Scurta istorie a partidelor ce ne propun astazi candidatii lor pentru functia de presedinte al Romaniei.
Înființarea FSN-ului a fost anunțată oficial de către Ion Iliescu la radio și la televizor în data de 22 decembrie 1989, după răsturnarea lui Ceaușescu și preluarea puterii din mâinile autorităților comuniste. După câteva zile, FSN a format un guvern provizoriu, numindu-l pe Iliescu președinte și pe Petre Roman prim-ministru interimar. Membrii frontului au fost în marea majoritate intelectuali, studenți, ofițeri de armată, dar liderii au fost aproape toți foste oficialități comuniste.
Prima dată, FSN a anunțat ca nu este un partid politic și ca nu va nominaliza candidați pentru alegerile care urmează. Silviu Brucan a lansat conceptul unui partid mare și a sprijinit transformarea organizației într-un partid politic. Unii membrii, ca Dumitru Mazilu, Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Andrei Pleșu, Dan Hăulică, Gabriel Liiceanu și Doina Cornea au demisionat înainte ca FSN să se transforme în partid.
La 27 decembrie 1989, FSN a decretat abolirea sistemului uni-partidist și convocarea alegerilor. La scurt timp după aceea, două dintre cele mai importante partide interbelice, Partidul Național Țărănesc (PNȚ) și Partidul Național Liberal (PNL), au fost înregistrate.
La 6 februarie 1990, FSN s-a transformat într-un partid politic, pentru a putea candida la viitoarele alegeri. Cu excepția câtorva ziare, noua formațiune controla toată presa românească, în particular televiziunea controlată de stat, TVR.
Demonstrațiile anti-FSN, demarate de partidele de opoziție PNȚCD și PNL, la începutul anului 1990, au degenerat într-un conflict violent împotriva autorităților de stat. La rândul lui, Iliescu a apelat la clasa muncitoare să sprijine FSN împotriva aghiotanților pe care i-a numit "forțe fasciste, încercând să destabilizeze țara". Această chemare a rezultat la sosirea minerilor din Valea Jiului în București, pentru a liniști situația, evenimentele degenerând în două mineriade sângeroase.
Ca urmare a primelor alegeri libere din mai 1990, Ion Iliescu l-a desemnat drept prim-ministru al Guvernului României pe Petre Roman.
Ulterior, relațiile dintre Iliescu și Roman s-au deteriorat, ceea ce a dus la înlăturarea ultimului din funcție, în urma celei de-a patra mineriade, din septembrie 1991, iar în cele din urmă la scindarea FSN în două formațiuni politice: Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN- "Petrica esti cel mai bun!") si actualul Partid Social Democrat (PSD).
La 11 mai 1993 FDSN și-a schimbat numele în Partidul Democrat, care mai tarziu a devenit PDL.
Asadar si prin urmare, PDL si PSD provin ambele din FSN ,
iar PNTCD si PNL -doua partide atuinci marginalizate in mod sistematic,actualmente ...decedate !
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu