Cu AJUTORUL FMI, mai saraci si plini de datorii
România are cu aproape 250.000 mai mulţi şomeri şi datorii ce vor apăsa pe umărul plătitorilor de taxe. FMI ne-a dat banii, iar noi i-am folosit pentru a umple buzunarele clientelei PDL. Nici o investiţie şi nimic care să ne scoată din recesiune. Pentru asta vom plăti tot mai scump în următorii ani.
În urmă cu 2 ani, Fondul Monetar Internaţional vira României prima tranşă din împrumut, în valoare de 4,9 miliarde de euro. Întreaga sumă a fost direcţionată către Banca Naţională a României.La scurt timp, intra în Trezoreria statului şi prima tranşă, în valoare de 1,5 miliarde de euro, de la Comisia Europeană, Banca Mondială şi ceilalţi finanţatori externi. De atunci, deşi cu unele amânări în ultimul trimestru din 2009, România a mai primit încă 3,45 miliarde de euro.
Pensii şi salarii
Ce a făcut statul cu banii de la FMI şi cum i-a gestionat pentru ieşirea din criză? „Nu pot să spun dacă aceşti bani au folosit la ceva pentru că nu se vede niciun rezultat", spune analistul Ilie Şerbănescu. El susţine că banii de la finanţatorii externi au ajuns într-o formă sau alta în băncile cu capital străin din România, statul neavând prea mult spaţiu de manevră.
Finanţele s-au împrumutat la bănci şi au avut de rambursat, pe lângă creditul propriu-zis, şi dobânda. În rest, s-au plătit pensii şi salarii bugetarilor. Investiţiile au fost uitate. Doar 0,5% din totalul cheltuielilor raportate la finele primului trimestru erau de capital, respectiv 2,45 miliarde de lei.
Mai mult, reducerea cheltuielilor bugetare, restructurarea aparatului administrativ şi scăderea arieratelor (datorii ale statului către firme), recomandări ale Fondului, au rămas la stadiul de promisiuni.
Tot în recesiune
După 2 ani de la virarea primei tranşe de la FMI, România este tot în recesiune. Dacă la începutul anului mulţi guvernanţi, dar şi analişti vedeau o evoluţie pozitivă a Produsului Intern Brut (PIB) acum, nimeni nu se mai încumetă să facă astfel de afirmaţii.
Rata şomajului îşi continuă creşterea, până la 8,36%, numărul de români fără un loc de muncă ajungând la 765.285. Şi preţurile bunurilor de consum au crescut, chiar dacă guvernantii nu vor sa recunoasca , cu cca 4,2%.
Programe ineficiente
Promisiunea Guvernului, de la începutul lui 2009, că va concedia 140.000 de bugetari nu a fost onorată. De atunci, doar 23.470 de angajaţi la stat au devenit şomeri. În ceea ce priveşte datoriile pe care statul le are către firme, reducerea lor a fost amânată şi iar amânată. Iar programele guvernamentale, cum sunt „Prima Casă" şi „Rabla" nu au mişcat deloc economia.
Aproape 13.000 de români şi-au cumpărat case prin credite garantate de stat, dar cele mai multe au fost construite înainte de 2008, astfel că piaţa construcţiilor nu a fost ajutată aşa cum s-a dorit iniţial. În plus, programul „Rabla" a generat bişniţa cu vouchere, mulţi casându-şi maşina, dar foarte puţini cumpărându-şi una nouă.
După toate aceste pseudomăsuri, România este tot în recesiune, cu un deficit bugetar greu de stăvilit şi cu o datorie publică în continuă creştere. Datoriile statului au urcat de la 21,88% din PIB în februarie 2009 la 28,77% în aceeaşi lună a anului curent.Pe 5 mai Basescu a schimbat macazul, si a hotarat,in numele Guvernului,sa scada salariile cu 25%,pensiile cu 15% si somajul cu 15%.SA TRAITI BINE!
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu