miercuri, 24 noiembrie 2010

de ce nu e buna sarea iodata ...


S-au implinit deja opt ani de la celebra directiva a Guvernului Nastase – in 2002 – privind introducerea sarii de bucatarie iodate. 
          Legea nr. 568/2002 obliga producerea si comercializarea numai a sarii iodate pe teritoriul Romaniei. Guvernul iodeaza obligatoriu 20 de miloane de oameni, insa doar aproximativ 8000 de oameni au nevoie de supliment de iod.    
          “Dupa 4 ani de functionare a nefastei H.G. 568/2002 numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, iar numarul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387?, declara profesorul dr. Pavel Chirila. Toate produsele alimentare procesate din Romania contin sare iodata: painea, paterurile, produsele de patiserie, mezelurile etc. - astfel ca aportul de iod in alimentatia noastra este unul mult mai mare decat ne imaginam. Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la fetusi.
           Iodul din sare este instabil in mod natural asa ca se stabilizeaza prin iodura de potasiu si prin… iradiere.  Pentru ca sarea fina iodata sa nu se aglomereze la umiditate se pun antiaglomeranti ca E535 si E536. Acestia sunt cianhidre (ferocianuri) care la temperaturi de 80-90 de grade Celsius se descompun. Este vorba, ca sa fim intelesi, de temperatura unei ciorbe sau a unei tocanite cand sunt pe foc la gatit.  Impreuna cu potasiul eliberat se transforma in cianhidra de potasiu, sau altfel spus… cianura. Un component extrem de toxic, o otrava.
           Aceste E535 si  E536, care sunt interzise in alte tari (ex. Anglia) duc la consecinte dramatice prin introducerea in sarea de bucatarie: cresterea incidentei bolilor cardiace ischemice, accelerarea proceselor de ateroscleroza, toxicitatea indusa de ferocianura de sodiu sau potasiu. Consideram ca nu este normal ca Guverul Romaniei sa oblige prin lege cetatenii sa manance ce vrea Guvernul. Este o incalcare a dreptului la autonomia persoanei, a drepturilor omului.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu