luni, 19 noiembrie 2012

Cine a ucis automobilul electric?


Cine a ucis automobilul electric?

Auzim des povesti despre automobile electrice. Tot felul de companii declara ca vor sa construiasca astfel de masini dar nu reusesc din felurile motive, fie livreaza pietei produse la preturi exorbitante asa cum s-a intamplat recent cu cea a companiei Tesla Motors. Si tot auzim ca vor proiecta, vor face si vor drege ceva prin anii 2010-2015.

Necesitatea unor astfel de vehicule este evidenta: ar fi o adevarata binefacere pentru mediul nostru inconjurator. Insa ce s-ar intampla atunci cu bogatii lumii, cu cei care au investit puternic in domeniul petrolier si care acum se bucura de profituri uriase datorita cresterii nejustificate a pretului barilului de petrol, daca milioane de masini din intreaga lume nu ar mai functiona pe benzina si ar putea face plinul de la o simpla priza electrica? Ce s-ar intampla cu industriile dependente de industria petroliera? Ce s-ar intampla atunci cu cei care fac razboaie in orientul mijlociu pentru a controla cat mai multe resurse energetice, folosind lupta impotriva terorismului ca acoperire?

Ceea ce se cunoaste mai putin este faptul ca o masina electrica, rapida, cu autonomie acceptabila, foarte apreciata de public, a fost produsa inca de acum mai bine de 10 ani, insa dupa o scurta perioada de testare a fost scoasa rapid de pe piata si intreg lotul de masini a fost casat!! Modelul EV 1 al General Motors, produs incepand cu 1996 intr-un numar limitat de circa 2.000 de exemplare, era inchiriat catre utilizatori, acestia neavand posibilitatea sa le cumpere. GM a motivat intreruperea programului prin faptul ca nu obtinea profit cu ele si nici nu prea exista cerere. GM a fost acuzata ca si-ar fi sabotat propriul produs, compania retragand de pe piata toate masinile EV1, chiar daca au existat foarte multi clienti, printre care si VIP-uri de la Hollywood, care au cerut insistent sa le fie oferita sansa de a le cumpara.

Desi ni se baga pe gat prin mass media ca traim permanent intr-o lume care evolueaza tehnologic, adevarul este altul. Progresul tehnologic este stopat, daca intra in conflict cu interesele mai marilor planetei, tot ceea ce urmaresc acestia fiind profitul de pe urma resurselor energetice si impiedicarea accesului publicului la surse ieftine si curate de energie, chiar cu riscul de a continua poluarea iresponsabila a planetei.

Urmariti povestea EV1 in filmul "Cine a ucis automobilul electric":

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu