vineri, 14 septembrie 2012

alimente miraculoase



Nucile sunt recomandate persoanelor care sufera de artroze, reumatism, anemii, tuberculoza, sifilis, scrofuloza, metrita, enurezis sau afec?iuni ale pielii, iar uleiul de nuca ajuta la regenerarea si cresterea firului de par.
Consumate dupa fiecare masa, nucile impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima. Nu se recomanda sa fie consumate impreuna cu carne grasa sau grasimi. Nucile contin, la 100 g, 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide si 2,4 g celuloza – clor, fosfor, sulf, cupru zinc si iod, plus un continut bogat de vitamine: C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten.
Datorita continutului pe care il au, nucile sunt foarte hranitoare, putand chiar inlocui carnea in dieta vegetarienilor. Sunt indicate in dieta anemicilor sau a celor care fac efort intelectual. Au de asemenea proprietati laxative si antidiareice, antitoxice la nivelul pielii si a circulatiei limfatice si, de asemenea, o actiune vermifuga, in special asupra teniei.
Opt nuci pe zi pastreaza arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral.

Nucul este un arbore falnic, cu trunchiul gros si scoarta adanc crestata, cu o coroana imensa si ramuri sanatoase, puternice, frumos impodobite de frunze de un verde viu, intens, putand ajunge si pana la 30 de metri inaltime.
In scop terapeutic, de la nuc se foloseste aproape totul: frunzele, fructele, cojile verzi care pica toamna indata ce fructele s-au copt. Fara teama de a gresi sau exagera, se poate spune ca nucul este o adevarata farmacie verde, noi trebuind doar sa ne informam cum sa profitam de toata calitatile sale terapeutice. Frunzele de nuc se culeg cat sunt tinere si de un verde intens. La tara, se spune ca frunzele de leac sunt cele care se culeg pana in sarbatoarea Sanzienelor, adica pana pe la jumatatea lunii iunie. Bune de leac, dar si extrem de bogate in substantele care le recomanda ca medicament natural sunt frunzele dinspre capatul ramurilor. Frunzele se rup fara codita.Odata culese, frunzele se taie sau se rup si se pun la uscat, in strat subtire, pe hartie alba, la loc umbros si bine aerisit. Frunzele sunt uscate si bune de depozitat pentru iarna, cand se “sparg” intre degete cu un zgomot. Atunci pot fi puse la pastrat, in pungi de hartie sau saculeti de panza.
Frunzele de nuc pot fi folosite pentru diverse afectiuni, atat intern, cat si extern, sub forma de infuzie sau decoct. Infuzia se obtine turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita plina varf de planta uscata.
Vindeca infectiile picioarelor
Se acopera vasul, se lasa cateva minute la infuzat si se poate bea in cazul in care exista tulburari digestive si pentru curatarea sangelui. Frunzele de nuc uscate, in amestec, parti egale, cu frunze de agud si teci de fasole, au efect hipoglicemiant.
Extern, cu frunze de nuc se pot face bai partiale sau generale. Din frunzele verzi, care sunt acum din abundenta, se poate face o fiertura mai concentrata impotriva transpiratiei picioarelor si a unghiilor infectate, de la maini ori picioare.
In cazul caderii parului
Aceeasi fiertura poate fi folosita de persoanele carora le pica parul. Dupa spalat, se unge bine radacina parului cu infuzie – e bine ca parul sa fie mai scurt – si se lasa sa se usuce liber, fara a-l forta cu uscatorul de par.
Pentru bai generale se foloseste o infuzie din frunze uscate, o suta de grame la patru litri de apa clocotita care, dupa ce se infuzeaza, se toarna in apa din cada. Cat exista frunze verzi, infuzia poate fi facuta din trei, patru maini de frunze la patru litri de apa.
Baile generale cu frunze de nuc se fac pentru tratarea bolilor de piele, eczeme, urticarie, bube purulente, furuncule. Paralel, se bea zilnic macar o cana de ceai de frunze uscate. Apa nu trebuie sa treaca de mijloc, cand se sta sezut in cada si sa nu dureze mai mult de 15 minute.


Coacazele negre sunt un izvor de vitamine

Energizant natural
Treci printr-o perioada stresanta si obositoare? Fortifica-ti organismul cu ajutorul vinului din coacaze negre.
Ai nevoie de 1 kg de coacaze pe care le zdrobesti si le pui intr-un borcan de 5 kg.
Pui peste ele 2,5 l apa, 1,5 kg miere si 50 g drojdie de vin. Amesteci totul bine si lasi la macerat 20 de zile.
Bei zilnic cate un pahar. Vei simti efectul vinului de coacaze negre dupa aproximativ o saptamana.
Tusesti sau ai laringita?
Siropul de coacaze este un leac excelent in infectiile respiratorii.
Fara doar si poate, durerile de gat, tusea si raguseala trec ca prin minune cu ajutorul acestuia.
Se prepara din 250 g de fructe proaspete la un litru de apa.
Tii la fiert pana cand amestecul scade la jumatate, adaugi o cantitate egala de zahar si lasi din nou la fiert, pret de o ora. Iei cate o lingurita la doua ore.
Efectul este antimucolitic, antiseptic si cicatrizant.
Un izvor de vitamine
Sucul de coacaze negre este bogat in vitamina C si pigmenti care stimuleaza circulatia (te ajuta sa scapi si de sindromul mainilor si picioarelor reci).
In plus, creste activitatea glandelor suprarenale si intareste sistemul imunitar. Pentru o absorbtie cat mai buna a vitaminei C, consuma-l inainte de masa.
In plus, daca adaugi cateva lingurite cu suc de coacaze in iaurt preparat in casa (contine mai multe culturi probiotice decat cel din comert), acesta devine o gustare perfecta pentru zilele caniculare.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu