Mugurii de brad- întrebuintari
Mugurii de brad se pot prepara ca sirop, tinctura sau ceai, toate acestea au proprietati curative. Mugurii de brad se culeg la munte, în luna iunie în functie de altitudine, este de preferat ca acesti muguri de brad sa fie verzi.
Infuzia din muguri de brad este buna pentru bolile de plamâni.
Persoanelor anemice le este recomandat siropul de brad. Siropul din muguri de brad se poate prepara atât la cald cât si la rece. Siropul de muguri de brad se prepara dintr-un kilogram de muguri care se fierb în doi litri de apa la foc domol, într-un vas acoperit, pentru, pentru 15-20 de minute. Dupa ce se raceste , se filtreaza, iar la fiecare litru de decoct se adauga câte doua kilograme de zahar. Se mai odata în clocot, dupa care se pune în sticle.Persoanelor anemice li-se recomanda sa ia câte 2-3 lingurite de sirop înainte de masa, timp de doua saptamâni. Siropul diluat cu apa scade febra, iar nediluat se floseste în tratamentul tusei.
Spre deosebire de siropul preparat la cald, cel la rece are avantajul pastrarii vitaminei C. Acesta se prepara astfel: într-un borcan mare se pune un strat de muguri de brad si unul de zahar, taseaz-i bine , apoi închide borcanul si pune-l într-o camera întunecata si racoroasa. Cu timpul zaharul se va dizolva si se va transforma în sirop.
Durerile articulare sau de reumatism pot fi calmate cu ajutorul compreselor de brad. Se oparesc mugurii de brad cu apa fierbinte, dupa care se înfasoara într-un tifon si se aplica pe locul dureros.
Tinctura de brad se prepara astfel : se pun 15 linguri de muguri tocati marunt într-un borcan, apoi se aduga doua linguri de rasina de brad si 150 ml de alcool alimentar. Se lasa la macerat 10 zile, dupa care se filtreaza continutul. Aceasta tinctura este utila pentru cicatrizarea ranilor.
Spanacul si Loboda
Spanacul contine fier, vitaminele A, E, B1, B2, B6, C SI K. Este recomandat în anemii sau dupa pierderi abundente de sânge. Acesta este si un bun mijloc de purificare a sistemului digestiv. Spanacul se consuma putin oparit pentru as mentine toate calitatile sau crud în salate.
Loboda este bogata în vitamine si saruri minerale si foarte saraca în calorii, astfel cei care tin dieta pot consuma cu încredere aceasta verdeata fara mustrari de constiinta. Mai este recomandata si în afectiunile
*Daca în aluaturile fara grasimi se pune o cantitate mai mare de zahar acestea vor fi aspre si tari.
*Aluaturile cu foi subtiri se întind mai bine daca sunt lasate sa se odihneasca 30 de minute sub o oala încalzita mai înainte.
*La aluaturile fragede, cantitatea de faina este dubla fata de cea de grasime. Aceste aluaturi se prepara din unt sau margarina, faina si apa
*Reusita unui aluat fraged consta în faptul ca trebuie framântat cât mai repede, dupa care se lasa la rece cel putin o ora înainte de a fi pregatit.
*Gelatina nu se topeste prin fierbere ci numai prin baie de aburi.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu