duminică, 30 septembrie 2012

Cum alegi un cuptor incorporabil


Cum alegi un cuptor incorporabil


Un cuptor incorporabil inlocuieste cu succes modelele mai vechi de cuptoare si, fiind multifunctional si capabil sa memoreze retete de preparare si chiar sa se curete singur, usureaza considerabil munca gospodinelor. In plus, pe langa aspectul functional, un astfel de cuptor completeaza cu succes designul unei bucatarii contemporane. Stilul tau de viata si frecventa cu care gatesti si utilizezi cuptorul sunt criterii importante in alegerea  lui. Este indicat sa cunosti cateva modele si functii ale unui cuptor incorporabil , inainte de a opta pentru un model sau altul.


1 Tipuri de cuptoare incorporabile

Cuptor pe gaz

Acest tip de cuptor este destinat persoanelor care nu gatesc foarte mult iar atunci cand prepara mancare la cuptor , nu apeleaza la retete sofisticate. Asta pentru ca acest model de cuptor nu distribuie temperatura uniform in interiorul sau. In plus, chiar daca are termostat, da erori frecvente, un factor important fiind presiunea gazului in momentul respectiv. De aici pot sa apara surprize neplacute: preparatele sa fie arse sau coapte doar intr-o parte.

Cuptor pe gaz cu sistem de convectie

Acest tip de cuptor incorporbil este mai performant decat unul simplu, pe gaz. Prin convectie, are loc o miscare ascendenta a aerului astfel ca un astfel de cuptor nu mai are probleme legate de nedistribuirii uniforme a caldurii in interiorul sau.

Un cuptor cu sistem de convectie poate fi folosit de familiile care gatesc regulat diverse tipuri de mancaruri sau prajituri. Un avantaj este ca, fiind alimentat cu gaz, este mai ieftin de intretinut pe termen lung decat unul electric. Un dezavantaj este acela ca atinge temperaturi mai mari de 180 de grade intr-un timp mai indelungat decat in cazul alimentarii electrice.

Cuptor electric conventional

La fel ca in cazul primului model de cuptor, cel electric conventional nu distribuie intotdeauna temperatura in mod uniform. In plus, puterea calorica este mai mare decat la cuptoarele pe gaz astfel ca, pentru a putea fi folosit eficient, este indicat sa selectezi o temperatura cuprinsa intre 120O-140O.

Cuptor electric cu sistem de convectie

Daca obisnuesti sa gatesti in mod frecvent tot felul de mancaruri la cuptor, un model electric ce are convector este o alegere potrivita. Cel mai mare avantaj al acestui tip de cuptor este faptul ca distribuie temperatura in mod uniform in interior, iar termostatul nu da erori. Astfel, daca respecti o anumita reteta ce are specificata temperatura si timpul de coacere, vei sti exact cand s-o scoti din cuptor si nu-ti vei mai face probleme ca s-ar putea arde.

De asemenea, acest cuptor este ideal pentru prajituri cu aluat moale, de tip chec. Cresc foarte bine si nu se lasa dupa coacere.

Un dezavantaj ar fi acela ca, fiind electric, are costuri mai mari pe termen lung decat o instalatie pe gaz.

Cuptor cu abur

Acest tip de cuptor este adresat persoanelor care duc un stil de viata sanatos si consuma de regula alimente in starea lor naturala sau gatite la abur. Cuptorul incorporbil cu abur are un dispozitiv special in care se toarna circa 1,3 l de apa, cu ajutorul careia se produc aburi cu temperatura cuprinsa intre 35O-100OC. Un astfel de cuptor este perfect pentru prepararea alimentelor delicate, ce necesita temperaturi scazute.

Totodata, poate fi folosit pentru dospirea aluatului, pentru decongelare dar si pentru fermentarea iaurturilor. Un dezavantaj al acestui cuptor este pretul ridicat.

2 Materialul din care este confectionat

In ceea ce priveste materialul din care este confectionat, un cuptor incorporabil poate fi din otel inoxidabil, inox sau cu finisaj emailat. In functie de preferintele tale, poti opta pentru oricare dintre ele, toate fiind tratate termic pentru a rezista la temperaturi inalte. Daca optezi pentru un model din inox este indicat sa alegi unul tratat antiamprenta, pentru a nu fi nevoit sa stergi tot timpul urmele de degete de pe cuptor. Cuptoarele emailate sunt mai rezistente din punct de vedere al amprentelor decat cele lucioase.

3 Functii speciale

Dupa modelul ales, un cuptor poate avea zeci de functii. Unele dintre cele mai importante vizeaza sistemul de autocuratare. Astfel, exista cuptoare care au sistem catalitic sau pirolitic.

In timp ce sistemul catalitic este indicat pentru un cuptor cu utilizare normala, sistemul pirolitic este mai eficient pentru o utilizare excesiva. Programul de autocuratare pirolitic functioneaza astfel: se blocheaza usa iar cuptorul se incalzeste la o temperatura foarte ridicata ce carbonizeaza grasimile. Este indicat ca dupa activarea acestei functii sa se sterga cuptorul cu un burete umed. In plus, sistemul pirolitic poate avea inclus si programul Active Clean, capabil de o eficienta mai mare in autocuratarea inclusiv a accesoriilor ca tavile, spre exemplu.
Exista modele care au incorporate sistemul AutoPilot cu ajutorul caruia programele de preparare sunt presetate.
De asemenea, ca in cazul cuptoarelor traditionale, un cuptor incorporbil poate avea grill sau rotisor, iar aceste functii vin cu alte optiuni. Spre exemplu, exista optiunea grill simplu, dublu sau ventilat.

4 Preturi

Un cuptor incorporabil este mai scump decat un aragaz obisnuit. Pretul unui astfel de cuptor electric, cu functii de baza si cu afisaj digital incepe de la circa 800 RON. Pretul de pornire a unui cuptor incorporabil pe gaz, cu timer si grill este cam acelasi.

Un cuptor electric cu sistem de convectie, putere de 3500 W si sistem de curatare catalitic costa in jur de 1.800-2.100 RON. Un model de cuptor electric cu convector ce are 68 de programe automate pentru gatit, functie speciala pentru coacere pizza si de mentinere calda a mancarii si sistem de autocuratare cu piroliza costa pana la 5.000 RON sau mai mult, in functie de firma producatoare si de cat de performant este.

Pretul unui cuptor cu abur porneste de la circa 3.000 RON.


sursa http://casa.acasa.ro/amenajarea-casei-44/electrocasnice-64/cum-alegi-un-cuptor-i

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu