miercuri, 4 ianuarie 2012

Adolf Hitler

Adolf Hitler(1889)
Adolf Hitler s-a nascut la 20 aprilie 1889, in Braunau, pe Inn, in partea de vest a Imperiului Austro-Ungar. In scoala nu s-a remarcat, fiind un elev mediocru. Dupa moartea parintilor, in 1907, s-a mutat la Viena unde a incercat sa se inscrie la cursurile Academiei de Arte Frumoase, incercare ce s-a soldat cu un esec. Timp de sase ani a dus o viata mizera in cele mai sarace cartiere ale orasului, singura sa sursa de venit fiind ilustratele cu diferite cladiri din Viena, pe care le picta si le vindea in cafenele. La Viena a capatat conceptiile pe care le va pune in aplicare cand va ajunge cancelar al Germaniei. Satul de „babilonia de rase“ vieneza, a plecat in mai 1914 intr-un oras „cu adevarat german“, Munchen. Odata cu inceperea Primului Razboi Mondial, s-a inrolat in armata germana, obtinand decorarea cu Crucea de Fier clasa I. Sfarsitul razboiului l-a surprins intr-un spital, fiind ranit in urma unui atac cu gaze al englezilor. Dupa terminarea razboiului, Hitler si-a schitat deja in minte ceea ce urma sa devina national-socialismul. O gandire bazata pe un anti-semitism crud si o orientare rasista asupra societatii si a valorilor ei. In anul 1919, a devenit agent al departamentului politic al armatei bavareze, prilej cu care a intrat in contact cu Partidul Muncitoresc German. Micul partid, in ciuda numelui, nu era o miscare de stanga, ci sprijinea ultranationalismul, antisemitismul si anticapitalismul. Hitler s-a inregimentat politic, devenind in scurt timp membru al comitetului executiv. Energia si talentul sau propagandistic si oratoric l-au impus, astfel ca Hitler, alaturi de fondatorul partidului, Anton Drexler, a formulat programul politic in februarie 1920. Tot atunci s-a hotarat si schimbarea denumirii partidului in Partidul Muncitoresc National-Socialist. Astfel s-a deschis drumul ascensiunii la putere a lui Hitler....
Inca de la inceputurile carierei politice, Hitler era constient de puterea propagandei, totul fiind foarte bine pus la punct. Din aprilie 1930, responsabil cu propaganda a fost numit Joseph Goebbels, care a folosit cu succes noile tehnici, afisele electorale cat si radioul. Au fost inchiriate avioane si masini de lux pentru deplasarea mai rapida a lui Hitler in cat mai multe locuri. Toate aceste eforturi au avut efectul scontat, dar un mare merit la succesul nazistilor l-a avut absenteismul electoratului la urne. Succesul obtinut de partidul sau la alegerile din 1932 l-a incurajat sa nu accepte nici o alta functie decat cea de cancelar. Intalnirile dintre Hitler si presedintele Hindenburg, nu au dus la nici un rezultat. A urmat o perioada tulbure in viata politica germana, culminand, totusi, la 30 ianuarie 1933 cu numirea in functia de cancelar a lui Hitler. In scurt timp, nazistii au preluat toate functiile de conducere, atat in Parlamentul german (Reichstag), cat si in economie. In martie 1933, Hitler s-a hotarat sa propuna noului Parlament Legea de imputernicire (Ermachtigungsgesetz), care prevedea inlaturarea procedurilor si legislatiei parlamentare si transferarea puterii depline cancelarului si guvernului sau, prin asumarea de prerogative dictatoriale. Cu ajutorul multimii adunate in strada si a terorii instaurate de "Batalioanele de Asalt" sau SA (Sturmabteilung) si a celeilalte organizatii paramilitare, SS (Schutzstaffel, "Esalonul de protectie"), legea a fost adoptata cu 444 de voturi pentru si 94 impotriva. S-a deschis astfel calea catre dictatura totalitara.
sursa: www.wikipedia.org

Svastica lui Hitler.

Introducerea svasticii in Germania si Austria are loc datorita calugarului Adolf Lanz, care in 1895 cu ocazia unei calatorii in India, cumpara cu putini bani un inel de la un preot dintr-un targ de langa Calcutta. Acest inel avea gravat un semn, mai precis o svastica, considerata de catre indieni un simbol de viata eterna.
Hitler vazu acest simbol pentru prima oara cand era inca un copil si traia in
Austria. In mica localitate  Lambach  unde locuia, erau imprimate svastici pe usile manastirii, si acelasi semn se gasea si pe stema personala a preotului Theodorich Hang din aceasta manastire. Desigur, alegea sa de mai tarziu nu s-a bazat doar pe faptul ca el  vedea incontinuu acest semn. Si nu a fost desigur unicul motiv pentru care el a adoptat acest simbol ca emblema a “Natiunii”. Hitler a ales svastica mai intai ca simbol  al partidului national-socialist si apoi al celui de-al  treilea Reicht, cand imprimata sub acvila imperiala devine emblema acestuia.
Hitler insa cunostea bine originale antiche ale svasticii, fiind vrajit de umbra de mister si de aura  magica ce invaluia acest simbol.
Pentru o perioada de timp, canta in corul manastirii unde si traieste, in iarna anului 1897-1898. Era fiul unui tata extrem de autoritar. Isi pierde mama, de care era foarte legat, moarte ce lasa o rana adanca in sufletul sau.
      Poate chiar din aceasta perioada a vietii sale Adolf Hitler ramane impresionat de acest simbol?   
         Opiniile sunt diverse. In cartea Aus Adolf Hitler Jugendland und Jugendzeit (“Perioada si localitatea tineretii lui Adolf Hitler”) sunt descrise urmatoarele, in ceea ce priveste manastirea  din Lambach: “Acolo, Adolf Hitler vede pentru prima data svastica…. Chiar daca Adolf Hitler a adoptat pe urma acest simbol pentru motive diverse, nu se poate uita faptul ca el a trait o buna parte a copilariei sale in contact cu acest simbol…”
      In cartea sa Oberdonau, die Heimat des Fuehrers (“Dunarea superioara, locuinta Fuehrer-ului”) Robert Lenk scrie: “Baiatul din cor Adolf Hitler vede pentru prima oara semnul de cruce cu carlige, al soarelui, pe scutul …..”(pag.102) In aceeasi carte scriitorul mentioneaza sase biserici din zona Muehlviertel considerate catolice in Austria Superioara, locuri in care era prezent acest simbol.
 Dictatorul era oricum un intelectual avand insa si cunostinte esoterice, ce l-au condus in mod fatal sa creada ca rasa Ariana era superiora, deoarece, spunea el, erau semidei, iar poporul sau trebuia cu orice pret sa recastige superioritatea  pierduta. Ideile sale l-au condus sa vada in evrei niste dusmani deoarece era un popor care nu folosea svastica, ereditatea Arianilor lasata anumitor popoare, in afara evreilor, deci nedemni.  “Svastica era Soarele iar evreii se inchinau lunei, deci dusmani al simbolului Arianilor.”
Astfel, svastica intuneca cerul Europei, un simbol antic si magic, de milenii simbol de prosperitate si noroc, devine reincarnarea raului si a unui nebun, in numele caruia au fost sacrificate mii de vieti omenesti pentru cele mai aberante si scelerate experimente.
Esoterismul a fost studiat e Hitler cu intentia de a dezvolta o societate “mistico-politica”, un exemplu de aceste intentii ale sale sunt si culorile oficiale ale nazistilor: negrul, rosul si alb, culorile sacre ale alchimiei.
Tot national-socialismul a fost legat de mistica esoterica, conferma fiind multitudinea de simbole folosite, ca si svastica pe emblema principala.
      Cum afirma insusi Hitler, svastica, inca de la prezentarea sa poporului germanic, avu un mare succes. Bandiera cu crucea cu cirlige debuta in anul 1920 a devenit orgoliul dictatorului si al colaboratorilor sai. Semnul care in scurt timp fu vazut pe clopotele catedralelor germane si pe altare, intra astfel in sufletul unui popor devenind in scurt timp simbolul  victoriilor si infrangerilor sale.
La sfarsitul anilor 1930 era incisa pe monede, poduri si cartoline din toata lumea. Chiar Coca-Cola a folosit-o in anunturi publicitare in 1925. Felicitari cu acest simbol se gaseau de vanzare in toata America si erau trimise pentru a ura “mult noroc” prietenilor si familiei. 
Cand Hitler alese svastica ca simbol al nazismului, a ales unul dintre cele mai antiche simboluri misterioase si cu o putere magica. Descoperi apoi ca aceasta a creat chiar efectul dorit.
 In cartea sa “Mein Kampf” Hitler scrie ca in momentul in care in vara anului 1920 a prezentat pentru prima oara publicului steagul cu svastica, aceasta a “creat efectul unei flacari”. Multimea era entuziasta.
       Friedrich Heer, catolic si profesor de istorie la Universitatea din Viena, in cartea sa “God’s First Love” a scris: “In cruda realitate a istoriei germane, crucea si svastica au fost intotdeauna unite, deoarece svastica a proclamat mesajul victoriei, de la clopotele catedralelor germane, bandiere cu svastica au aparut pe urma si pe altarele teologilor, pastorilor, ecleziasticilor fie catolici sau protestanti, care au primit cu intentie buna alianta cu Hitler.

.      Modul in care Hitler a folosit acest simbol l-a facut sa devina ceva degradant in aproape toata lumea  chiar daca in Orient a continuat in mod normal sa fie folosita in mod religios sau sacru, in sens pozitiv.
Rudyard Kipling (autorul Cartii Junglei) il elimina din cartile sale dupa 1935, iar in 1945 in
Germania
este interzis de catre Aliati. Astazi, insusi legea germana il interzice.
S-a scris mult si se va mai scrie. Svastica ramane cel mai controvers simbol din ultimii 100 de ani. 

Greselile fatale ale lui Hitler si Stalin
--...La 22 iunie 1941, orele 5.30 dimineaţa, ambasadorul Germaniei la Moscova, contele von der Schulenburg, s-a prezentat în audienţă la V.M. Molotov, comisarul poporului pentru Afaceri Străine, şi i-a citit o notă a guvernului german, sosită la ambasadă, în cursul nopţii. Textul notei suna destul de ciudat: "Având în vedere ameninţarea intolerabilă, creată la frontiera de est a Germaniei, ca urmare a concentrării masive şi a pregătirii tuturor forţelor Armatei Roşii, guvernul german se vede constrâns să ia neîntârziat contramăsuri militare. O notă asemănătoare a fost transmisă concomitent lui Dekanozov (ambasadorul sovietic în Germania n.n.), la Berlin".

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu