vineri, 3 decembrie 2010

Dezvaluiri de proportii facute de WikiLeaks despre razboiul din Afganistan

Peste 90,000 de documente si rapoarte militare clasificate au fost facute publice in ziarul american New York Times, cel englezesc The Guardian si cel nemtesc  Der Spiegel. Sursa acestor informatii este organizatia WikiLeaks renumita pentru publicarea de documente clasificate.
Documentele facute publice pun in lumina situatia razboiului din Afganistan pe o perioada de 6 ani, din ianuarie, 2004 pana in decembrie, 2009. Aceste documente raport ale armatei americane, cu detalii minutioase despre atacuri si operatiuni, portretizeaza o situatie deloc roza in ceea ce priveste acest razboi, dezvaluind lucruri tinute departe de ochii publicului pana acum, precum: uciderea a sute de civili nevinovati  in atacuri ale colaitiei; existenta unui comando care are misiunea de a captura sau ucide pe liderii talibani, fara nici un proces; de asemenea sunt prezentate detalii despre atacuri cu avioane fara pilot controlate de la o baza militara din Nevada; faptul ca Pakistanul in ciuda faptului ca primeste anual de la americani 1 miliard de dolari pentru combaterea terorismului, sunt duplicitari ajutand pe talibani sa atace cu masini capcana soldatii coalitiei; sau ca Iranul suporta financiar si cu personal pe talibani.
In ciuda faptului ca SUA a cheltuit pana acum aproape 300 de miliarde de dolari  in razboiul din Afganistan, luptatorii talibanii sunt pe departe de a fi exterminati, ba dimpotriva se considera ca sunt chiar mai bine organizati si mai puternici decat in 2001. 
Unul din atacuri, considerat crima de razboi,  in care au fost ucisi civili, este o intamplare petrecuta pe 16, august, 2007 cand o patrula militara formata din soldati polonezi a deschis focul asupra unor oameni care petreceau la o nunta in zona Nagar Khel. Polonezii i-au ucis in semn de razbunare pentru un dispozitiv explozibil improvizat peste care au dat in timp ce se deplasau in zona respectiva.  Trei femei au fost raportate a fi grav ranite, una din ele era insarcinata, si a fost supusa unei operatii la locul atacului, in incercarea de a salva copilul. Acesta insa a murit. Un numar de 6 persoane au fost ucise in acel atac.  Soldatii polonezi au fost evacuati, iar unii din ei pusi ulterior sub acuzatie de crima, dar la presiunile unui general, procesul a esuat in a-i condamna.

Acum cateva luni  cei de la WikiLeaks au mai facut public un video clasificat de la bordul unui elicopter Apache al armatei americane, care in 2007 a ucis un grup de civili  printre care si doi jurnalisti de la Reuters. Ulterior, Bradley Manning, soldat american stationat in Irak a fost arestat si acuzat ca ar fi furnizat  filmul celor de la WikiLeaks.
Iritate foarte tare de aceste materiale facute publice, autoritatile americane si  Pentagonul se pare ca ar incerca sa il vaneze pe australianul Julian Assange, fost hacker si fondator al sitului WikiLeaks.
puteti acesa WikiLeaks.org sau de sau it - de merge perfect
Cititi ambasada bucurest
vam pupat

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu