Dascalii mai curajosi pleaca in strainatate, ceilalti accepta aproape orice post, numai sa castige cativa banuti in plus.
Cei mai multi profesori debutanti castiga 600 de lei. Jumatate dintre ei fac naveta, pe care mai dau 350-400 de lei. Ceea ce inseamna ca unii ar trebui sa supravietuiasca cu 200 de lei pe luna.
Dascalii tineri sunt cu atat mai frustrati cu cat in toate tarile uniunii breasla lor castiga de pana la zece ori mai mult. Fara sa ne mai uitam la Germania unde salariul este de 3.000 de euro, sau la Luxemburg unde ajunge 4.700 de euro.
Situatia e cu atat mai dramatica, cu cat cei mai multi profesori din Romania sunt in varsta si se gandesc la pensie. Si atunci ne punem intrebarea cine va mai preda in scolile noastre peste cinci ani?
Iata salariile profesorilor debutanti din Europa:
ROMANIA - 233 EURO / LUNA
UNGARIA - 716 EURO / LUNA
FRANTA - 1.624 EURO / LUNA
GRECIA - 1.663 EURO / LUNA
ITALIA - 1.854 EURO / LUNA
MAREA BRITANIE - 1.915 EURO / LUNA
AUSTRIA - 1.928 EURO / LUNA
SPANIA - 2.721 EURO / LUNA
GERMANIA - 3.040 EURO / LUNA
Pentru 1.800 de lei Daniel Costache ar fi dispus sa se apuce de facut margele si sa uite de catedra de unde ia 725 de lei. Lunar cheltuieste 250 de lei numai pentru transport. Desi are doar 23 de ani, este invatator titular, pentru ca a reusit sa ia 9,20 la examen.
"Mi-e rusine sa-i spun soferului de pe masina de paine ca eu am 7 miloane si el are 9", spune Daniel.
Altii o duc si mai rau. Ca educatoare, Constanta Pintea castiga 600 de lei: "Socrul meu, care la fel, incearca din rasputeri cu pensia lui sa ne ajute. Deci suntem muritori de foame."
Raman astfel in invatamant doar cei care reusesc sa-si ia inca un serviciu. Domnul Istrate incearca sa vanda apartamante dimineata, iar dupa amiaza intra la ore si preda franceza. Cea mai buna vanzare i-a adus 500 de euro, in timp ce de la scoala primeste numai 300 de euro.
Din pacate nici oficialii din ministerul educatiei nu au solutii.
"Cand economia romaneasca va obtine un trend pozitiv, sunt convins ca vom gasi posibilitati de mari salariile la un nivel rezonabil", declara consilierul ministrului educatiei, Tudorel Urianu.
Sindicalistii sunt insa de alta parere. Simion Hancescu de la FSLI: "Din moment ce noi dam 3,2 % din PIB pentru educatie desi legea prevede 6% si am amanat asta pana in 2013, ce sa mai vorbim...?".
Fara finantare invatamantul nu are practic viitor.
sursa : pro tv
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu