să construiască sau să prezinte politici publice. Problema administraţiei româneşti, egală cu a altor administraţii, este cea a implementării unor programe şi strategii extrem de bune şi am solicitat preşedintelui Kim un sprijin personal pentru un prim-ministru tânăr şi nou în funcţie, acela de a avea în cadrul Cancelariei primului-ministru o unitate de implementare a politicilor publice, o unitate care şi-a dovedit eficienţa în asistarea altor premieri şi altor guverne din lume", a mai spus Ponta.
Sursa: www.realitatea.net – 09.05.2013

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu