miercuri, 11 septembrie 2013

Se poate întâmpla...


Suntem avertizaţi că otrăvirea cu cartofi este rară, dar se poate întâmpla din când în când.
ine ar fi crezut că până şi cartoful  poate avea o parte întunecată? Conţine otravă în tulpină şi frunze şi devine periculos dacă e lăsat să devină verde. Transformarea în verde se datorează unei mari concentraţii a unei toxine numită glicoalkaloida.
 Moartea survine de obicei după o perioadă de slăbiciune şi confuzie, urmată de comă. În SUA de exemplu, în ultimii 50 de ani, majoritatea cazurilor de deces au rezultat în urma consumului de cartofi verzi sau a ceaiului din frunze de cartof.

Urmează cireşele, fructe populare şi foarte consumate. Dar… Sunt din aceeaşi familie cu prunele, caisele şi piersicile şi la fel ca acestea conţin otravă în frunzele şi sâmburii lor. Când sâmburii de cireşe sunt zdrobiţi, mestecaţi sau chiar doar uşor zgâriaţi, ei produc acid prusic (cianură de hidrogen). Decesele provocate de consumul de cireşe sunt extrem de rare, dar trebuie să avem grijă să nu sugem sau să mestecăm sâmburii.

Sursa:www.evz.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu