FERMA
AUTARHICĂ: Celula stem a societaţii
Cateva idei care
pot fi incercate pentru a avea o anumita independenta economica.
Acest sistem capitalist este bazat pe sclavie. În timp ce un
grup relativ mic, aflat în fruntea societăţii, obţine averi uriaşe fără munca
fizică sau intelectuală, cei de jos sunt puşi să munceasca din greu, pentru un
străin, pe bani puţini. Din salariu iţi plăteşti facturile şi te duci la
magazin, deci tot la un străin, să-ţi cumperi cele necesare. Tendinţa este ca
salariul să se diminueze şi preţurile să crească. Asupra acestei tendinţe nu ai
nicio influenţă, cu toate că ea poate avea urmări fatale pentru tine. Eşti
dependent de acest sistem, eşti prizonierul acestui cerc vicios şi esti tratat
mai rau decât un sclav. Aceasta dependenţă este dorită de sistem, şi asta
pentru ca să ne ţina în sclavie. În trecut, sclavul era considerat propietate
personală şi i se oferea mâncare, îmbrăcăminte şi un acoperiş deasupra capului,
pe toată durata vieţii. Această siguranţă nu i se oferă, însă, angajatului de
astăzi. Dacă îşi pierde slujba el are şanse foarte mari de a pierde totul,
chiar şi locuinţa sa.
Iată un proiect, prin care omul se poate elibera de aceasta
sclavie.
Este vorba despre un proiect cadru, adica un proiect în care
sunt prezentate principiile de realizare. În acest proiect de principii doresc
să vă prezint conceptul de fermă autarhică, fermă ce funcţionează, în mod
ideal, independent de sistem. Am denumit-o şi celulă stem a societăţii pentru
că, după cum veţi vedea, ea are o capacitate regeneratoare asupra economiei,
asupra societăţii şi chiar şi a politicului.
Cuprins:
1.Descrierea principială a fermei autarhice
2.Mini-ferma autarhică
3.Casa ecologică
4.Independenţa energetică
5.Independenţa de sistemul hidrotehnic de alimentare cu apă
6.Independenţa economică
7.Independenţa de sistemul de încălzire
8.Independenţa de sistemul de canalizare
9.Avantajele fermei autarhice
2.Mini-ferma autarhică
3.Casa ecologică
4.Independenţa energetică
5.Independenţa de sistemul hidrotehnic de alimentare cu apă
6.Independenţa economică
7.Independenţa de sistemul de încălzire
8.Independenţa de sistemul de canalizare
9.Avantajele fermei autarhice
Descrierea principiala a fermei autarhice
Autarhie vine de la noţiunea greacă autárkeia care înseamna
independent sau autonom.
Ferma autarhică este o gospodărie familială şi o unitate
economică care, în varianta ideală, se poate întreţine singură, deci îşi
produce singură energia necesară şi poate crea atât pentru sine cât şi spre
vânzare diverse produse agricole.
În consecinţă, ferma noastra, în mod ideal, va fi independentă
din punct de vedere economic, energetic, al sistemului de încălzire şi
canalizare, al aprovizionării cu apă. În afară de aceste aspecte, ea se va
realiza cu costuri minime şi cu materiale ecologice. Construcţia ei, dar şi
munca în această fermă se va face printr-o combinaţie de tehnici tradiţionale
şi tehnologii ultramoderne care asigură o agricultură durabilă, sustenabilă, integrată
şi ecologică.
Astfel, se folosesc metode de cultivare a pământului bazate pe
cele mai noi cunoştinţe ecologice, ce au dovedit că metodele de cultivare
tradiţionale sunt în concordanţa cu natura şi pe termen lung mult mai
profitabile, deoarece natura, cea care de fapt face posibila viaţa, rămâne
intactă.
În paralel cu metodele tradiţionale de cultivare a pamantului se
folosesc tehnologii moderne precum energia regenerabilă, adica energia solară,
eoliană, hidraulică şi cea pe baza de biomasă.
Mai mult decât atât, această fermă se poate proiecta în aşa fel
încât nu numai să se poata întreţină singură ci şi să poată să vândă produse
agricole şi energie, ceea ce o face independentă din punct de vedere economic.
Este independenta de:
-sistemul financiaro-bancar
-sistemul de alimentarea cu apa
-sistemul de canalizare
-sistemul de incalzire
-sistemul de aprovizionare cu alimente
-sistemul energetic
-sistemul financiaro-bancar
-sistemul de alimentarea cu apa
-sistemul de canalizare
-sistemul de incalzire
-sistemul de aprovizionare cu alimente
-sistemul energetic
În plus:
- produce energie electica
- creaza produse alimentare si servicii
- are costuri minime de constructie a mini-fermei
- foloseste materiale naturale
- poate fi folosita ca baza de cercetare ştiinţifica asupra principiilor agriculturii durabile şi a tehnologiilor de cultivare a plantelor şi de creştere a animalelor în sistemul agriculturii ecologice
- produce energie electica
- creaza produse alimentare si servicii
- are costuri minime de constructie a mini-fermei
- foloseste materiale naturale
- poate fi folosita ca baza de cercetare ştiinţifica asupra principiilor agriculturii durabile şi a tehnologiilor de cultivare a plantelor şi de creştere a animalelor în sistemul agriculturii ecologice
Mini-ferma autarhica-generalitati
În acest capitol doresc sa concretizez mai mult ferma noastra autarhica. Sigur ca ea se poate proiecta diferit in functie de numarul membrilor şi de conditiile concrete de la faţa locului. Deci poate avea dimensiuni diferite. Totusi, pentru a fi mai concreti voi alege o mini-fermă care ar trebui sa asigure existenta a patru pana la opt membri, în speţa doi adulti şi restul copii.
În acest capitol doresc sa concretizez mai mult ferma noastra autarhica. Sigur ca ea se poate proiecta diferit in functie de numarul membrilor şi de conditiile concrete de la faţa locului. Deci poate avea dimensiuni diferite. Totusi, pentru a fi mai concreti voi alege o mini-fermă care ar trebui sa asigure existenta a patru pana la opt membri, în speţa doi adulti şi restul copii.
Pentru a putea supravieţui o persoana are nevoie de o suprafata
agricola de 2.500 m² pana la 5.000 m². Deci o familie formată din doi adulti si
doi copii se pot hrani de pe o suprafata cu cca. 1 ha pana la 2 ha. Pentru o
mini-ferma sunt necesare: 2 vaci, 3 porci, 12 gaini. 1 ha trebuie folosit
pentru pasune si pentru obtinerea fanului.
Exista posibilitatea ca, pentru cei ce nu doresc să crească
animale, să-şi cultive o gradină de zarzavaturi, legume şi pomi fructiferi pe
suprafata de 1 ha. Este bine sa se construiasca colonii de astfel de miniferme,
eventual un intreg sistem la nivel national, european şi de ce nu mondial.
Printr-un sistem de colonii se urmareste unirea sinergiilor care se nasc,
întărirea capacitatii de a se autoapara impotriva desfiintarii lor, ajutor
reciproc şi solidar dar şi schimbul de experientă pentru optimizarea permanentă
a lor.
Casa ecologică
Casa autonomă, de tip autarhic, este un sistem ce îşi produce singură energia necesară, nu are nevoie de alimentare cu apă şi nici de canalizare. Ea se poate încălzi parţial sau total singura şi costurile de constructie sunt minimale. Pe scurt spus casa autarhică are urmatoarele proprietati:
-se construieşte cu costuri minime şi constructia ei nu necesita cunostinţe de specialitate
-îşi produce singură energia de care are nevoie
-nu are nevoie de vreun sistem exterior de alimentare cu apă
-nu are nevoie de sistemul de canalizare
-se încălzeşte total sau parţial singură
-se construieşte din materiale naturale
-este ecologică şi sustenabilă
-mai prezinta si alte avantaje precum: clima este mai sănătoasă, rezistă la furtuni şi cutremure etc.
Casa autonomă, de tip autarhic, este un sistem ce îşi produce singură energia necesară, nu are nevoie de alimentare cu apă şi nici de canalizare. Ea se poate încălzi parţial sau total singura şi costurile de constructie sunt minimale. Pe scurt spus casa autarhică are urmatoarele proprietati:
-se construieşte cu costuri minime şi constructia ei nu necesita cunostinţe de specialitate
-îşi produce singură energia de care are nevoie
-nu are nevoie de vreun sistem exterior de alimentare cu apă
-nu are nevoie de sistemul de canalizare
-se încălzeşte total sau parţial singură
-se construieşte din materiale naturale
-este ecologică şi sustenabilă
-mai prezinta si alte avantaje precum: clima este mai sănătoasă, rezistă la furtuni şi cutremure etc.
Există următoarele tipuri de case autarhico-ecologice:
-casa ecologică din pământ
-casa din baloţi de paie
-casa ecologică din pământ
-casa din baloţi de paie
Casa ecologică din pământ
Casa ecologică din pământ bătătorit este o bună alegere pentru constructorii care vor să protejeze mediul. O casă din pământ bătătorit foloseşte ca material principal de construcţie chiar pământul de sub picioare. Aceasta metodă este cu adevărat verde pentru că ea nu face uz de piatra de carieră, cherestea sau cărămidă ce sunt materiale transportate pe distanţe lungi. Bineînţeles că există avantaje şi dezavantaje ale acestui tip de construcţie.
Casa ecologică din pământ bătătorit este o bună alegere pentru constructorii care vor să protejeze mediul. O casă din pământ bătătorit foloseşte ca material principal de construcţie chiar pământul de sub picioare. Aceasta metodă este cu adevărat verde pentru că ea nu face uz de piatra de carieră, cherestea sau cărămidă ce sunt materiale transportate pe distanţe lungi. Bineînţeles că există avantaje şi dezavantaje ale acestui tip de construcţie.
O casă din pământ bătătorit este ideală pentru utilizarea
căldurii solare. Pereţii groşi şi denşi absorb căldura solară şi o eliberează
treptat în interiorul casei pe timpul nopţii. Acest lucru ajută la scăderea
costurilor de încălzire pe timpul iernii, aceste case fiind răcoroase pe timpul
verii. Pământul este un material accesibil tuturor căci se poate gasi în
apropriere. El poate fi procurat chiar din săparea unei gropi pentru beciul
casei respective. Construirea unei case din pământ permite forme ingenioase şi
proprietarul poate ajuta la procesul de construcţie pentru că acesta nu
necesită cunoştinţe de specialitate. Prin aceasta se economisesc bani.
Avantajele casei din pământ:
-conditii climatice de locuit optimale
-umiditatea aerului este de ca. 50%
-economisirea de pana 50% din energie
-sunt foarte stabile si rezistente la furtuni
-pe acoperisuri se pot cultiva plante diverse
-conditii climatice de locuit optimale
-umiditatea aerului este de ca. 50%
-economisirea de pana 50% din energie
-sunt foarte stabile si rezistente la furtuni
-pe acoperisuri se pot cultiva plante diverse
Casa din baloţi de paie
Casa din baloţi de paie este o construcţie demnă de încredere, datorită costului redus, a eficienţei termice şi a adaptabilităţii în funcţie de locul destinat construirii. Costul estimativ a unei astfel de case este de doar 6.000 de euro.
Casa din baloţi de paie este o construcţie demnă de încredere, datorită costului redus, a eficienţei termice şi a adaptabilităţii în funcţie de locul destinat construirii. Costul estimativ a unei astfel de case este de doar 6.000 de euro.
Partea de bază a casei se face din cauciucuri uzate de automobil,
care se umple cu nisip şi pietriş. Asta pentru a evita umezeala, care este un
pericol pentru balotii de paie. Se face un schelet de lemn care este apoi
umplut cu baloţi de paie. Apoi, peretele se imbracă intr-un amestec de argilă,
nisip, apă, şi rumeguş care funcţionează ca mortar. Acoperisul se prelungeste
mai mult in jos asa incat ploaia sa cada cat mai departe de casa.
Casele construite astfel sunt uimitor de rezistente. Avantajul
este că locuinţa mentine o temperatură optimă, fiind supereficientă energetic
datorită grosimii de 60-100 cm a zidului. Pereţii când sunt acoperiţi cu
tencuială din var sau pământ respiră – lasă vaporii să treacă fără risc de
condens. Ulterior s-au descoperit şi alte calităti, printre care o rezistenţă
la foc, cutremure şi sonorizare neaşteptat de bune.
Un perete din baloţi nu e complet rigid, asta pentru că, toate
materialele folosite sunt flexibile, lucrează pe întreaga perioadă de viaţă a
construcţiei şi absorb atât şocurile unui cutremur cât şi sunetele mult mai
bine în comparaţie cu prefabricatele, iar materialele folosite sunt 100%
ecologice si reciclabile.
Deci, pe scurt avantajele acestui tip de casa:
-izoleaza caldura foarte bine
-mentine in casa un aer de buna calitate
-balotii de paie sunt izolatori acustici foarte buni
-izoleaza prin presarea balotilor impotriva gandacilor
-economiseste costurile de incalzire
-vara pastreaza racoare si iarna mentine caldura
-costurile de constructie sunt foarte mici
-rezistenta la cutremure
-materialele sunt ieftine si reciclabile
-izoleaza caldura foarte bine
-mentine in casa un aer de buna calitate
-balotii de paie sunt izolatori acustici foarte buni
-izoleaza prin presarea balotilor impotriva gandacilor
-economiseste costurile de incalzire
-vara pastreaza racoare si iarna mentine caldura
-costurile de constructie sunt foarte mici
-rezistenta la cutremure
-materialele sunt ieftine si reciclabile
Balotii de paie nu sunt usor inflamabili asa cum s-ar crede ci
sunt categorizati in clasa normala de inflamabilitate ceea ce corespunde unui
perete de beton gros de 20 de cm.
Independenta energetica
O gospodarie, în medie, consumă cam 3.500 kWh. Ca să aflaţi mai exact consum gospodăriei dvs., uitaţi-vă pe fiecare consumator de energie şi scrieţi-vă numărul de kW consumati pe oră, după care aflati numarul de ore în care acest consumator electric este conectat la curent. Energia electică necesară o aflaţi prin înmultirea numărului de kW cu numarul de ore în care consumatorul este în folosinţă. Asa puteti afla cantitatea de energie electrica care va este necesara, spre exemplu, pe timp de un an de zile.
Iată formula:
E (KWh) = P (KW) x T (ore) unde:
E este energia electrică şi se masoară în Wh şi are ca multiplu KWh
P este puterea şi se masoară în W având ca multiplu KW
T este timpul în care consumatorul electic functionează şi se masoară în ore
E este energia electrică şi se masoară în Wh şi are ca multiplu KWh
P este puterea şi se masoară în W având ca multiplu KW
T este timpul în care consumatorul electic functionează şi se masoară în ore
Cantitatea de energie, necesară pentru gospodaria dvs., vă este de
folos pentru a va dimensiona turbina de vânt, panourile solare şi moara
hidraulică.
Pentru a asigura independenta energetica a mini-fermei se pot
folosi urmatoarele tehnologii:
-tehnologia bioclimatică numită şi energie solară directă pasivă
-energie solară indirecta pasivă(perete-Trombe)
-sisteme de încălzire solară
-sisteme fotovoltaice
-turbine eoliene
-tehnologia de recuperare a caldurii
-folosirea energiei hidraulice
-folosirea pompei hidraulice cu soc
-folosirea tancului septic
-sistem de fermentatie anaeroba
-energie solară indirecta pasivă(perete-Trombe)
-sisteme de încălzire solară
-sisteme fotovoltaice
-turbine eoliene
-tehnologia de recuperare a caldurii
-folosirea energiei hidraulice
-folosirea pompei hidraulice cu soc
-folosirea tancului septic
-sistem de fermentatie anaeroba
Tehnologia bioclimatică numită şi energie solară directă pasivă
Tehnologia bioclimatică este de fapt tehnologia care prin
arhitectura, prin orientarea edificiului si prin materialele folosite
acumuleaza in mod optimal energia solara, fiind astfel incalzita de aceasta
energie, astfel incat nu este nevoie de o alta aparatura de natura tehnica.
Pentru a inmagazina cat mai multa energie casa trebuie sa aiba o suprafata cat
mai mare orientata spre soare si pe aceasta suprafata vor fi montate ferestrele,
eventual pe aceasta suprafata va fi conceputa o sera. In afara de acest aspect
se folosesc materiale ce absorb foarte bine energia solara.
Energie solară indirectă pasivă(perete-Trombe)
Peretele Trombe poarta numele inginerului francez Félix Trombe, care în anul 1950 a construit un perete de culoare închisă şi izolat termic, aşa încât el putea să înmagazineze multa energie solară. În faţa acestui perete se montează un strat de sticlă sau plastic pentru a transforma energia solară în caldură şi pentru a stabiliza climatic constructia. Peretele este încălzit de soare pe timpul zilei si inmagazineaza energie sub forma de caldura. Caldura este degajata pe timpul serii in interiorul incaperii. Prin aceasta diferenta de faza, in casa e cald pe timpul serii, iar pe timpul zilei peretele inmagazineaza caldura fara sa o degajeze in incapere.
Peretele Trombe poarta numele inginerului francez Félix Trombe, care în anul 1950 a construit un perete de culoare închisă şi izolat termic, aşa încât el putea să înmagazineze multa energie solară. În faţa acestui perete se montează un strat de sticlă sau plastic pentru a transforma energia solară în caldură şi pentru a stabiliza climatic constructia. Peretele este încălzit de soare pe timpul zilei si inmagazineaza energie sub forma de caldura. Caldura este degajata pe timpul serii in interiorul incaperii. Prin aceasta diferenta de faza, in casa e cald pe timpul serii, iar pe timpul zilei peretele inmagazineaza caldura fara sa o degajeze in incapere.
Sisteme de încălzire solară
Un sistem de încălzire de tip solar este de fapt un colector
solar, denumit şi panou solar termic, care captează energia solară conţinută în
razele solare şi o transformă în energie termică. Randamentul acestor
colectoare este ridicat fiind în jur de 60 % – 75 %, deoarece pentru producerea
de energie termică este utilizat spectrul întreg al radiaţiei solare. Există
două tipuri de colectoare solare şi anume: colectoare plate şi colectoare cu
tuburi vidate.
Sisteme fotovoltaice
Sistemele de tip fotovoltaic sunt de fapt panouri solare fotovoltaice care spre deosebire de un panou solar termic transformă energia luminoasă din razele solare direct în energie electrică. Componentele principale ale panoului solar reprezintă celulele solare. Panourile solare fotovoltaice se utilizează separat sau legate în baterii pentru alimentarea consumatorilor independenți sau pentru generarea de curent electric.
Sistemele de tip fotovoltaic sunt de fapt panouri solare fotovoltaice care spre deosebire de un panou solar termic transformă energia luminoasă din razele solare direct în energie electrică. Componentele principale ale panoului solar reprezintă celulele solare. Panourile solare fotovoltaice se utilizează separat sau legate în baterii pentru alimentarea consumatorilor independenți sau pentru generarea de curent electric.
Turbine eoliene
O turbină eoliană se poate confecţiona de câtre oricine. Primul pas este dimensionarea corectă a microcentralei eoliene, de aceea este necesar să ştii cantitatea de energie ce îţi este necesară. Apoi urmează determinarea unei locaţii potrivite pentru amplasarea turbinei. Pentru aceasta se masoară intensitatea şi constanţa vântului pe perioada de un an. După aceasta, hotărăşti dimensiunea turbinei de care ai nevoie şi confecţionezi microcentrala eoliană. Iată piesele componente:
O turbină eoliană se poate confecţiona de câtre oricine. Primul pas este dimensionarea corectă a microcentralei eoliene, de aceea este necesar să ştii cantitatea de energie ce îţi este necesară. Apoi urmează determinarea unei locaţii potrivite pentru amplasarea turbinei. Pentru aceasta se masoară intensitatea şi constanţa vântului pe perioada de un an. După aceasta, hotărăşti dimensiunea turbinei de care ai nevoie şi confecţionezi microcentrala eoliană. Iată piesele componente:
1. generatorul (motor/alternator)
2. elicea sau palele
3. coada sau stabilizatorul
4. stâlpul sau suportul
5. bateriile şi invertorul de putere (pentru a transforma curentul CA în CC)
2. elicea sau palele
3. coada sau stabilizatorul
4. stâlpul sau suportul
5. bateriile şi invertorul de putere (pentru a transforma curentul CA în CC)
Sistem de ventilatie descentralizat cu recuperarea caldurii
Există sisteme de ventilaţie cu recuperare de căldura care pot
să micşoreze pierderea de căldura prin faptul că ele transformă emisiile
termice în căldură. În casă este montată o instalaţie de ventilaţie. În pereţii
interiori, spre exemplu în tavan, în baie, în podea, sunt montate conducte sau
făcute canale plate, care după montare nu se pot observa. Astfel, dispare aerul
consumat, mirosurile şi umiditatea. Aerul aspirat şi cald va fi folosit pentru
a încălzi aerul proaspăt de la, spre exemplu, 0°C la 18°C. Aerul proaspăt şi
încălzit va fi introdus în sufragerie, dormitor şi celelalte camere de locuit,
astfel încât, chiar şi iarna, va fi în casă o temperatură de 18 °C fără a avea
nevoie de vreun surplus de energie.
Randamentul de recuperare a căldurii în cazul sistemelor este de
minim 76% până la 98%. Acest randament ridicat permite reducerea consumului de
energie necesară încălzirii sau răcirii spaţiilor.
Folosirea energiei hidraulice
În cazul în care în aproprierea casei dvs. aveţi o apă curgătoare, puteţi să vă construiţi şi o moară de apă. Cu ajutorul acesteia vă puteţi asigura un surplus de energie.
În cazul în care în aproprierea casei dvs. aveţi o apă curgătoare, puteţi să vă construiţi şi o moară de apă. Cu ajutorul acesteia vă puteţi asigura un surplus de energie.
Folosirea pompei hidraulice cu şoc
Pompa hidraulică cu şoc este un dispozitiv mecanic de pompat apa
a cărei funcţionare este cauzată de şocul hidraulic. Ea foloseşte energia hidraulică
a apei captate în scopul pompării ei, fiind mai economică ca pompele clasice
sau solare. Cu cât diferența de nivel, de la captare la dispozitivul mecanic,
este mai mare cu atât și înălțimea de pompare este mai mare, raportul fiind de
1:8 (el poate fi îmbunătățit). Deci, performanțele pompei cu șoc sunt
dependente de mărimea presiunii hidrostatice a coloanei de apă de la sursa de
alimentare. Debitul pompat poate reprezenta 25% – 30% din debitul sursei. Modul
de instalare este simplu, cu investiţii minime în amenajare. Randamentul pompei
poate fi mărit printr-o proiectare și construcție adecvată, utilizând ecuațiile
corzii vibrante pentru dimensionare și a unor materiale rezistente și omogene.
Se mai poate obtine energie cu ajutorul:
1-Sistemului de fermentaţie anaerob
2-Tancului septic
2-Tancului septic
-5-
Independenţa de sistemul hidrotehnic de alimentare cu apă
Pentru a crea independenţa de sistemul hidrotehnic de alimentare cu apă, putem folosi apa de ploaie filtrată ca apă potabilă şi apa de ploaie nefiltrată în gospodărie, ca spre exemplu la spălarea rufelor, la clătirea vaselor şi pentru igiena personală.
Independenţa de sistemul hidrotehnic de alimentare cu apă
Pentru a crea independenţa de sistemul hidrotehnic de alimentare cu apă, putem folosi apa de ploaie filtrată ca apă potabilă şi apa de ploaie nefiltrată în gospodărie, ca spre exemplu la spălarea rufelor, la clătirea vaselor şi pentru igiena personală.
-6-
Independenta economica
Independenţa economică o obţinem prin cultivarea pământului, creşterea animalelor şi obţinerea de produse alimentare.
Independenta economica
Independenţa economică o obţinem prin cultivarea pământului, creşterea animalelor şi obţinerea de produse alimentare.
Foarte mulţi dintre noi cred că activitaţile legate de
cultivarea pământului, creşterea animalelor şi producerea alimentelor, ar
însemna şi multă muncă dar şi suprafeţe mari de pământ. Aceasta nu este însă
chiar aşa. Există metode de cultivare, ce sunt simple, necesită suprafeţe mici
şi prin care se obţine destul de mult pentru a-şi hrăni familia. Avantajul este
că nu mai ai nevoie de bani pentru a cumpăra alimente, omul se hrăneşte în mod
sănătos şi nu din alimentele cu diverşi conservanţi de pe piaţă, poate vinde
surplusul obţinut şi se lucrează în natură şi cu natura. În afară de acest
aspect, nu mai sprijini concernele mari care produc alimente cu ajutorul
sclavilor şi a conservanţilor chimici. Alt avantaj deloc de neglijat este
faptul că în caz de criza poţi supravieţui şi lucrezi pentru tine însuţi.
Independenţa economică înseamnă şi libertatea persoanei.
Iată câteva metode de cultivare eficientă a plantelor şi a
pământului.
Cultura hidroponică
Cultura hidroponică este cultura plantelor în soluţii nutritive
si fără sol. Ea este în special folosită pentru producerea de legume sau de
flori, unde succesiunea ciclurilor de producţie este mai mare şi rentabilitatea
culturilor foarte ridicată. Seminţele se aşează direct în tăvi din material
plastic, foarte apropiate unele de altele. Tăvile se aseaza pe o masa uşor
inclinata, astfel incat apa sa se scurga cu viteza mica. Astfel vor fi udate
plantele cu o soluţie de elemente nutritive. Apa se scurge la celalalt capat al
mesei într-un recipient din care este pompată apa înapoi în tăvile de plastic.
Avantajele acestui mod de cultură a plantelor
-poţi să te asiguri încontinuu cu furaje verzi, în condiţii de
înaltă calitate şi grad ridicat de consumabilitate
-durata unui ciclu de producţie este de numai 7-10 zile,
realizându-se într-un an în jur de 30 de cicluri de producţie
-pentru 1 kg de masă verde de cultură hidroponică se consumă
numai 2-3 litri de apă, în timp ce pentru cultura în câmp sunt necesari 80-100
litri de apă, astfel încât cantitatea de apă consumată se reduce cu cca.
90%-95%
-suprafaţa necesară cultivării, se reduce enorm, astfel încât pe
o suprafaţă de mărimea unei camere, se poate cultiva atâta masă verde cât pe o
suprafaţă de câmp de 12 hectare
-furajul obţinut prin procedeul hidroponic este foarte bogat în
aminoacizi, enzime, vitamine, iar cercetările efectuate demonstrează o creştere
a producţiei de lapte şi de carne, a calităţii lânei şi îmbunătăţirea indicilor
de reproducţie la animalele crescute cu aceste furaje
-amortizarea cheltuielilor este de durată scurtă, iar costul
furajului hidroponic este de zece ori mai scăzut decât cel al furajului
tradiţional, cultivat în câmp
Permacultura
Prin permacultură se creeaza un habitat în care sunt folosite
optimal posibilitatile mediului inconjurător şi abilitatile animalelor şi ale
plantelor. Se creează o armonie naturală între pamant, apă şi vieţuitoare.
Astfel, plante care emană azot sunt amplasate lângă cele care au nevoie de mult
îngrăşământ şi care la rândul lor sunt amplasate lângă cele care se pot apăra
împotriva insectelor. Se creează astfel o simbioză optimală.
Aquaponics
Aceasta metodă întrebuinteaza legatura care exista între acvacultură şi hidrocultura pentru a produce alimente. Legume, plante aromatice si medicinale se pun in recipiente fara pamant, in care se gaseste apa reziduala de la un izlaz cu pesti. Radacinile plantelor absorb substantele hranitoare, adica nutrientii, din apa reziduala si o filtreaza, asa incat ea este curatita si imbogatita cu oxigen. Apa curata si cu oxigen se poate introduce din nou in izlazul cu pesti. Acesta este un ciclu natural in care se poate produce hrana intr-o sera sau in aer liber.
Aceasta metodă întrebuinteaza legatura care exista între acvacultură şi hidrocultura pentru a produce alimente. Legume, plante aromatice si medicinale se pun in recipiente fara pamant, in care se gaseste apa reziduala de la un izlaz cu pesti. Radacinile plantelor absorb substantele hranitoare, adica nutrientii, din apa reziduala si o filtreaza, asa incat ea este curatita si imbogatita cu oxigen. Apa curata si cu oxigen se poate introduce din nou in izlazul cu pesti. Acesta este un ciclu natural in care se poate produce hrana intr-o sera sau in aer liber.
Cultivarea plantelor in sera
În Romania, din cauza frigului, o mare parte a anului nu poate
fi folosită pentru a cultiva ceva în aer liber. În acest caz putem folosi sera
pentru a cultiva legume, flori dar şi alte plante. Putem să construim o seră cu
ajutorul unei folii de plastic sau cu pereţii din sticlă.
Metode de conservare traditionala a produselor alimentare
Produsele alimentare sunt supuse alterarii, sub influenta oxigenului si a bacteriilor. Susceptibilitatea la alterare limiteaza perioada de timp in care calitatile lor pot fi pastrate. Conservarea, prin diferitele sale metode, prelungeste durata de valabilitate a produselor alimentare. Avantajele sunt multiple: putem cumpara si prepara mai rar cantitati mai mari de hrana, putem pastra alimentele dincolo de sezonul producerii lor, pentru a putea avea o alimentatie mai bogata si mai diversificata.
Produsele alimentare sunt supuse alterarii, sub influenta oxigenului si a bacteriilor. Susceptibilitatea la alterare limiteaza perioada de timp in care calitatile lor pot fi pastrate. Conservarea, prin diferitele sale metode, prelungeste durata de valabilitate a produselor alimentare. Avantajele sunt multiple: putem cumpara si prepara mai rar cantitati mai mari de hrana, putem pastra alimentele dincolo de sezonul producerii lor, pentru a putea avea o alimentatie mai bogata si mai diversificata.
Principiul conservarii consta in reducerea numarului de bacterii
de alterare din alimente si realizarea unui mediu in care dezvoltarea
bacteriilor sa nu fie posibila (excesiv de uscat, de sarat, de dulce sau de
acid) si izolarea de oxigen. Exista si compusi chimici care inhiba cresterea
microorganismelor si, astfel, au proprietati de conservanti.
Unele alimente naturale au proprietati intrinseci de conservare:
fructele acide (mere, citrice), care sunt si bogate in vitamina C cu rol
antioxidant, cele cu coaja tare (nuci, alune – ‘ermetic’ inchise si bogate in
vitamina E cu rol antioxidant).
Conservarea alimentelor este o tehnica veche de de sute sau
chiar mii de ani. Ea consta din uscarea la soare sau la foc cu lemne, pastrarea
legumelor in otet, conservarea carnii in gheata sau zapada, conservarea in
grasime sau zahar, sararea, afumarea. Iata cateva din aceste metode
traditionale de conservare:
1-Uscarea alimentelor
Uscarea alimentelor se poate realiza prin deshidratare partiala, concentrare, sau cvasi-totala. Metoda prezinta avantajul reducerii volumului si greutatii alimentelor si dezavantajul pierderii unor vitamine.
Uscarea alimentelor se poate realiza prin deshidratare partiala, concentrare, sau cvasi-totala. Metoda prezinta avantajul reducerii volumului si greutatii alimentelor si dezavantajul pierderii unor vitamine.
Concentrarea – intalnita la lapte, sucuri de fructe si legume
presupune evaporare, fierbere, sedimentare sau centrifugare, care conduc la
cresterea concentratiei unor componente ale alimentului. Combinata cu
tratamentul termic si ambalarea ermetica, poate mari durata de pastrare a
alimentului cu mai multe zile sau saptamani. Exemple uzuale sunt laptele
concentrat, bulionul sau pasta de tomate, sucurile si siropurile concentrate.
Deshidratarea totala se practica in cazul produselor precum:
lapte, oua, verdeturi, legume, fructe, produse cerealiere si consta in
reducerea aproape totala a continutului de apa din alimente. In forma uscata,
alimentele se pot pastra luni sau chiar ani.
2-Sararea alimentelor
Sararea carnii, branzei si a pestelui ca metoda de conservare se face atat cu sare uscata, cat si umeda , adica cu saramura. Sarea mareste capacitatea de conservare, dar modifica si gustul si textura alimentelor. Deseori este urmata de refrigerare sau afumare, ca o a doua metoda de conservare.
Sararea carnii, branzei si a pestelui ca metoda de conservare se face atat cu sare uscata, cat si umeda , adica cu saramura. Sarea mareste capacitatea de conservare, dar modifica si gustul si textura alimentelor. Deseori este urmata de refrigerare sau afumare, ca o a doua metoda de conservare.
3-Afumarea alimentelor
Afumarea este o alta metoda de conservare naturala, folosita din vechime pentru branzeturi, carne, peste. Actiunea consta in expunerea alimentului la fum de lemn de anumite esente. Unele componente din fum se depun pe suprafata alimentului si exercita o actiune antiseptica, acesta capatand, in plus, un gust si un miros specific. Mezelurile proaspete se afuma maxim trei ore, carnea porc 12-18 ore, in cazul produselor cu pastrare indelungata, cum ar fi spre exemplu slanina, fiind necesare chiar cateva zile.
Afumarea este o alta metoda de conservare naturala, folosita din vechime pentru branzeturi, carne, peste. Actiunea consta in expunerea alimentului la fum de lemn de anumite esente. Unele componente din fum se depun pe suprafata alimentului si exercita o actiune antiseptica, acesta capatand, in plus, un gust si un miros specific. Mezelurile proaspete se afuma maxim trei ore, carnea porc 12-18 ore, in cazul produselor cu pastrare indelungata, cum ar fi spre exemplu slanina, fiind necesare chiar cateva zile.
4-Conservarea fructelor
Pentru conservarea fructelor se foloseste zaharul. In vechime se utiliza mierea. Zaharul in concentratie mare inhiba dezvoltarea bacteriilor de alterare. Pentru obtinerea siropurilor si a dulceturilor este nevoie si de fierbere.
Pentru conservarea fructelor se foloseste zaharul. In vechime se utiliza mierea. Zaharul in concentratie mare inhiba dezvoltarea bacteriilor de alterare. Pentru obtinerea siropurilor si a dulceturilor este nevoie si de fierbere.
5-Procedee termice de conservare
Procedeele termice de conservare sunt cunoscute demult, dar de-abia din secolul trecut sunt aplicate pe scara larga, in industrie, ca si in gospodarie. Ele sunt tratamente termice ce presupun fie temperaturi ridicate, in zona 100 grade Celsius, fie temperaturi joase, de refrigerare sau de congelare.
Procedeele termice de conservare sunt cunoscute demult, dar de-abia din secolul trecut sunt aplicate pe scara larga, in industrie, ca si in gospodarie. Ele sunt tratamente termice ce presupun fie temperaturi ridicate, in zona 100 grade Celsius, fie temperaturi joase, de refrigerare sau de congelare.
Prin congelare se realizeaza conservarea fructelor, legumelor, a
carnii si a pestelui, folosindu-se temperaturi cuprinse intre -18 si -40 gr. C.
Volumul alimentelor creste cu 6-7%. Proprietatile, substantele lor nutritive
sunt pastrate mai mult timp, 3-12 luni. Congelarea pastreaza cel mai bine
calitatile nutritive ale alimentelor, chiar daca la decongelare o parte din apa
continuta in tesuturile vegetale sau animale este eliberata, prin spargerea
membranei celulare.
Cea mai uzuala metoda prin care se realizeaza pastrarea
alimentelor si mentinerea calitatilor lor naturale pentru cateva zile este
refrigerarea. Lactate, fructe, legume, peste, carne sunt racite la o
temperatura cuprinsa insa 0 si 4 gr. C.
Conservarea produselor se poate face si cu ajutorul
temperaturilor ridicate. Expunerea la temperaturi ridicate distruge cea mai
mare parte din bacteriile prezente in interiorul si pe suprafata alimentelor.
Cele mai cunoscute metode sunt: pasteurizarea si sterilizarea.
Pasteurizarea laptelui, sucurilor, compoturilor, a berii,
vinului, precum si a semiconservelor si pestelui presupune incalzirea acestora
pentru o perioada foarte scurta de cateva minute, pana la o jumatate de ora, la
temperaturi cuprinse intre 60 si 95 grade C, urmata de o racire rapida.
Datorita timpului foarte redus al actiunii termice, alimentele isi pastreaza
valoarea nutritiva. Alte alimente ce sufera tratamente termice oarecum
similare, de fierbere sau oparire sunt: mezeluri si cascaval. Prelungirea
durabilitatii alimentelor prin procedee de pasteurizare sau similare variaza
foarte mult, in functie de aliment: pentru alimente de origine animala este de
ordinul zilelor, dar pentru sucuri sau bere, de exemplu, este de ordinul 4 – 6
luni.
Sterilizarea permite pastrarea alimentelor pentru o perioada mai
mare de timp, si anume de mai multe luni sau ani, in recipiente inchise
ermetic, fara a fi necesare conditii de depozitare deosebite. Se aplica
laptelui UHT, conservelor din carne, peste, fructe si legume. Valoarea
nutritiva a acestora se pierde partial. In schimb, microorganismele care pot
produc alterarea sau toxiinfectii alimentare sunt distruse. Pentru sterilizare
se aplica temperaturi de peste 120 grade C.
Acidifierea este si ea o metoda traditionala de conservare,
practicata in forme variate. Mediul acid nu permite dezvoltarea bacteriilor de
alterare.
La produsele lactate precum iaurtul, chefirul, branza, smantana,
se foloseste fermentarea, adica acidifierea spontana, sub actiunea unor
bacterii de fermentare. Acestea transforma lactoza din lapte sau alte zaharuri
in acid lactic. Un proces similar se aplica legumelor, pentru a obtine
muraturile in saramura, vinului, pentru a fabrica otetul, sau chiar
suspensiilor de cereale, pentru bors. Cu exceptia otetului, care, fiind foarte
acid, se pastreaza pe termen nelimitat, celelalte produse fermentate trebuie
preparate cu grija deosebita pentru igiena si mentinute la rece, pentru a putea
fi consumate timp de cateva saptamani sau luni, cum ar fi in cazul muraturilor.
Mai exista un tip de acidifiere, cea prin adaos de otet sau, mai
rar, suc de lamaie. Denumita si marinare, aceasta se foloseste la conservarea
produselor vegetale si a pestelui. In afara de otet, se mai folosesc sarea,
zaharul si condimentele.
Majoritatea metodelor de conservare sunt procedee mixte, care
imbina cel putin doua tehnici: fierbere si afumare, sarare si afumare,
fermentare si refrigerare, pasteurizare si uscare etc.
Tehnologiile alimentare industriale folosesc conservantii
chimici, aditivi cu actiune antibiotica precum benzoati, sorbati, nitriti,
sulfiti, care de multe ori dauneaza sanatatii. De aceea sunt de preferat
metodele de conservare traditionale.
Independenta de sistemul de incalzire
Cel mai simplu si eficient mod de incalzire este constructia unui semineu realizat in regim DIY, adica in regim Do It Yourself. Lemnele sunt la indemana oricui si nu depinzi de tehnologii complicate.
Gospodarirea gunoaielor de grajd si deseurilor menajere
Metoda cea mai buna de valorificare a reziduurilor organice de tot felul o reprezinta compostarea. Prin compostare se întelege totalitatea transformarilor microbiene, biochimice, chimice si fizice pe care le sufera deseurile organice, vegetale si animale, de la starea lor initiala si pâna ajung în diferite stadii de humificare, stare calitativ deosebita de cea initiala, caracteristica produsului nou format, denumit compost.
“Prin compost se întelege un produs obtinut printr-un proces
aerob, termofil, de descompunere si sinteza microbiana a substantelor organice
din produsele reziduale, care contine peste 25 % humus relativ stabil format
predominant din biomasa microbiana si care în continuare este supus unei slabe
descompuneri fiind suficient de stabil pentru a nu se reîncălzi ori determina
probleme de miros sau de înmulţire a insectelor şi are raportul C:N = 10-15.”
(Dumitru şi colab., 1988).
Compostul este ceea ce ramane dupa descompunerea plantelor si a
altor organsme vii- o substanta inchisa la culoare, sfaramicioasa si de
consistenta pamantului –excelent ingrasamant pentru plantele din jurul casei si
pentru pamantul din gradina. Este o cale de a recicla gunoiul din curte si din
bucatarie si este un pas critic in reducerea gunoiului nefolositor sau a
gunoiului ars in spatele curtii. Este foarte usor sa inveti cum sa faci un
astfel de compost. Procedeul de a face un compost nu este nou. In natura ,
compostul reprezinta ceea ce se intampla atunci cand frunzele se aduna unele
peste altele, adica formand litiera si incep sa se descompuna .
Deşeurile organice care provin din resturi menajere sunt în
special deşeuri de la bucătărie, recuperabile din punct de vedere biologic, mai
ales resturile de fructe, legume şi alte alimente, cât şi deşeurile verzi, ca
frunzele, buruienile, ramurile şi verdeaţa rămasă în urma tăierii gardurilor
vii, gazonul tăiat.
Transformarea acestor deşeuri organice în compost reprezintă o
reciclare naturală a biomasei, adică o descompunere a acestora sub acţiunea
microorganismelor şi a altor organisme din sol, cu formarea de substanţe
organice simple ce reprezintă nutrienţi valoroşi pentru plante. Procesul este
natural, caci se produce si în mod natural în sol fiind o componentă esenţială
pentru salubritatea solului, decurge fără consum energetic, şi după câteva
săptămâni, în funcţie de condiţiile de mediu, conduce la formarea de compost,
un îngrăşământ bogat şi hrănitor pentru o bună creştere a plantelor.
Alte beneficii ale compostării resturilor organice sunt:
sporirea numărului organismelor benefice ale solului, ca spre exemplu viermi şi
centipede, reducerea incidenţei unor boli ale plantelor, reducerea necesarului
de îngrăşăminte de sinteză şi de pesticide, prevenirea eroziunii solului şi a
sărăcirii în nutrienţi, etc. Compostarea înseamnă atenuarea problemei
deşeurilor printr-o reciclare naturală!
Pentru cei care fac compost la domiciliu si dispun de o mică
grădină, este important să ştie că, în principiu, carnea si pestele sunt compostabile
în egală măsură; însă, aceste resturi pot atrage şobolanii, de aceea este bine
să vegheaţi să se amestece doar cantităţi mici cu materialul pentru compost.
Deşeurile organice provenind din resturile menajere şi din grădini ar trebui
depozitate într-o ladă pentru compost chiar pe acelaşi teren.
Ceea ce putem face însă fiecare dintre noi, chiar dacă nu avem
posibilitatea de a composta noi înşine deşeurile organice pe care le producem,
este să colectăm separat aceste resturi pentru a putea fi recuperate într-o
instalaţie de compost.
Independenta de sistemul de canalizare
Independenta de sistemul de canalizare se poate realiza prin constructia unui WC in curte, care cu ajutorul a doua roti sa fie mutat in alta parte in momentul in care groapa de dejectii este plina. Cred ca nu mai e nevoie sa spun ca aceasta groapa se transforma cu timpul in compost ceea ce este de fapt ingrasamant natural.
Independenta de sistemul de canalizare
Independenta de sistemul de canalizare se poate realiza prin constructia unui WC in curte, care cu ajutorul a doua roti sa fie mutat in alta parte in momentul in care groapa de dejectii este plina. Cred ca nu mai e nevoie sa spun ca aceasta groapa se transforma cu timpul in compost ceea ce este de fapt ingrasamant natural.
Exista doua moduri de a-ti construi un WC in curte, moduri pe
care le poti combina.
1-WC extrem de simplu
Acest tip de WC este atât in constructie cât si in folosinta extrem
de simplu, foarte ieftin si foarte practic pentru ca se poate muta cu usurinta
in caz de nevoie. El poate fi format din cutia de baza, numit si vasul de
toaleta sau scaun. Scaunul are forma unui paralelipiped care in partea de jos
nu are capac, iar partea de sus are o gaura. În jurul scaunul se aseaza o
prelata cu ajutorul unor piloni, facuti in asa fel sa fie demontabili pentru a
putea muta usor WC-ul. Acesta trebuie facut de asa natura incat el sa poata fi
mutat de o singura persoana cu ajutorul unei roabe sau eventual sa se poata
monta pe doua roti pentru a putea fi transportat. Acest tip de WC are nevoie de
o groapa care functioneaza pe rol de camera de dejectii. În momentul în care
groapa cu dejectii este plina WC-ul se muta în alt loc.
2-WC confortabil
Acesta se poate construi pe pamânt, deci fara groapa de
dejectii, iar pe nivelul superior se monteaza doua scaune de toaletă. Între
nivelul superior si cel de pe sol se acumuleaza dejectiile. În partile laterale
sunt prevazute usi ce se pot deschide pentru evacuarea excrementelor din
camerele de acumulare. Pot exista doua astfel de camere, astfel încât, în
momentul evacuarii uneia să se poata folosi cealaltă. Între cele doua scaune de
toaleta se poate monta o tubulatură, eventual din plastic, care sa conduca
mirosul din camerele de dejectie spre afara. Capacul de la toaleta trebuie sa
fie, în caz de nefolosintă, mereu închis pentru a evita pătrunderea muştelor.
Acestea sunt cele doua tipuri de WC-uri descrise în mod
principial. După cum v-am spus ele pot fi combinate între ele.
Avantajele fermei autarhice
Fermele autarhice, adica cele ce in varianta ideala sunt independente de sistem, sunt de fapt celulele societatii care au capacitatea ca, in caz de criza economica, in caz de catastrofa naturala, in caz de razboi sau de alte probleme, să regenereze societatea. În aceste ferme lucrează oamenii cu natura dupa modele ştiinţifice şi traditionale şi, în caz de nevoie, ei pot transmite experienţa lor mai departe pentru ca şi alţii să poata trăi cu ajutorul naturii.
Avantajele fermei autarhice
Fermele autarhice, adica cele ce in varianta ideala sunt independente de sistem, sunt de fapt celulele societatii care au capacitatea ca, in caz de criza economica, in caz de catastrofa naturala, in caz de razboi sau de alte probleme, să regenereze societatea. În aceste ferme lucrează oamenii cu natura dupa modele ştiinţifice şi traditionale şi, în caz de nevoie, ei pot transmite experienţa lor mai departe pentru ca şi alţii să poata trăi cu ajutorul naturii.
Cel mai mare avantaj pentru cel ce se hotărăşte să traiasca
într-o ferma autarhică este libertatea. Eşti eliberat de constrângerile
economice, politice şi sociale asa încât te poti ocupa de dezvoltarea
personalitatii tale. Astfel, iti poti dezvolta noi abilitati şi talente, te vei
hrani în mod sanatos, iti poti indeplini visurile şi năzuinţele tale.
Pentru societate exista avantajul că un sistem de astfel de
ferme crează personalităţi libere şi răspunzătoare care vor vota numai în
cunostinţă de cauza şi nu se vor preta să ia mita electorală. Acest fel de
comportament va întări democraţia, ceea ce este un efect benefic pentru
întreaga societate.
Fermele autarhice vor crea produse alimentare la preturi
accesibile deoarece vor întrebuinta energii regenerabile. Aceasta va duce la
stabilitatea preţurilor.
Dupa cum vedeti, fermele autarhice sunt într-adevar celule stem,
adica celule regeneratoare, pentru societate. Ele îşi procura energia de la
natura, fără însă a-i aduce daune, fara a-i transforma pe oameni în sclavi, asa
cum o face economia de tip capitalist cu trasaturi oligarhice. Mai mult, aceste
ferme autarhice vor transforma actualul tip de capitalism într-o societate cu
adevărat democratică în care omul poate să-şi traiasca viaţa în mod decent.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu