luni, 21 februarie 2011

energie gratis

Cuptor solar: (vezi poza de mai jos)Cutporul solar din antena parabolica este un proiect fezabil ptr.orice inceput.Eu folosesc un cuptor solar facut dintr-o antena tv parabolica pe care am lipit folie de aluminiu.Suprafata reflectanta e bine sa fie cat mai mare si mai neteda,iar forma ei cat mai apropiata de parabola,pentru a avea putere mare si focalizare buna.Veti obtine in focar un mic cerc foarte luminos si fierbinte,in care trebuie pus fundul vasului de gatit-ii construiti un suport solid din metal-un cerc in care sa se aseze vasul de gatit.
Imaginati-va fenomenul invers proiectiei luminii dintr-un far de automobil.In bec se genereaza lumina care se reflecta in spate in oglinda farului,care este o mica parabola.Ea va reflecta lumina drept inainte pe drum.ACUM INVERS-daca luminam un far din fata,toata lumina se va strange in focarul parabolei farului,unde este becul.Acelasi lucru la cuptorul solar,soarele lumineaza din fata antena parabolica,care strange razele in focar,unde se aseaza vasul de gatit.
Cautati orice antena parabolica,oricum nu conteaza suprafata sau starea ei ca va fi acoperita cu folie de aluminiu-nu folie de bucatarie de senvis ca se sifoneaza la cea mai mica adiere de vant,este o folie mai buna,cu suport de plastic,cam cum e ambalajul de ciocolata,care se foloseste in constructii sub acoperisuri.Taiati folia in triunghiuri lungi cu varful spre centrul parabolei-vezi video de la pagina  `home`- care sa se potriveasca la margini,nu uitati ca avem de acoperit o suprafata in spatiu-parabola-cu o suprafata plana-folia-care nu se poate intinde elastic.Eu am lipit cu un fel de lipici ptr tapete,trebuie destul de mult,ca suprafata e mare si se cam desprinde folia dupa uscarea lipiciului.Orice neregularitate in suprafata reflectanta ne face sa pierdem din puterea utila...
 Va puteti inspira de pe Internet cautand cu Google(eventual la imagini),sau pe YOU TUBE,cuvinte cheie: 'solar oven,solar cooking',etc.si puteti alege forma de cuptor solar care va convine.
Atentie la plasarea vasului de gatit exact in focar,altfel nu veti avea o temperatura prea ridicata.La parabola mea cu diametrul de 1,20 m,o bucata de hartie ia foc instantaneu  daca o pun in focar, pe timp insorit,deci temperatura este peste 250 grade Celsius.Dar se ating temperaturi foarte mari,funinginea de pe fundul vasului va fi arsa complet in scurt timp si va trebui sa-l innegriti din nou.Puterea este suficienta pentru a fierbe un litru de apa in aprox.un sfert de ora,DECI ESTE RELATIV MARE,dar...nu ne ocupam acum de cifre si marimi...
Dus solar

Cine a udat cu furtunul vara in curte sau gradina a observat cit de tare se incalzeste apa in el daca este lasat la soare.Dar apa se raceste la fel de repede daca bate vantul,asa ca furtunul trebuie izolat de curentii de aer si suspendat pentru a nu pierde caldura in contact cu pamantul.
Aceasta se face cel mai bine daca il introducem in sticle de plastic,care se gasesc gratis peste tot.
Facem o gaura in fundul sticlei(eu am facut cu ciocanul de lipit),unde va intra gatul sticlei urmatoare,iar furtunul intra pe lungime in toate sticlele,pe mijloc,astfel ca totul va arata ca un sir de carnati.
Punem totul la soare-in forma de sarpe ca sa nu ocupe loc prea mult-si umplem furtunul cu apa de la retea sau printr-o pompa.Apa se va incalzi vara in 5-6 minute.Am folosit sticle de 1,5-2l,care se aseaza bine pe acoperisul meu de carton ondulat,dar se pot folosi orice sticle.
Desi coturile furtunului le-am lasat descoperite si gaurile in sticle nu sunt facute prea precis,vara apa se incalzeste atat de tare ca nu se poate face dus decat seara,dupa apusul soarelui!
Avantajul fata de clasicul butoi negru este ca apa se incalzeste imediat (in aprox. 5 min,depinde de soare),nu trebuie sa asteptam toata ziua,ca la un butoi de 200l-oricum,la un dus se folosesc 10-20l,de restul apei nu e nevoie.Vara se poate face dus si pe timp innorat.
Dezavantaj-pe gatul sticlelor (standard de 2,5 mm) intra  un furtun (sau teava de apa neagra) de 1/2 tol,care are doar aprox. 0,5 l apa/m,deci furtunul va fi lung(40-50m),dar atentie! mai nou au aparut si sticle cu gat mai gros in care intra teava de 3/4``.

Alt avantaj:=nu trebuie costructii,esafodaje,schele,etc.,totul este usor si poate fi pus oriunde,pe acoperis,pe bloc,pe balcon,etc.,dar trebuie ancorat conta vantului.Sticlele trebuie sa fie complet transparente,curate,fara etichete,intregi,etc,pentru a se folosi si efectul de lupa dat de forma sticlei.Atentie la coturi sa nu se gatuie furtunul!E bine ca el sa fie inchis la culoare,oricum dupa un timp se arde pe partea cu soare.
Pentru inceput,puneti in soare o sticla de Pepsi sau Coca-cola plina,lasati-o 5 min. si apoi incercati s-o beti!Aceasta experienta este absolut convingatoare...
Mult succes si tineti-ma la curent va rog la pagina de comentarii cu rezultatele dv.,daca le aveti si daca aveti timp!
Va multumesc!



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu