sâmbătă, 16 iulie 2011

Costurile unei nunti 2011

Scris intr-o maniera super si simtindu-l aproape de sufletul meu si cred ca si al cititorilor mei am decis sa republic acest minunat articol .......spre stiinta si buna indrumare catre interesati.....
 
Costurile unei nunti sau ghid de buget de "ginerică"

Cum peste trei săptămâni mă voi căsători cu doamna mea pe care am reuşit să o păcălesc să spună "DA" şi nu am despre ce scrie, voi băga despre chestiile de care m-am tot bătut cu capul în ultimele 5-6 luni. Cât costă o nuntă în anul 2011? Nici eu înainte să încep cu ea, habar nu aveam la ce dimensiuni poate ajunge bugetul la un asemenea eveniment. Am crezut ajung vreo 3000 de lei să o pui pe picioare. Ei aş, treaba e dubioasă tare în România. Şi nu am o nuntă de fiţe, sau de băşini. Vorbesc de nunta medie, fără extravaganţe inutile, nuntă de studenţi ce stau în chirie. Cred că asta spune multe.

În primul rând preţurile din oraşele mici sunt net superioare celor din oraşele mari. Deci dacă vă decideţi să o faceţi în oraşul natal el nenumindu-se Bucureşti sau Cluj, Iaşi sau Timişoara, gândiţi-vă de două ori. Mai bine duceţi-vă la Bucureşti sau la Cluj, decât Bârlad sau Băicoi.  Eu compar preţurile din Focşani, cu cele din Timişoara şi sunt cu mult peste în primul. De exemplu, cel mai ieftin meniu din Focşani, fără nici o băutură inclusă, costă peste 150 de lei, în Timişoara patru feluri de mâncare în locaţii de 2-3 stele costă, 90 - 100 de lei. Ăsta e doar un exemplu. Hai să o luăm de la capăt cu cheltuielile şi chestii de făcut dacă aveţi de gând să vă nenorociţi pe viaţă lângă strâmbă.

În primul rând trebuie găsit un restaurant cu minim un an înainte. De exemplu în Focşani sunt mulţi cocalari plecaţi în Italia şi toţi au concediu în luna August. În August vor toţi să se însoare să-şi epateze fiţele ieftine şi maşinile de lux (închiriate). Deci dacă vrei nuntă în luna august, cel puţin în Focşani, trebuie căutat un local cu 2 (DOI) ani înainte. Dacă te desparţi între timp, ghinion. Ai pierdut arvuna dată la local. Nici eu nu am vrut în August să mă îmbulzesc la Casa căsătoriilor cu toţi cocalarii aroganţi şi nici doamna mea, că are ea nişte flori ce cresc doar în luna Mai, ce le vrea în buchet. Deci acontul dat la restaurant să ţi-l păstreze pentru data aleasă este în jur de 2000 de Lei. Dacă ai 100 de invitaţi x 150 Lei meniul, va costa 15.000 lei restaurantul. În plus de asta se mai plăteşte aranjatul sălii şi desigur stuff-ul restaurantului, în jur de 150 de lei de persoană. La 100 de persoane sunt suficienţi 3-4 chelneri +un bucătar şi ajutor.
Următorul pas este, bineînţeles alegerea lăutarilor. Mulţi imbecili zgârciţi, aleg să facă nunta cu un DJ la care îi dau 200 de Euro şi o ard trist ca la discotecă, dar eu sunt de modă veche şi consider că o nuntă fără lăutari nu numai că e jenantă, dar e chiar o lăbăreală sinistră. Te caliceşti la nişte bani, în detrimentul întregii nunţi. Nu-ţi respecţi invitaţii suficient încât să le oferi muzică live. Invitaţii tăi vor pleca la fel de anost, precum au venit. Nimic memorabil, nimic special. Ce farmec are nunta mea, când eu le ofer oamenilor exact aceeaşi muzică pe care o au şi ei în calculator? Mă rog, precum restaurantele, un lăutar bun nu se găseşte în luna august, plus că tarifele lor sunt mai scumpe cu aprox 30% în august decât în restul anului. La noi, în Focşani, luna August este crema şmecheriei. Nişte lăutari decenţi îţi vor lua între 1500 Euro şi 2000 - pe toată noaptea. Dacă vrei un Salam, sau un Guţă; ăla îţi ia aceeaşi sumă, dar pe o singură oră. Avans la lăutari minim 1000 de lei.

Trecem la vestimentaţie. Nouă ne plac chestiile simple şi din păcate acum rochiile de mireasă sunt extrem de încărcate, cu fulgi, cu strass-uri, cu cristale "Ceaikovski", căcaturi scumpe şi după părerea mea inutile că în principiu le porţi o singură dată în viaţă. Mă rog, să o anunţe şi pe Mihaela Rădulescu cineva. Rochiile încep de la 1400 Lei şi chiar până la 5000 de lei. Noi am găsit la un târg de nunţi exact ce dorea doamna mea cu 1300 cu tot cu voal, ceea ce mi se pare un preţ relativ decent. Rochie de mireasă + rochie de zi pentru semnarea actelor + pantofi pentru ambele ţinute + accesorii pentru ambele ajung undeva pe la 2500 de lei. Asta presupunând că nu aţi fost destul de neghiobi încât să plătiţi 2500 Lei doar pe rochia de mireasă . La "ginerică" e mai uşor. Două costume, o singură pereche de pantofi, butoni de manelist, curea şi vreo două cămăşi de schimb ajung pe la 1300-1500 de lei toate.

Urmează invitațiile, care costă între 300 şi 500 de lei per 100 de bucăţi.

Un accesoriu deloc de neglijat sunt verighetele. Un singur gram (indiferent că e aur alb sau galben) ajunge pe la 150 de lei. Două verighete au aproximativ 14-15 grame, deci vor costa în jur de 2000 de lei, desigur variind în funcţie de gramaj. Eu am un prieten bijutier ce mi le-a făcut cu 90 de lei gramul, dar asta e o excepţie. Pregătiți-vă măcar 2000 de lei pentru verighete.

Urmează băuturile. Ca orice nuntă care se respectă trebuie să pui invitaţiilor tăi pe masă cam orice s-ar putea gândi. Cea mai de fiţă băutură este (banalul) whisky. O băutură ternă, cu un ecou de lux ce vine din comunism când se dădea cadou pe la doctori alături de săpunul Fa. Eu voi pune pe masă whisky, adică am luat vreo 6 litri x 90 lei litrul = 540 de lei. Mie personal nu-mi place whisky şi pe lângă faptul că mi se pare o băutură fiţoasă băută doar de epatare, mi se pare şi al dracului de puturoasă. Pentru oamenii ca mine am luat şi alţi 6 litri de pălincă tare de Ardeal. Litrul de pălincă de 50° costă în jur de 30-40 lei, eu l-am găsit la un prieten din Deva la 20 de lei litrul. Desigur urmează alţi 6 litri de băutură fină pentru dame, maxim 20° , poate fi Angelli sau Cinzano şi sucuri şi apa minerală care ajung undeva pe la 1500 de lei total. am şi 60 de litri de vin roşu şi 60 de litri de vin alb x 5 lei litrul

Cireaşa de pe tort este tortul de mireasă şi kilul de tort variază între 35 şi 50 de lei. Eu am puţin peste 100 de invitaţi deci am comandat 11 kile de tort x 40 de lei kilul, vine 440 de lei. (se consideră necesare 100 de grame de invitat). Hai să tragem linie şi să adunăm, fără să punem mărunţişuri precum colacul miresei, cocarde de pus în piept la invitaţi sau lumânări etc.

15.000 lei - Meniurile de la restaurant
1500 Euro - 6000 de Lei - Lăutari
300 Lei - Invitaţii
2500 Lei - Rochie de mireasă + accesorii (voal, bijuterii, pantofi)
1500 Lei - Două costume mire + cămăşi + accesorii (butoni, pantofi, cravate, lavalieră)
2000 Lei - Verighete
2000 Lei - Băuturi
500 Lei - Tortul

Total = 29.800 Lei

Cantităţile de prin meniu şi tort sunt calculate pentru 100 de persoane. Deci îţi trebuie vreo 300 de milioane să faci o nuntă decentă. Desigur dacă faci nuntă cu dar, ca maneliştii, o parte din cheltuială ţi se amortizează.  Sau poate chiar toată. Sperăm să mai rămână bani de lună săptămâna de miere
 
sursa:http://blogul-lui-moroi.blogspot.com/2011/05/costurile-unei-nunti-sau-ghidul-de.html

2 comentarii :

  1. Ai breeee ? am crezut ca te insori,pa urma am vazut trimiterea la sursa,,am citit si comentariile ,ce se mai certau aia acolo,se pare ca preturile sint reale,bine ca am scapat ,sa intimplat cu multi ani in urma,dar a costat mult mai putin,acum lumea a inebunit.,Vezi ca plec pe girla.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gresit calculele,Restaurantul este de 15000 RON,atentie la calculele.Total 29800 RON,in euro ar venii in jur 7100 euro.Eu zic ca este acceptabila nunta,poate fi si 10000 euro cu detalii si aranjamentele florale ceea ce nu am vazut in calcul.
    Mult succes si noroc imi urez si mie cand voi avea nunta.

    RăspundețiȘtergere