vineri, 11 noiembrie 2011

cum sa fiu econom

Intinde-te cat ti-e plapuma” si, daca plapuma devine din ce in ce mai scurta, strange-te! Usor de spus, greu de facut. Tot timpul iti doresti altceva, mai mult si mai mult. Ai o garsoniera, vrei un apartament, ai apartament, vrei o casa, ai casa, vrei piscina….Trebuie sa castigi la loterie sau sa faci economii. Cum poti sa ai ce vrei cu mai putini bani?

1. Micsoreaza facturile la utilitati:
-          stinge lumina cand iesi din camera
-          nu irosi apa
-          foloseste telefonul doar cand nu ai incotro (daca ai ceva de spus vecinei, fa un drum pana la ea, e mai sanatos)
-          izoleaza usile si ferestrele pentru a nu patrunde frigul (daca buzunarul iti permite, izoleaza termic apartamentul si monteaza termopane, iti vei recupera in timp investitia)
-          nu aseza frigiderul langa aragaz sau o sursa de caldura ( pe timpul verii lipeste o folie de aluminiu pe peretii exteriori ai frigiderului, va consuma mai putin curent)
-          consulta si ofertele altor furnizori de cablu, telefonie sau internet, e posibil sa gasesti ceva mai avantajos
2. Circula pe cat posibil cu mijloacele de transport in comun (reduce costurile cu benzina, dar si cheltuielile de intretinere a masinii)
3. Imprumuta in loc sa cumperi ( roaga-ti prietenul sa-ti imprumute bormasina, dar cumperi tu spiralele)
4. Executa tu insuti treburile mai simple din gospodarie (curatenia generala, schimbatul unei prize, calcatul rufelor)
5. Foloseste bani lichizi si nu carduri de credit ( renunti mai greu la bancnotele din portofel decat sa tastezi PIN-ul). Evita pe cat posibil cardurile de credit si opteaza pentru carduri de debit.
6. Fa-ti lista de cumparaturi si incearca sa nu o depasesti
7. Evita reclamele ( te pot tenta sa cumperi lucruri inutile)
8. Lasa copiii acasa cand mergi la shopping (refuzi mult mai greu cererea unui copil decat propria dorinta)
9. Ingrijeste-te singur ( manechiura, tunsoarea se pot face si de tine insuti sau intre prieteni)
10. Urmareste reducerile si promotiile, costul unui lucru nu reflecta intotdeauna valoarea lui reala.
11. Cand iei salariul, prima oara pune deoparte o suma modica pentru economisire, apoi achita ratele, facturile si abia apoi mergi la cumparaturi.
12. Renunta la obiceiurile costisitoare (tigari, cafea, mesele la restaurant)
13. Nu pleca la cumparaturi sau in concediii cu “ prietenii de bani gata”, s-ar putea sa-ti depasesti bugetul
14. Fa rezervari din timp pentru concediu sau zborurile cu avionul
15. Fii practic! Daca o sa retii numai acest sfat din toata aceasta lista, cheltuielile tale lunare vor scadea dramatic. De fiecare data cand vrei sa cumperi ceva intreaba-te daca chiar ai nevoie de acel lucru si daca nu exista o alternativa mai ieftina care sa te ajute sa ajungi la acelasi rezultat. Ex: Chiar ai nevoie de o masina noua cand una la mana a doua si-ar face treaba bine? Chiar ai nevoie de telefon cu touchpad, GPS si accelerometru?

Un comentariu :