Italienii
au un proverb care s-a pastrat inca din secolul XVI: „Daca toata lumea ar fi
hranita cu zer, doctorii ar da faliment”. Zerul, acel lichid galben,
acru si usor tulbure, care ramane in urma prepararii branzeturilor, contine
substante hranitoare, aceleasi pe care le are si laptele, insa mai putine
grasimi.
Este
bogat in vitaminele din complexul B, calciu, potasiu si iod. Proteinele din zer
contin cea mai mare concentratie de aminoacizi. Productia de anticorpi se
realizeaza numai sub actiunea aminoacizilor, unul dintre cei mai importanti
fiind cisteina. Proteinele din zer precum beta-lactoglobulina, albumina,
lactoferina sunt foarte bogate in glutamil-cisteina, unul dintre cei mai
puternici antioxidanti celulari, un mecanism defensiv important impotriva
radicalilor liberi.
Aminoacizii
din zer constituie o adevarata sursa de energie pentru cei care fac eforturi
fizice prelungite, solicitante si permit atletilor un antrenament mai intens pe
o perioada mai indelungata de timp. Proteina din zer obliga ficatul sa
sintetizeze acizi biliari, consumand astfel rezervele de colesterol hepatic.
Zerul stimuleaza imunitatea prin continutul de lactoferina si protejeaza
impotriva demineralizarii tesuturilor dentare.
Iata
cateva beneficii ale zerului, potrivit sanatate.bzi.ro:
1. Arde grasimile
Una
dintre calitatile de baza ale zerului este faptul ca este sarac in calorii. El
ajuta la eliminarea reziduurilor din organism, potoleste foamea si, de aceea,
este un component din ce in ce mai des intilnit in tot felul de diete si cure
de slabire. Zerul topeste grasimile. Un pahar de zer contine doar 48
kilocalorii si il puteti bea in locul unui pahar cu apa, deoarece indeparteaza
si setea.
Proteinele
din zer stimuleaza corpul in producerea colecistokininei, un hormon care apare
dupa masa si care da senzatia de satietate si poate ajuta la pierderea in
greutate. Studii recente au facut legatura intre consumul de produse lactate si
controlul greutatii, iar, dintre toate celelalte proteine, proteinele din zer
ajuta cel mai mult la cresterea muschilor scheletici.
2. Are efect depurativ
Zerul
este benefic in unele afectiuni precum guta. Se fac cure de 2-3 luni, in care
se beau 3 cani de zer pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
3. Stopeaza dezvoltarea tumorilor canceroase
Ca
agent microbian, zerul ajuta la reducerea rezistentei celulelor canceroase, in
timp ce creste imunitatea. In mai multe cazuri de cancer (de san cu metastaze,
cancer de pancreas si cancer de ficat), 30 de grame de concentrat de proteine
din zer (echivalentul a un litru de zer) administrate zilnic, timp de 6 luni, a
dus la regresia tumorilor, normalizarea hemoglobinei si a numarului de
limfocite.
4. Reduce colesterolul
Doua-trei
pahare de zer consumate zilnic reduc valoarea colesterolului din sange, scad
procentul de colesterol din ficat si protejeaza sistemul cardiovascular.
5. Intareste imunitatea
500
de ml de zer, consumat zilnic, creste capacitatea de aparare a organismului si
distruge bacteriile. Consumul zilnic de urda, 100 de grame minimum, creste in
timp capacitatea naturala de aparare a organismului, care devine mult mai
rezistent la infectiile virale si bacteriene. Urda este un preparat obtinut din
separarea zerului de branza.
6. Mareste rezistenta organismului la efort si
stres
Zerul
contine acid orotic (vitamina B13), care s-a dovedit valoros in tratarea
sclerozei multiple. Acest acid fixeaza magneziul la nivel celular si creste
valoarea energetica a celulelor muschiului inimii, marind astfel rezistenta la
efort si stres.
7. Combate anemia
Un
tratament de o luna, in care se bea cite o jumatate de litru de zer pe zi,
rezolva anemia.
8. Adjuvant in infectia cu HIV
Un
litru si jumatate de zer sub forma unui concentrat de proteine, administrat de
trei ori pe zi. Astfel, nivelul de producere a celulelor imunitare, care sunt
distruse la cei atinsi de aceasta boala cumplita, a crescut cu 32%, rezultat
neegalat de nici un alt medicament natural sau de sinteza.
9. Combate insomnia
Zerul
este bogat in aminoacidul L-triptofan, care poate ajuta la imbunatatirea
frunctiilor cognitive in cazul persoanelor stresate si care a fost asociat cu
scaderea starilor de insomnie.
10. Previne osteoporoza
Proteinele
din zer imbunatatesc absorbtia calciului si ajuta la prevenirea osteoporozei.
11. Scade tensiunea, ajuta ficatul si rinichii
Tot
zerul activeaza un protector al celulelor numit glutation, care neutralizeaza
efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Studiile arata ca zerul contribuie
la reducerea tensiunii arteriale. Zerul imbunatateste functionarea rinichilor
si a ficatului, stimuleaza tranzitul intestinal, contribuie la refacerea florei
gastrointestinale, normalizeaza functionarea sistemului nervos, ajuta in
cazurile de reumatism, hipertensiune, imbunatateste circulatia sanguina,
previne aparitia aterosclerozei.
12. Este colagog
Zerul
stimuleaza lactatia la femeile care alapteaza. Este bine ca sugarilor, inainte
de alaptare, sa li se dea 2-3 lingurite de zer. Poate fi folosit tranzitoriu,
dupa dieta hidrica la copiii cu tulburari acute de nutritie.
13. Trateaza eczemele
In
aplicatii exerne, sub forma de comprese, ajuta in afectiuni ale pielii, cum ar
fi eczemele sau degeraturile. Pentru eczeme, se pun comprese cu zer pe zonele
afectate, se lasa vreme de 60 de minute, dupa care se indeparteaza si se lasa
zona tratata sa se usuce. Tratamentul se repeta zilnic, timp de doua saptamani.
In degeraturi, zonele afectate se invelesc in tifon inmuiat abundent in zer. Se
lasa astfel invelite vreme de o ora, dupa care se spala cu apa.
14. Previne imbatranirea prematura
Calitatile
antioxidante ale zerului (capacitatea de a proteja pielea impotriva radicalilor
liberi, cei care intensifica procesul de imbatrinire) au fost remarcate si
exploatate de marii producatori de produse cosmetice. A aparut o serie intreaga
de preparate cosmetice bioactive pe baza de zer.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu